Speváčka Olivia Rodrigo rozdávala na koncerte antikoncepčné tabletky a kondómy.Instagram/Oliviarodrigo
StoryEditor

Olivia Rodrigo rozdávala na koncerte núdzové antikoncepčné tabletky a kondómy. Bojuje tak za práva na potrat, naštvala tým politikov

Antiyoutuber18.03.2024., 14:00h

Populárna speváčka Olivia Rodrigo svojsky bojuje za práva na potrat. Pri koncerte v St. Louis, hlavnom meste štátu Missouri, rozdávala pri koncerte antikoncepciu. Návštevníci si mohli v stánkoch vyzdvihnúť núdzové antikoncepčné tabletky aj kondómy. Senátor v Missouri ju na sociálnej sieti X odsúdil, vraj by sa mala hanbiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Od začiatku marca má Francúzsko v ústave zakotvené právo na potrat. V niektorých krajinách ale ženy také šťastie nemajú a o svojom tele stále rozhodovať nemôžu. Potraty sú vo veľkom diskutovaná téma aj v USA, kde sa v osemnástich štátoch interrupcie trestajú, a v trinástich z nich sú dokonca zakázané úplne za akékoľvek podmienky, píše Barbora Bahníková pre Antiyoutuber. 

image

Čo by sa u nás dialo, keby vyhrali konzervatívci a zakázali by potraty? V USA výrazne stúpli počty tehotenstiev po znásilneniach

Jedným zo štátov, kde sú interrupcie zakázané, je aj Missouri, kde je možné tehotenstvo prerušiť iba v prípade, keď je žena v ohrození života. V St. Louis, hlavnom meste Missouri, mala pred pár dňami koncert populárna speváčka Olivia Rodrigo, ktorá chce bojovať za právo na potrat. V čase konania koncertu preto rozdávala pohotovostnú antikoncepciu, známu aj ako „tabletka po“.

Antikoncepcia zadarmo

Návštevníci si okrem toho mohli v stánkoch na koncerte zobrať zadarmo aj kondómy. Jej iniciatíva by mala byť súčasťou celosvetovej iniciatívy Fund 4 Good, ktorú spustila populárna speváčka minulý mesiac. Jej cieľom je usilovať sa o „slobodu reprodukčného zdravia“. Časť zárobku z koncertného turné speváčky by navyše mala ísť na financovanie Fund 4 Good. Na organizovaní turné spolupracuje s organizáciou National Network of Abortion Funds, americkou organizáciou, ktorá sa snaží zvýšiť dostupnosť potratov pre ľudí s nízkymi príjmami.

Aktivistka z charitatívnej linky Right by You, ktorá pomáha teenagerom nájsť možnosti potratov mimo Missouri, povedala webu The Guardian, že speváčka charitatívnu organizáciu Right by You síce pozvala, ale nebolo to jej rozhodnutie rozdávať antikoncepciu. Nech vymyslel gesto ktokoľvek, ľudia po celom svete sú z neho nadšení. „Som s Oliviou. Nie každý sa môže stať matkou ao deti sa postarať. Mali by sme mať právo na to sa slobodne rozhodnúť,“ prezradila pre The Guardian návštevníčka koncertu.

Kritika zo strany štátu

Kto s ňou však nestojí je veľká časť členov a priaznivcov Republikánov. Republikánsky senátor parlamentu v Missouri Bill Eigel na sociálnej sieti X speváčku skritizoval. Podľa neho by si mala za rozdávanie antikoncepcie hanbiť. „Ako otec dcéry som z jej správania zdesený. Veľká časť jej fanúšikov sú deti. Potraty ženám ubližujú. Samozrejme že fyzicky, ale aj psychicky. Ženy, ktoré boli na potrate, sú viac úzkostné a majú viac problémov, ktoré súvisia s mentálnym zdravím,“ píše Eigel. Ženy, ktoré boli na potrate, majú vraj väčšie problémy s užívaním návykových látok a tiež majú samovražedné sklony.

Rodrigo kritizuje obmedzenie práv na potrat dlhodobo. V roku 2022 pri vystúpení na festivale v Glastonbury vyslovila verejne nesúhlas s rozsudkom Najvyššieho súdu Spojených štátov. Ten zrušil rozsudok známy ako Roe vs. Wade z roku 1973, ktorý umožňoval jednotlivým americkým štátom rozhodovať o práve na potrat.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 18:14