Facebook si posvieti na Fica a spol.Facebook/marián Kotleba, Milan Uhrík • Republika, Smer - Ssd,/Canva/
StoryEditor

Facebook si posvieti na Fica a spol. TikTok a Meta sprísnia boj proti proruskej propagande v slovenskej predvolebnej kampani

Michal Čiernik25.09.2023., 14:00h

V Bratislave sa stretli predstavitelia regulačných orgánov Európskej únie spolu so zástupcami najväčších sociálnych sietí, aby prediskutovali narastajúcu proruskú propagandu pred blížiacimi sa voľbami.

Lajkuj Brainee.sk na

Brusel varoval giganty sociálnych médií Alphabet, TikTok a Meta, že musia urobiť viac, aby ochránili slovenské voľby pred cudzími zásahmi, inak budú čeliť možným vysokým pokutám, uvádza portál Politico.eu. Na sérii stretnutí v Bratislave Európska komisia a slovenská vláda vyzvali spoločnosti, aby pred hlasovaním 30. septembra vynaložili dodatočné prostriedky na potlačenie nenávistných prejavov, dezinformácií a proruskej propagandy. 

Medzi európskymi a slovenskými regulátormi narastajú obavy, že dezinformácie a prokremeľská ideológia sa šíria medzi miestnymi užívateľmi sociálnych sietí, vrátane priaznivcov Roberta Fica, kontroverzného bývalého premiéra krajiny. Fico vyzval na ukončenie vojenskej podpory Ukrajine a jeho strana momentálne vedie v prieskumoch.

image

Ako by volili slovenskí študenti? PS by získalo takmer polovicu všetkých hlasov, v parlamente by boli iba štyri strany

Nadchádzajúce voľby predstavuje kritický prvý test pre nové digitálne pravidlá EÚ. Podľa zákona o digitálnych službách tohto bloku musia platformy sociálnych médií ukázať, ako aktívne odstraňujú nezákonný obsah a odstraňujú zahraničnú propagandu. Ak tak neurobia, môžu čeliť pokute až do výšky šesť percent ich ročného celosvetového príjmu.

Twitter odmietol

Vedúci pracovníci z Twitteru Elona Muska – teraz známeho ako X – boli tiež pozvaní na diskusie, ale nezúčastnili sa. Spoločnosť na žiadosť o vyjadrenie nereagovala. Meta, Alphabet a TikTok odmietli komentovať stretnutia v Bratislave. 

Vedúci pracovníci v oblasti technológií označili diskusie s regulačnými orgánmi EÚ a vládnymi úradníkmi za konštruktívne. 

Počas stretnutí spoločnosti vyzdvihli svoje existujúce miestne tímy na moderovanie obsahu a zintenzívnili spoluprácu so slovenskými skupinami na boj proti hoaxom. Tieto firmy tiež poukázali na to, že vykonali interné zmeny na riešenie potenciálne škodlivého obsahu.

image

Prezidentka Zuzana Čaputová podala žalobu na Roberta Fica. Ten hovorí o zasahovaní do predvolebnej kampane

Ale až blížiace parlamentné voľby ukážu, či nové európske pravidlá sociálnych médií skutočne fungujú. „Posúdime konkrétne účinky týchto opatrení, aby sme zistili, či sú dostatočné alebo je potrebné urobiť viac,“ povedal Thierry Breton, komisár EÚ pre vnútorný trh zodpovedný za zákon o digitálnych službách pre POLITICO. „Integrita volieb je jedným z hlavných priorít.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 03:41