AntikoncepciaDreamstime
StoryEditor

Správa, ktorá nepoteší žiadnu ženu. Masívna štúdia o antikoncepcii ukázala spojenie s vážnou duševnou chorobou

Miroslav Kamody27.02.2024., 08:00h

Pokiaľ užívaš hormonálnu antikoncepciu, prípadne sa ešte len chystáš, mala by si sa okrem mnohých výhod pripraviť na problémy, ktoré sa môžu objaviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Antikoncepcia je revolučný liek, ktorý zmenil životy miliónov žien na celom svete. Správna kombinácia progesterónu a estrogénu dokáže nielen účinne zabrániť otehotneniu, ale dá sa použiť aj na liečbu akné, menštruačných bolestí, migrén a príznakov endometriózy, píše portál ScienceAlert.

Ako každý liek, antikoncepčné pilulky však prinášajú riziká a vedľajšie účinky, ktoré sa líšia od človeka k človeku. A vyzerá to tak, že depresia je jedným z nich. Nedávna pozorovacia štúdia, založená na 264 557 ľuďoch v Biobanke Spojeného kráľovstva, našla ďalší dôkaz, že kombinovaná perorálna antikoncepcia je spojená so „zvýšeným rizikom depresie krátko po jej začatí“.

image

Stručná história antikoncepcie. Pred tabletkami ženy používali kyselinou nasiaknuté špongie aj črevá priadky morušovej

Antikoncepcia a depresia

Výskum, publikovaný v Epidemiology and Psychiatric Sciences, uskutočnili vedci z Uppsalskej univerzity vo Švédsku, Melbourneskej univerzity v Austrálii a Kodanskej univerzity v Dánsku, a hoci nepreukazuje príčinnú súvislosť, výsledky stoja za zváženie.

V porovnaní s tými účastníkmi, ktorí nikdy v živote neužívali kombinovanú perorálnu antikoncepciu, výskumníci zistili, že tí, ktorí ju užívať začali, čelili o 80 percent zvýšenému riziku, že im bude diagnostikovaná depresia v prvých dvoch rokoch. Zo všetkých vekových skupín sa dospievajúci pacienti javili ako najcitlivejší.

V prvých dvoch rokoch užívania perorálnej antikoncepcie čelili ľudia do 20 rokov 95 percentnému zvýšenému riziku depresie. Zistenia sú významné, ale nemali by ľudí odstrašiť od užívania perorálnych kontraceptív. Tieto lieky pomáhajú mnohým a sú vysoko účinné v tom, čo robia.

image

Antikoncepcia

Unsplash

Pacienti o tom musia vedieť

To znamená, že je dôležité, aby si lekári aj pacienti boli vedomí akýchkoľvek závažných vedľajších účinkov, ktoré by sa mohli vyskytnúť v prvých rokoch. Ak riziko depresie existuje, zdá sa, že časom klesá. V štúdii Biobank bolo celoživotné riziko depresie u tých, ktorí užívali antikoncepčné tabletky, iba o 5 percent vyššie ako v kontrolnej skupine.

[Psychiatri] by mali zvážiť diskusiu o tomto potenciálnom riziku so svojimi pacientmi a pozorne sledovať akékoľvek zmeny nálady alebo duševnej pohody počas užívania antikoncepcie,” povedala lieková výskumníčka Therese Johansson z Uppsaly pre Psychiatric News.

„Táto štúdia podčiarkuje potrebu pokračujúceho výskumu a dialógu v tejto oblasti s konečným cieľom poskytnúť ženám lepšiu starostlivosť a podporu pri riadení ich reprodukčného zdravia a zároveň chrániť ich duševnú pohodu,” dodala.

image

Pôjde to aj bez predpisu a lekárskej prehliadky. Schválili prvú voľnopredajnú antikoncepciu

Nejasná súvislosť

Negatívna nálada a depresia sú dva z najčastejších vedľajších účinkov hlásených užívateľkami hormonálnej antikoncepcie. Historicky však súvislosť medzi tabletkou a poruchami nálady zostala podľa Johanssonovej a jej kolegov „nedostatočne riešená“.

Aj keď niekoľko ďalších vedeckých štúdii taktiež zistilo súvislosť medzi hormonálnou antikoncepciou a rizikom depresie, nepodarilo sa zistiť jasnú príčinnú súvislosť. Medzinárodný tím výskumníkov pod vedením Johanssonovej a jej kolegov analyzoval údaje o duševnom zdraví od podskupiny 82 232 žien v Biobanke v Spojenom kráľovstve, aby túto tému objasnil.

V tejto dodatočnej analýze autori zistili, že tí, ktorí užívali perorálnu antikoncepciu, čelili dvojnásobnému riziku depresie v prvých dvoch rokoch od začiatku užívania liekov v porovnaní s tými, ktorí ich nikdy neužívali. Na porovnanie, dospievajúci čelili o 130 percent vyššiemu riziku depresívnych symptómov počas prvých dvoch rokov.

image

Antikoncepcia

Unsplash

Potrebujeme vedieť viac

Autori poznamenávajú, že v dospelosti už ženy prešli podstatnými hormonálnymi zmenami, čo môže byť jedným z dôvodov, prečo sa zdá, že na ne perorálna antikoncepcia nemá taký vplyv. Iní vedci však tvrdia, že tento silnejší účinok u mladších žien by sa dal vysvetliť „vyšším podielom prvoužívateľov, nie samotným mladším vekom“.

Aj v tomto prípade teda platí jediné - je potrebný ďalší výskum, aby sme lepšie pochopili, ako hormonálna antikoncepcia ovplyvňuje náladu človeka. Rovnako tak aj to, ako sa jej vplyv môže zmeniť pred a po puberte.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:43