Pondelok je najväčším strašiakom každého dobre načatého víkendu.Unsplash/luis Villasmil/
StoryEditor

Stačí, že sa v práci ukážeš. Nový trend na TikToku sa ti pre zmenu bude páčiť: Odporúča „pondelky nutného minima“

mor27.03.2023., 11:30h

Ide o virálny TikTok trend, v ktorom sa šíri myšlienka, aby ľudia v pondelok robili len nutné minimum povinností.

Lajkuj Brainee.sk na

Na pondelky sa po víkende neteší nikto a mali by sa preventívne zakázať. Po dvojdňovom voľne nás vždy čaká nepríjemný kontrast v podobe kopiacej sa práce a ďalších povinností, s ktorými sa musíme pasovať. 

image

Bude TikTok zakázaný? 13-ročným deckám pretláča obsah mizogýnov a videá o samovraždách

Táto - nazvime to - pondelková úzkosť sa však v našich hlavách a tele hromadí. Každotýždenný cyklus a výdatná dávka kortizolu zakaždým, keď si spomenieme, že pondelky a záväzky existujú, nás môže priviesť aj k niečomu horšiemu. Pravdepodobnosť, že s takýmto prístupom čoskoro vyhoríš, je totiž viac než sľubná. 

Všetku vino za to nemusí niesť nutne len pondelok ako deň. Ten je len, pravdepodobne, vedľajším produktom kapitalizmu. Predstavuje akési smutné orgie produktivity, do ktorej sa nikomu nechce, ale aj tak vie, že sa jej musí zúčastniť. Pondelok sa stal rovnako kultovým ako piatky či nedele - o tomto dni vzniklo už viacero piesní. Väčšinou smutných. 

Našťastie máme TikTok a jeho instantné riešenia na všetko. Okrem vzťahov a rýchlej psychodiagnostiky má odpoveď aj na nenávidené pondelky. Zásluhy sa pripisujú TikTokerke Marisa Jo Mayes, ktorá ako prvá prišla s teóriou o „pondelkoch nutného minima“, ktoré na sociálnom médiu nájdeš pod hashtagom #bareminimummondays, ktoré má už cez 4 milióny videí. TikTokerka pritom vychádza z vlastných skúseností so syndrómom vyhorenia. A nie je v tom sama, pod hashtagom nájdeš milióny ďalších príbehov ľudí, ktorí mali podobní problém. 

image

Nový toxický trend na TikToku: „Frajerka v domácnosti“ robí všetko pre to, aby sa jej chlap vrátil do dokonalého domova

Nutné minimum 

Marisa poskytla rozhovor aj magazínu New York Post, v ktorom sa zverila, že po vyhorení v korporáte prešla na vlastnú samostatnú zárobkovú činnosť. V rozhovore opisovala ako ju jej vlastný perfekcionizmus priviedol k bodu zlomu a ako ju už v nedeľu predstava pondelka a nových úloh paralyzovala. Zdanlivo všetko fungovalo, ale pod povrchom vrela, kým nevykypela. 

V tomto období sformulovala podstata pondelkov nutného minima, tá spočíva v tom, že miesto toho, aby si išiel v pondelok v práci na plný plyn, uberieš a robíš len toľko, koľko naozaj musíš. Nič viac. 

Neuropsychologičky Jaspdeep Mag na Buiness News tvrdí, že vnímanie pondelkov máme zakódované ešte z obdobia, keď sme boli školopovinnými deťmi. 

„Sme vychovávaní v myšlienke, že pondelok je v podstate zlý. Budete mať hodiny, musíte vstať skoro a nastúpiť na školský autobus... Všetci sme to cítili. Toto všetko sa len navyšuje v práci pre dospelých, najmä v práci, ktorú nemáte radi,“ povedala.

image

Chceš byť na rande sebavedomejší? Štyri rady psychologičky, ktoré z teba urobia najzaujímavejšiu osobu v miestnosti

Mago dodala, že je to ten istý pocit utápania sa, aký máš pri pomyslení na návrat späť do práce po zaslúženej dovolenke, ten takmer neznesiteľný kontrast medzi čerstvými spomienkami na dovolenku umocnenými opálením na koži a predstavou hrabania sa v hromadách nudných kancelárskych dokumentov.

Stratégia „pondelkov nutného minima“ však nemusí vždy fungovať. Meher Jadwani, 30 ročná podnikateľka, povedala, že by to pre ňu nikdy nefungovalo, pretože hoci to v teórii znie fajn, pondelok zostáva stále pondelkom.

„Ľudia si stále plánujú posielanie svojich e-mailov na pondelok ráno. Pre mňa navigácia v pondelok funguje lepšie, keď začnem s jednoduchou úlohou, takže je to ľahké, keď niečo škrtnem zo svojho zoznamu úloh. Nasleduje ťažká úloha, ktorú potrebujem dotiahnúť pred obedom. Na obed sa nedostanem, kým nedokončím túto náročnú úlohu, pretože viem, že po obede mi ubúda energia,“ vyjadrila sa.

image

Kritikov nazývajú socialistami. TikTok influenceri, ktorí prenajímajú byty, chcú, aby ich ľudia prestali osočovať

Táto stratégia striedania ľahkých a zložitých úloh a dokončenie jednej z nich pred obedom robí s Jadwani zázraky. Objasnila, že je nevyhnutné mať v pondelok ráno aj niečo príjemné, čo nesúvisí s prácou. Teraz, keď má svoj vlastný startup, Jadwnai povedala, že sa môže každý pondelok ráno pred prácou zúčastniť krátkeho keramického kurzu – pomáha to harmonizovať jej myšlienky, pretože keramika si vyžaduje sústredenú pozornosť a hra s hlinou je zábava.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 09:12