Illinois je prvým štátom v Amerike, ktorý schválil zákon na ochranu detských influencerov.Twitter/pop Base/
StoryEditor

Prvý zákon svojho druhu. Chrániť má detských influencerov, ktorých využívajú vlastní rodičia

Michal Čiernik15.08.2023., 17:00h

Illinois je prvým štátom v Amerike, ktorý schválil zákon na ochranu detských influencerov. Zaručuje, že sa aj deťom mladším ako 16 rokov dostane zaslúženej finančnej kompenzácie za obsah, v ktorom sa objavia na internete.

Lajkuj Brainee.sk na

Nový zákon zmení štátny zákon o detskej práci tak, aby zabezpečil peňažnú kompenzáciu pre influencerov a tvorcov na sociálnych sieťach do 16 rokov. Nárok na určité percento zo zárobku majú aj deti, ktoré sa vo videách len objavia.

Na to, aby boli tieto videá oprávnené, musia byť natočené v štáte Illinois a najmenej 30 percent videoobsahu vlogera vytvoreného v priebehu 30 dní musí obsahovať podobizeň, meno alebo fotografiu maloletého, uvádza portál Mashable.

Povinnosti pre rodičov

Tí, ktorí natáčajú videá – menovite rodičia – sú teraz právne zodpovední za uchovávanie záznamov o akomkoľvek výskyte detí v ich obsahu, ako aj za počet vlogov, ktoré vygenerovali kompenzáciu. Okrem toho si musia odkladať hrubé zárobky na zverenecký účet, kým dieťa dovŕši 18 rokov. Ak to vloger neurobí, dieťa ho môže žalovať.

„Rozmach sociálnych médií priniesol deťom nové možnosti zárobku,“ uviedol v tlačovom vyhlásení predkladateľ zákona a demokratický senátor David Koehler. „Mnohí rodičia využívajú svoje deti, aby si takýmto spôsobom naplnili vrecká.“

image

Zlatý retriever sa stal influencerom a svojej majiteľke zarába milióny. Tá predtým robila upratovačku

Koehlera pôvodne upozornila na tento problém teraz 16-ročná tínedžerka Shreya Nallamothu z Illinois. „Uvedomila som si, že vo svete ‘kidfluencingu‘ môže dôjsť k mnohým vykorisťovaniam,“ povedala v máji pre Associated Press a zdôraznila, že „neexistuje absolútne žiadna legislatíva“, ktorá by chránila najmä deti vlogerov.

Návrh zákona SB1782 bol jednomyseľne schválený Senátom v marci. Účinnosť nadobudne 1. júla 2024.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 06:05