Bailey Sarian.Instagram Bailey Sarian/
StoryEditor

Líči sa a pri tom rozpráva príbehy sériových vrahov. YouTuberku sledujú milióny followerov

Alexandra Ševčíková26.07.2022., 10:00h

Pre niektorých je sledovanie video návodov na líčenie skvelou formou relaxu. Potom sú tu takí, ktorí k tomu potrebujú aj poriadnu krimi story.

Lajkuj Brainee.sk na

Určite poznáš tie vtipy o tom, že ženy pozerajú dokumenty o sériových vrahoch ako formu relaxu. A čo tak to ešte spojiť do comba vo forme návodu na líčenie s poriadnym krimi príbehom?

Presne takýto formát vymyslela pred rokmi vizážistka a YouTuberka Bailey Sarian. Začala natáčať mejkap videá, v ktorých prerozpráva tie najmrazivejšie zločiny. Spojenie týchto dvoch diametrálne odlišných tém žne úspech, Bailey má na YouTube 6,4 milióna odberateľov, píše BBC.

image

Bailey Sarian sedí pred kamerou, líči sa a rozpráva a nejakom skutočnom kriminálnom príbehu.

Instagram Bailey Sarian/

Prekvapivo úspešný formát

Ani samotná Bailey nečakal, že kombinácia líčenia a skutočných zločinov bude takáto úspešná. V súčasnosti je to jej prácou na plný úväzok. „Myslela som si, že by bolo úžasné zarábať peniaze na YouTube,“ povedala pre BBC. Dodala však, že nikdy si nepredstavovala, že dosiahne až takýto úspech vo forme viac ako 6 miliónov odberateľov.

Premisa jej videí je jednoduchá. Bailey Sarian sedí pred kamerou, líči sa a rozpráva a nejakom skutočnom zločine. Možno to znie ako úplne ľahké povolanie, no za každým videom sú hodiny štúdia a výskumu. Dokonca na to YouTuberka zamestnáva asistenta, ktorý jej pomáha s prípravou a štúdiom súdnych alebo policajných záznamov.

Medzi najpopulárnejšie video v jej sérii Murder, Mystery & Makeup patrí príbeh o americkom sériovom vrahovi Jeffreym Dahmerovi. V rokoch 1978 až 1991 chladnokrvne zavraždil 17 mužov a chlapcov. Bailey si počas rozprávania o tomto notoricky známom kriminálnikovi vytvorila žiarivo zelené oči s nude perami. Toto jej legendárne video má v súčasnosti 22 miliónov prehratí. Celkovo si všetky jej videá dokopy diváci prehrali 800 miliónov krát.

image

Čo všetko ešte spravia pre fame? Muž natočil influencerku, ako sa fotí pred jeho domom, vydávala ho za svoj

Inšpirovala komunitu

Boom, ktoré zaznamenali videá Bailey, nadchol aj ďalšie YouTuberky k takémuto formátu. Inšpirovali sa ňou napríklad aj Brittney Vaugh, ktorú sleduje viac ako 200-tisíc ľudí a Danielle Kirsty, ktorej krimi návody na líčenia získali viac ako 600-tisíc sledovateľov.

Najvtipnejšie na tom je, že celý tento formát vznikol náhodou. Bailey Sarian sa na začiatku venovala tradičným videám zameraným na mejkap a recenzie naň. Až pokiaľ sa v roku 2018 neobjavil príbeh o mužovi z Colorada menom Chris Watts, ktorý bol odsúdený na doživotie za vraždu svojej tehotnej manželky Shanann a ich dvoch malých dcér Belly a Celeste. Šokujúci zločin mal celosvetové ohlasy a zaujal aj Bailey. Chcela zistiť, ako sa zo zdnalivo dokonalého manžela stal vrah svojej rodiny.

Začala o tom rozprávať na videu, no bola nervózna. Aby tomu zabránila, urobila to, čo robila vždy – nalíčila sa. „Robila som to len preto, že som sa cítila trápne, keď som sedela pred kamerou a rozprávala. Chcela som sa zamestnať,“ povedala pre BBC.

Ešte viac sa však obávala reakcií. „Líčila som sa a hovorila o strašných zločinoch, to nedáva zmysel,“ pomyslela si. Po 24 hodinách však zažila poriadny šok. Videnia na jej videu sa hromadili a dosiahli až neuveriteľných 10 miliónov. „Tak som si pomyslela: Možno to skúsim znova s iným príbehom a uvidím, či to funguje rovnako,“ vysvetlila. A tak sa aj stalo. Každý týždeň jej pribúdalo viac a viac odberateľov.

Prečo to funguje?

Doktorka Ruth Tully, konzultantka forenznej psychológie v Spojenom kráľovstve, si myslí, že táto kombinácia funguje vďaka spôsobu, akým mnohí z nás v súčasnosti sledujú obsah, a to „multi-screening“. Jedným okom dokážeš sledovať televíziu a druhým telefón alebo tablet.

„Na jednej strane robí niečo, čo samo o sebe môže ľudí veľmi pohlcovať, pokiaľ ide o sledovanie niekoho, ako si nanáša mejkap, alebo ako napríklad deti pozerajú videá o unboxingoch. Ľudia majú záujem tento prvok sledovať sám o sebe, ale ona k tomu hovorí aj príbeh,“ vysvetlila doktorka Tully.

image

Ani samotná Bailey nečakala, že kombinácia líčenia a skutočných zločinov bude takáto úspešná.

Twitter Bailey Sarian/

„Premýšľame o prvku zločinu, o ktorom diskutuje, ale je tu aj niečo vizuálne, čo by ste si mohli pozrieť, čo nie je príliš hrozné a v skutočnosti by to mohlo byť nejakým spôsobom celkom očarujúce,“ dodáva.

Bailey teda spoločne s inými ženami našla dieru na trhu, ktorá funguje. Dokonca začala spolupracovať s produkčnou spoločnosťou Wheelhouse DNA na podcaste a sérii videí Dark History. Hovorí sa aj o dohode s Netflixom na novom formáte videoobsahu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 06:53