Elon Musk si robí srandu so ZelenskéhoX/Elon Musk, Reuters/Gonzalo Fuentes
StoryEditor

Musk pridal memečko so Zelenským, je pod paľbou kritiky. Si po uši v sra*kách, odkázal mu predseda ukrajinského parlamentu

TASR03.10.2023., 09:00h

Americký podnikateľ Elon Musk zverejnil v pondelok na svojej sociálnej sieti X meme s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským s napätým výrazom v tvári.

Lajkuj Brainee.sk na

Fotografiu sprevádza popis: „Keď ubehlo päť minút a stále si nepožiadal o pomoc za miliardu dolárov”. Na Muskov status podľa agentúry Reuters reagovali tisíce ľudí, pričom väčšina z nich ho odsúdila: podporu Ukrajine zo strany USA označovali za nutnú a pripomínali Muskovi, že balíky vojenskej pomoci pre Ukrajinu sú aj investíciami do amerického vojensko-priemyselného komplexu, teda do ekonomiky USA.

Na sociálnych sieťach sa objavili i meme s Muskom v hlavnej úlohe: je v nich vyobrazený v uniforme vojaka ruskej armády, ako pes na reťazi vedený ruským prezidentom Vladimirom Putinom či v analogickej póze ako Zelenskyj v pôvodnom meme, ale s popisom: „Keď uplynie päť minút a ty si ešte nepovedal ani jednu hlúposť”.

image

Zelenskyj ide tvrdo. Chce, aby bola korupcia v čase vojny považovaná za vlastizradu

Ukrajinci reagujú

Tento motív využil vo svojej reakcii aj ukrajinský parlament, pričom fotokoláž doplnil textom: „Keď prešlo päť minút a ty si nešíril ruskú propagandu”. Na Muskov „vtip” reagoval aj predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk, ktorý v narážke na aprílový neúspešný štart rakety SpaceX ku koláži s Muskom doplnil text: „Keď si sa pokúšal dobyť vesmír, ale čosi nevyšlo a ty si po piatich minútach po uši v sra.kách”.

Britská stanica BBC označila Muskovo meme so Zelenským za „hraničiace s urážkou” a ukrajinský publicista Mychajlo Tkač adresoval americkému podnikateľovi otvorený list s titulkom „Záchrana sveta nie je biznis”. Musk vlastní spoločnosť SpaceX poskytujúcu satelitné komunikačné služby Starlink, ktoré sú životne dôležité pre obranné úsilie Ukrajiny.

Viackrát kritizovaný

Muskove vyhlásenia v čase vojny rozpútanej Ruskom však vedenie v Kyjeve už viackrát rozhnevali. Tento podnikateľ totiž obhajuje zníženie objemu vojenskej pomoci USA a NATO pre Ukrajinu a nalieha na vyriešenie vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou prostredníctvom rokovaní.

Pred rokom dokonca predložil vlastný plán, podľa ktorého by sa na ukrajinských územiach okupovaných Ruskom mali konať nové referendá a Ukrajina by si mala zachovať neutrálny status.

image

Facebook si posvieti na Fica a spol. TikTok a Meta sprísnia boj proti proruskej propagande v slovenskej predvolebnej kampani

Európska komisia v septembri zverejnila správu, v ktorej tvrdí, že sociálna sieť X - predtým známa ako Twitter - pod vedením Elona Muska zohrala významnú úlohu v šírení ruskej propagandy o Ukrajine, pretože umožnila, aby sa dezinformácie dostali k väčšiemu počtu ľudí ako pred začiatkom vojny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/memecka, menuAlias = memecka, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 05:08