Festivalová Európa.Instagram/Best Kept Secret, Parookaville, Facebook/Exit Festival/
StoryEditor

Rozhodnuješ sa, kam si pôjdeš tento rok užiť obľúbené kapely? Prinášame zoznam TOP festivalov

Michal Čiernik14.03.2024., 10:30h

Napriek tomu, že vonku zatiaľ nepanuje ideálne festivalové počasie, lístky na tie najlepšie európske podujatia sa míňajú ako teplé rožky. Na tieto hudobné akcie na starom kontinente by si si mal určite vyhradiť čas.

Lajkuj Brainee.sk na

Už máš v kalendári poznačené festivaly, na ktoré by si chcel ísť? Ak nie, ponúkame ti nezabudnuteľný hudobný program na rok 2024. Spojiť ho môžeš aj s objavovaním európskych krajín.

Veľká Británia, The Great Escape (15. – 18. máj)

Najbližší festival na našom zozname začína 15. mája v anglickom Brightone. V priebehu troch dní budeš môcť zažiť to najlepšie z nastávajúcich nových talentov. Či už si fanúšikom punku, popu, elektra alebo rapu, pre každého je tu niečo. 

image

LOVESTREAM aj s vlastnou glo AIR zónou. Navštívili ju Gleb či známy huslista

Je pravda, že ak hľadáš veľké a osvedčené mená, budeš zrejme sklamaný. Na druhej strane ak sleduješ najnovšie trendy a vychádzajúce hviezdičky, určite si prídeš na svoje. Medzi potvrdenými interpretmi sú Jalen Ngonda, skupina King Hannah z Liverpoolu, punková kapela Lambrini Girls či severoírske hip-hopové trio Kneecap.

Španielsko - Primavera Sound Barcelona (29. máj – 2. jún)

Jeden z top hudobných festivalov v Európe (a pravdepodobne aj vo svete), Primavera Sound, otvára leto vo veľkom štýle už od roku 2001 a inak tomu nie je ani tento rok.

Na barcelonskej pláži si užiješ v priebehu piatich dní desiatky známych autorov ako Lanu Del Rey, alebo americkú R&B speváčku Solánu Imani Rowe známu ako SZA. Na festivale odštartuje svoje turné aj americká rocková kapela The National. Top headlinerov dopĺňa aj oživená rocková kapela Pulp.

Francúzsko - Nuits de Fourvière (30. máj – 25. júl)

Francúzsko už tradične ponúka množstvo kvalitných hudobných festivalov. Od Hellfestu a Vieilles Charrues, cez Beauregard, až po Eurockéennes a Rock en Seine je naozaj z čoho vyberať. Jedno podujatie však medzi ostatnými vyčnieva.

Ide o Les Nuits de Fourvière v Lyone a jeho dramatickú kulisu svetového dedičstva UNESCO. Nejde len o to, že vystúpenia sa konajú v priestoroch ohromujúceho rímskeho amfiteátra postaveného na kopci Fourvière, Atmosféru nezabudnuteľného zážitku môžeš zažiť počas celého leta. V prebehu dvoch mesiacov vystúpia umelci ako PJ Harvey, LCD Soundsystem, Cat Power, AIR, King Gizzard & The Lizard Wizard, MC Solaar, Justice, IAM, Nile Rodgers & Chic, Idles, Parcels či Patti Smith.

image

Les Nuits de Fourvière v Lyone sa koná v priestoroch ohromujúceho rímskeho amfiteátra postaveného na kopci Fourvière.

Facebook/ Nuits de Fourvière

Na historickom pódiu vystúpi dokonca aj austrálska cirkusová spoločnosť Gravity & Other Myths, ktorá prinesie svoju show The Pulse. Keďže sú vystúpenia rozdelené do dvoch mesiacov, môžeš si výlet do Lyonu perfektne naplánovať a prispôsobiť aj s prípadnou letnou dovolenkou.

Holandsko - Best Kept Secret (7 – 9 June)

Best Kept Secret, v Safariparku Beekse Bergen, v dedine Hilvarenbeek na juhu Holandska, je doslova schovaný uprostred lesov. Vďaka tomu je trojdňové podujatie oveľa príjemnejším a útulnejším zážitkom v porovnaní s ostatnými masovými festivalmi.

image

Best Kept Secret, v Safariparku Beekse Bergen, v dedine Hilvarenbeek na juhu Holandska, je doslova schovaný uprostred lesov.

Instagram/Best Kept Secret

Tento rok oslavuje festival 10. ročník, a po dvoch zrušených covidových rokoch, to chcú osláviť vo veľkom štýle. V bohatom programe vystúpi jedinečná PJ Harvey, írska hviezda country popu CMAT, gitarový zázrak St. Vincent, vlastným menom Anne Erin Clark či britské elektro duo Disclosure. Na brehu jazera Victoriameer sa predstaví aj malajská popová speváčka Fatoumata Diawara či slávna 16-členná skupina Floating Points.

Belgicko - Rock Werchter (4. – 7. júl 2024)

Ak je tento rok v Belgicku jeden festival, ktorý si nemôžeš nechať ujsť, je to Rock Werchter. Táto každoročná hudobná extravagancia, ktorá sa od roku 1976 koná v útulnej dedinke Werchter neďaleko Leuvenu, vyniká nielen ako jeden z najväčších festivalov v Belgicku, ale aj ako významný hráč na európskej festivalovej scéne. 

https://youtu.be/47Ev9H4WkQU?si=EZxkQmbxO48nAFCN

Štvordňový lineup pre tento rok je skutočne veľkolepý. Štvrtok a piatok odštartujú párty headlineri ako Lenny Kravitz, víťazi Eurovízie Måneskin či Snow Patrol. Sobota potom prinesie nezabudnuteľnú show Dua Lipa a Avril Lavigne. A ak to to tvoje ušné bubienky zvládnu, nedeľné veľké finále zavŕšia legendárni Foo Fighters a Royal Blood.

Srbsko - festival EXIT (10. – 14. júl)

Rozmýšľaš nad výletom do Srbska? Potom nemôžeš  vynechať EXIT – balkánsky raj pre všetkých nadšencov drum n‘ bass, techno a hip-hopu. EXIT predstavil pôsobivú zostavu s headlinermi, ako sú Black Eyed Peas, virtuózny gitarista Rage Against the Machine Tom Morello, trapová legenda Gucci Mane, významný anglický DJ Carl Cox a renomovaný producent DJ Bonobo. 

Festival sa môže pochváliť obrovským areálom, zasadeným do nádhernej historickej Petrovaradinskej pevnosti s výhľadom na Novi Sad, druhé najväčšie mesto Srbska. 

Nemecko – Parookaville (19. – 21. júl)

Po Tomorrowlande je Parookaville ten pravý festival pre fanúšikov elektro tanečnej hudby, ktorý sa koná počas troch dní v dômyselne vytvorenom falošnom meste na letisku Weeze.

Parookaville, ktorý začal v roku 2015, sa už preslávil ako jeden z najväčších nemeckých festivalov, na ktorom sa v roku 2023 zúčastnilo 225-tisíc ľudí a na desiatich pódiách vystúpilo viac ako 300 DJ-ov. Zostava tento rok obsahuje celý rad neuveriteľných osobností, vrátane Armina van Buurena, Timmyho Trumpeta, Andromedika, Neelixa, W&W, Cristopha a ďalších.

Fínsko - Flow Festival (9. - 11. august)

Hľadáš prvý uhlíkovo neutrálny festival na svete, ktorý zahŕňa špičkový line-up a umelecké inštalácie? Presne to môžeš zažiť už toto leto v srdci Helsínk na Flow Festival. Festival, ktorý organizuje hudobný kolektív Nuspirit Helsinki, už od roku 2004 privádza do hlavného mesta Fínska najhorúcejšie medzinárodné talenty.

Festival, ktorý tento rok oslavuje 20. ročník, je svedkom skvelého výberu umelcov, ktorí posilňujú jeho rastúcu reputáciu medzinárodného lídra na festivalovej scéne. Počuť budeš môcť už spomínanú speváčku PJ Harvey, alebo The Smile, vedľajší projekt Radiohead od Thoma Yorkea, Johnnyho Greenwooda a bubeníka Toma Skinnera.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 10:47