Oktagon 47Oktagon/Peter Šulič
StoryEditor

FOTO Vémola prepísal históriu Oktagonu. Langera vybavil za sedem sekúnd, večer však jasne patril Buchingerovi

Miroslav Kamody08.10.2023., 08:00h

Karlos Vémola je staronovým kráľom poloťažkej váhy organizácie Oktagon. V hlavnom zápase turnaja v Bratislave knokautoval Slováka Pavola Langera za sedem sekúnd a prepísal tak históriu.

Lajkuj Brainee.sk na

Oktagon sa pol roku vrátil do Bratislavy, aby fanúšikom ponúkol to najlepšie, čo momentálne ponúka MMA scéna na starom kontinente. Už tradične špičkovo zorganizovaný večer ponúkol 11 kvalitných súbojov na čele s bitkou o titul v poloťažkej váhe, ktorý bol o to významnejší, že na jeho pozadí stál silný príbeh. Fanúšikovia však najviac šaleli z iného zápasu.

Veľkolepý návrat Szabovej

Poďme však postupne. Celý večer podujatia Oktagon 47 otvoril súboj strednej váhy medzi Maďarom Adamom Horváthom a Egypťanom Ahmedom Samim. Druhý spomínaný nezaváhal a už v prvom kole prišlo TKO.

image

Náhle úmrtie zápasníčky v MMA Victorie Lee. Mala len osemnásť a jej kariéra práve začínala

Slovenských fanúšikov vyburcoval nasledujúci súboj medzi Veronikou Smolkovou a Britkou Megan Morrisovou. Aj napriek vyrovnaným silám nakoniec v treťom kole Slovenka prehrala submission po páke na ruku a oktagon opúšťala v slzách.

Mimoriadne očakávaný bol aj zápas Lucie Szabovej s Alexandrou Andersrödovou zo Švédska podľa pravidiel Undergroundu. 24-ročná Slovenka sa totiž vrátila po dvojročnej pauze a pôrode syna Dragana. Ak keď si zo zápasu odniesla hrozivo vyzerajúci monokel, rcomeback oslávila jednohlasným víťazstvom na body. Ako dodala na tlačovej konferencii po, už teraz sa teší na ďalší zápas v MMA, v ktorom zostáva stále neporazená.

image

Oktagon 47

Oktagon/Peter Šulič

Najbolestivejšia rana

Vo velterovej váhe sa proti sebe v hlavnom zápase Prelims karty postavil Robo Pukač s Matúšom Kohoutom, pre ktorého išlo o víťaznú premiéru vo velteri. Doteraz totiž zápasil v ľahkej váhe. Vo vyrovnanom dueli Pukačovi nestačili ani tri takedowny a o rok mladší Kohout nakoniec uspel na body.

Bezkonkurenčne najbolestivejší moment prišiel v súboji medzi Łukaszom Siwiecom z Poľska a Gruzíncom Amiranom Gogoladze. Počas zápasu trafil Poliak svojho súpera omylom priamo do rozkroku, ktorý sa začal zvíjať na zemi. Burcovanie divákov na štadióne Ondreja Nepelu ho však posilnilo natoľko, že zápas vyhral jednohlasne na body.

Vysokú školu zápasenia ukázal vzápätí aj Slovák Marek Mazúch, ktorého nekompromisné údery sa postarali o bravúrne TKO Nemca Jaimeho Cordera v treťom kole. Následne prišlo sklamanie pre slovenských divákov, ktorí sledovali, ako Karol Ryšavý nestačil na poľský stroj Mateusza Legierskiho.

image

Zápas v klietke o nadvládu nad sociálnymi sieťami. Mark Zuckerberg odpovedal na výzvu Elona Muska

Buki ovládol dav aj súboj

Všetko im ale vynahradil hlavný predzápas, v ktorom sa legenda MMA a slovenská jednotka perovej váhy Ivan Buchinger stretol s Jakubom Dohnalom, najlepším Čechom tejto divízie. O šesť rokov mladší Dohnal si zápas pýtal cez sociálne siete a hovoril, že ide o jeho doteraz najdôležitejší zápas v kariére.

37-ročný „Buki“ ale dominoval a postaral sa o najelektrizujúcejšiu atmosféru vrámci celého večera. Povzbudzovaný zaplnenou arénou zvíťazil v 2. kole, pripísal si už svoje desiate víťazstvo na TKO a so širokým úsmevom ďakoval: „Fanúšikovia, aj chlpy mi z vás stáli. Úžasné. Prišiel som si pre prémiu za výkon večera, tak snáď ju získam.“ Tú však nakoniec nezískal. „Ivan, nechoď do dôchodku, nechoď. Si fakt dobrý,“ zložil poklonu veteránovi „Hezoun“ Dohnal.

image

Oktagon 47

Oktagon/Peter Šulič

7 sekúnd a dosť

Nasledoval vrchol celého bratislavského podujatia - súboj o titul kráľa poloťažkej váhy Oktagonu medzi Karlosom Vémolom a Pavlom Langerom. Kto si však tesne pred jeho začiatkom odskočil na záchod, alebo nebodaj žmurkol, ten o všetko prišiel. 

Pravá za ucho, ľavá na bradu, šup na zem a nazdar. Najrýchlejší knokaut v histórii Oktagonu. Po siedmich sekundách hotovo „Taktika bola ho prvý trafiť. Vyšla presne. Nečakal som to, ale za nadčasy ma neplatíte,“ hovoril Vémola tesne po zápase.

38-ročný veterán sa ani nespotil. „Chcel by som vám všetkým poďakovať za to, že ste ma tu vybučali. Prečo? Boli tu dvaja frajeri na vrchole, prvýkrát som zápasil proti niekomu, kto ma rešpektoval, a som za to rád.“ O Langerovi sa pochvalne vyjadroval už aj pred zápasom - povedal, že s človekom s takým príbehom by si radšej podal ruku a zatrénoval si, než aby sa s ním išiel biť.

To nakoniec opäť ocenil aj na tlačovej konferencii po konci turnaja, kde sa Vémola dozvedel, že získal prémiu za výkon večera. Daroval ju však Langerovi, nielen ako pomoc pre jeho rodinu, ale aj motiváciu pokračovať ďalej v zápasení.

image

Počas dňa bojuje v ringu, večer je z neho Drag Queen. MMA zápasník je v ženských šatách sám sebou

Sklamaný Langer, ajťák z Košíc, ktorý sa popri práci venuje MMA, po zbesilo rýchlej porážke hľadal slová: „Predstavoval som si to inak, ale chlap musí zvládnuť aj tieto momenty. Chcem vás poprosiť, aj keď sme na Slovensku, dnes žiadny piskot.“ Vľúdny slovenský obor opäť potvrdil svoju povesť dobráka od kosti. 

Žiadny Vémolov typický wrestling, žiadne monotónne drvenie soka pri pletive. Ale svižná šichta. V šoku bol Langer, jeho tím, takmer plný štadión v Bratislave a vlastne aj sám Vémola. Čakal napínavejšiu bitku.

Veď Pavol Langer v tomto roku doteraz iba víťazil. Vo februári v Mníchove prekvapivo vyhral na body proti do tej doby neporazenému Brazílčanovi Rafaelovi Xavierovi. V júni potom v Oberhausene zaskočil domáceho obľúbenca Alexandera Poppecka. Kto iný by mohol zdolať Vémolu?

Zápas storočia 2 proti dvojnásobnému šampiónovi?

Jeho pravačka budila hrôzu. Rovnako ako výška, takmer dva metre. Český Terminátor sa však nezľakol. Napriek tomu, že si tento rok prežil jednu trpkú porážku - v máji prehral v O2 aréne na body s Patrikom Kinclem v súboji o pás šampióna strednej váhy Oktagonu.

Opasok chce teraz späť. „Nechal som tu jednu malú, hrubú sedemdesiat sedmičku. Ešte než pôjdem do ringu s Attilou, chcem zápasiť s Patrikom Kinclem. To je moje veľké prianie,“ uviedol a pripomenul pokračovanie zápasu storočia, ktorý je potvrdený, no stále bez termínu a miesta konania.

„Rozdáme si to spolu na futbalovom štadióne, áno, Attilka? Ale najskôr budem double champion. S Kinclem som to spackal, chcem to napraviť,“ plánuje Vémola. Či mu promotéri vyhovejú a Kincl bude súhlasiť, je nateraz vo hviezdach. My však môžeme konštatovať, že Bratislava má za sebou ďalší skvelý turnaj organizácie Oktagon.

A nasucho zrejme nebude dlho. Promotéri Pavol Neruda a Ondřej Novotný na tlačovej konferencii potvrdili, že v našom hlavnom meste sa na budúci rok bude konať minimálne jeden turnaj, no možno až dva. Žeby tým chceli naznačiť, že pokračovanie zápasu storočia sa bude konať na Národnom futbalovom štadióne?

Dávalo by to zmysel - Oktagon by sa organizačne posunul na ďalšiu úroveň, štadión by sa bez problémov vypredal, rovnako ako by sa vyrovnal aj pomer medzi miestami konania. Prvý zápas medzi Véghom a Vémolom sa totiž konal v pražskej O2 aréne. Na rade je Slovensko.

Čo sa týka najbližších podujatí Oktagonu, organizácia najbližšie prvýkrát mieri do Veľkej Británie. Už 4. novembra sa zápasníci pod vlajkou česko-slovenskej organizácie stretnú v AO Arene v Manchestri. Následne sa 9. decembra bojovníci predstavia na Oktagon 50 v Ostrave a 29. decembra v Prahe. Lístky na všetky podujatia kúpiš v sieti Ticketportal

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 10:54