Jovinečko si robí srandu z primátora Matúša VallaInstagram/jovinecko
StoryEditor

Oddychové zóny na križovatkách a cyklopruh, kde ťa akurát tak prejde auto? Jovinečko si uťahuje z primátora Bratislavy

Miroslav Kamody09.10.2023., 14:00h

Na video, ktoré má už viac ako pol milióna pozretí, reagovala už aj bratislavská mestská poslankyňa.

Lajkuj Brainee.sk na

Známy influencer Filip Jovanovič, známy aj ako jovinecko (prípadne Jovinečko) sa na svojich sociálnych sieťach cíti ako ryba vo vode. Na Instagrame ho sleduje už 267-tisíc ľudí, na TikToku dokonca už takmer pol milióna. Aj preto je vysoko pravdepodobné, že keď zverejní nový obsah, v spoločnosti bude rezonovať.

To je aj prípad videa, v ktorom si na mušku zobral bratislavského primátora Matúša Valla a jeho plány na zlepšenie Bratislavy. Vo svojom videu, ktoré zverejnil pred pár dňami, paroduje zmeny, ktoré môžu obyvatelia hlavného mesta vidieť priamo v uliciach.

image

Odovzdali ceny pre najlepších slovenských influencerov. Je medzi nimi Fero Joke, Sima, ale aj iniciatíva Inakosť

Miesto cesty oddychová zóna

Video, ktoré má už takmer 550-tisíc videní a takmer 20-tisíc lajkov, začína parodovaním nových oddychových zón, ktoré vznikli na uliciach. Nateraz sú totiž tieto miesta len ohraničené a natrené farbou. Slniť sa či oddychovať dva metre od rušnej cesty rozhodne nie je žiadna odylka.

Pokračuje kritikou cyklochodníkov, najmä časti verejnosti kritizovaným pruhom na Rázusovom nábreží pri Dunaji, kde vodiči prišli o jeden pruh. Vo videu spadne dieťa na cyklistický chodník a plače, že mu po nohe prešlo auto.

Nechýba ani reakcia na novelu zákona o cestnej premávke, ktorá od 1. októbra zakazuje parkovanie na chodníku. Jovinečko vystupuje ako zatknutý, pričom policajta sa snaží presvedčiť, že predá svoje auto a kúpi celej rodine bicykle. 

Kritika primátora

Na záver celého videa sa influencer Adam Berger, s ktorým Jovinečko video vytvoril, prevtelí priamo do kože Matúša Valla, ktorému oznamuje, že podľa prieskumov verejnej mienky ľudia nepochopili, aký je nadčasový. Ten však reaguje, že radšej usporiada koncert zadarmo, kde bude spievať a hrať na gitare. 

Reakcie na samotné video sú prinajmenšom zmiešané. Niektorí oceňujú, že mesto sa snaží aspoň čiastkovo zlepšovať situáciu, iní s Jovinečkom súhlasia a pridávajú sa ku kritike. „Predstavte si ze ste dospelý "chlap" a opúšťate sa z toho, ze sa hnusná obrovská asfaltová plocha zmenila na krajší verejný priestor s bezpečnými priechodmi pre deti, z jednej cyklotrasy na nábreží a z toho, ze nemôžete svojim súkromným nadrozmerným majetkom okupovať chodníky a ešte ani neviete, ze s tým Vallo nemá nič spoločné. Geniálne zúfalci, geniálne,” napísal jeden z užívateľov.

image

Stav slovenských internátov už kritizujú aj úrady. Školy na opravy kašlú, plesne a zatečené steny sú bežná prax

Reaguje aj poslankyňa

„Skvela paródia na najdebilnejší “nápad” storočia,” oponuje ďalší. K celej situácii sa vyjadrila aj bratislavská mestská poslankyňa Katarína Augustinič: „Super video:) ale to vyznačenie zóny takto je dočasné, testuje sa, vodiči si postupne zvyknú a potom sa vytvori hodnotnejší verejný priestor,” vysvetľuje.

Len dodáme, že mesto sa inšpirovalo nápadmi bývalej komisárky pre dopravu mesta New York Janette Sadik-Khan, ktorá bratislavskému primátorovi dala radu „robiť viac a čo najrýchlejšie”. Pomaľované zóny by sa mali zmeniť na útulnejšie priestory, otázkou však zostáva, či si nájdu svojich fanúšikov, keď sú bezprostrednej blízkosti cesty.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 20:08