Nový trend na TikToku nabáda ľudí na pitie boraxu.Dr. Jonathan N. Stea, Forbes Tech/Twitter
StoryEditor

Pite čistiace prostriedky, budete zdraví, vyzývajú tiktokeri. Nájdu sa followeri, ktorí sa do výzvy zapoja

Antiyoutuber04.08.2023., 14:00h

Na TikToku sa to znovu hemží novým nebezpečným trendom. Niektorým tiktokerom príde zjavne veľmi vtipné svojich sledujúcich navádzať k tomu, aby požili istý čistiaci prostriedok. Tvrdia, že im zlepší zdravie a vylieči ich z mnohých chorôb.

Lajkuj Brainee.sk na

Je až zarážajúce, čo sú niektorí užívatelia na sieťach schopní urobiť pre sledovanosť. Byť trendy, aktuálny a populárny je dnes terno. Užívatelia tak prevažne na platforme TikTok vymýšľajú nezmyselné výzvy a trendy, do ktorých sa následne zapájajú aj ostatní. Nie vždy to je ale také zaujímavé a bezpečné, ako sa na prvý pohľad môže zdať, píše sa na portáli Antiyoutuber.

Nový trend na TikToku

V novom trende, ktorý sa zdá ako perfektná vychytávka, sa snažia užívatelia nabádať ostatných k tomu, aby sa zapojili do takzvanej „boraxchallenge“. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že zapojenie sa do nej človeku veľmi pomôže, nieje to pravda.

image

Pre lajky prekračujú všetky hranice. Tiktoker sa priamo počas streamovania upil k smrti

 

Dodnes je v istom merítku na sieťach populárny trend takzvaných „life hacks“, či „DIY“. Ide o jednoduché veci, ktoré si človek môže vyrobiť len s pomocou bežných vecí v domácnosti. Často ale ide o nezmyselné vychytávky, ktoré sa vo videu zdajú ako veľmi užitočné, ale v realite sú k ničomu. Populárne sú tiež rôzne videá, v ktorých sa užívatelia snažia svojim sledujúcim ukázať nejakú novú vychytávku, ako si napríklad zlepšiť zdravie a zbaviť sa konkrétnych problémov. To práve sľubuje aj „boraxchallenge“.

Čo teda ten borax je? Ide o minerál využívaný najčastejšie v klasických čistiacich či pracích prostriedkoch v prášku. Ide o niečo, čo by v tele človeka nemalo čo robiť. Tiktokeri vo videách nabádajú svojich sledujúcich k tomu, aby si napríklad lyžičku prášku dali do pohára s vodou a tú následne vypili. Hovoria o tom, ako ide o nový a skvelý objav, ktorý telu zaručene pomôže. Tvrdia, že by mal vyliečiť množstvo zdravotných problémov, vrátane erektilnej dysfunkcie a obličkových kameňov. 

@verifythis I‘m going to keep this simple: DO NOT EAT OR BATHE IN BORAX. Sincerely mgmt #borax #boraxchallenge #holistichealth #naturalremedy #arthritisrelief #greenscreen #greenscreenvideo ♬ original sound - VERIFY

Dokonca aj do kúpeľa

Užívatelia nenabádajú len ku konzumácii. Spôsobov, ako si vďaka boraxu zlepšiť zdravie je podľa niektorých tiktokerov mnoho. Niektorí napríklad hovoria, ako je skvelý nápad sa v ňom vykúpať. Stačí vraj len trochu magického prášku pre zlepšenie pokožky. Pravda je ale iná. Borax je skôr schopný ľudskému telu vážne uškodiť než pomôcť. Užívatelia diskutujú nad tým, ako môže byť niekto tak naivní, že sa do toho hlúpeho trendu zapojí. Mnohí by si pravdepodobne pomysleli, že ide hlavne o deti. Zaujímavé ale je, že si pravdepodobne aj mnoho dospelých užívateľov myslí, ako je borax liečivý. 

Ten dôvod, prečo si zrejme množstvo užívateľov myslí, že ide o reálnu a užitočnú vychytávku, je jednoduchý. Borax sa totiž v minimálnom množstve vyskytuje napríklad aj v zubných pastách či kozmetike. Niektorí tak majú pocit, že keď sa minerál pridáva aj do týchto vecí, jeho konzumácia je úplne bezpečná. Opak je ale pravdou. „Len preto, že je to prírodné, neznamená to, že je pre vás dobré to jesť. Pamätajte, že arzén je tiež prírodný,“ vysvetľuje istý tiktoker hovoriaci si Dr. Idz. 

Dokáže spôsobiť závažné problémy

Následky, ktoré minerál na tele človeka zanechá, sú skôr negatívne než pozitívne. Pri ľahkom vdýchnutí prášku môže dôjsť k nevoľnostiam, zvracaniu a hnačke. Pri väčšej konzumácii hrozia ďaleko závažnejšie zdravotné problémy, ako napríklad aj zlyhanie obličiek. Európska agentúra pre chemické látky borax dokonca označila za toxický. Tvrdí tiež, že jeho požitie v tehotenstve môže zásadne poškodiť plod. „Borax môže poškodiť plodnosť a nenarodené dieťa,“ hovoria. 

Keď TikTok spozoruje nejaký podobne nebezpečný trend, tak pomerne rýchlo koná a dá sa povedať, že celkom efektívne sa ho zbaví. Zdá sa ale, že táto výzva platformu zatiaľ nijak zvlášť netrápi. Videá užívateľov sa na sieťach stále vyskytujú. Vyzerá to ale tak, že si už väčšina uvedomila, že ide o hlúpy trend a populárnejšími sa stávajú videá užívateľov snažiacich sa upozorniť na jeho nebezpečenstvo. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 10:46