Koncert KontrafaktuIG/rytmusking, mafiarecordsofficial
StoryEditor

FOTO Kontrafakt odpálil brutálnu šou v Bratislave. Takto to vyzeralo na vypredanom koncerte

Miroslav Kamody10.02.2024., 13:40h

Kontrafakt po pražskej O2 aréne vypredal aj najväčší krytý štadión na Slovensku. Ako vyzerala nezabudnuteľná cesta časom naprieč legendárnymi hitmi známeho tria?

Lajkuj Brainee.sk na

Bol rok 2001 a v Piešťanoch sa stretlo duo (trio), ktoré malo sen. O 23 rokov a 80 kilometrov ďalej celej krajine opäť raz potvrdili, že sa im to podarilo. Kontrafakt, tri špinavé mená, ktoré postavili základy popularity slovenského hip hopu (nie jeho samotného, samozrejme), dokázali naplniť najväčšiu krytú arénu na Slovensku - zimný štadión Ondreja Nepelu (TIPOS Aréna) v Bratislave.

Vďaka tomu sa zapísali do histórie ako prvé slovenské hip hopové zoskupenie, ktorému sa to podarilo. Ešte pred tým, ako chalani doviezli šou New Era do Bratislavy, odpálili rovnaký koncert v pražskej O2 aréne. Práve tam zároveň oznámili, že šou odohrajú aj v našom hlavnom meste. Ako to na ňom vyzeralo? 

image

Do Rytmusovho a Jasminiho domu sa za bieleho dňa vlámali zlodeji. Ukradli im šperky astronomickej hodnoty

Fanúšikovské spektrum

Už dve hodiny pred samotným začiatkom sa otvorili brány štadióna, pred ktorým ľudí hypoval DJ a kúpiť si si mohol aj merch. Omnoho zaujímavejšie však bolo sledovať samotných ľudí, ktorí na koncert išli. Videl si tu 40-nikov a 50-nikov, ktorí duchcili jednu od druhej, mladých ľudí v mikinách, ale aj pripité mladé ženy s umelými prsiami drahšími ako moje prvé auto.

Kontrafakt za takmer štvrťstoročie dokázal svojou hudbou osloviť skutočne širokú skupinu ľudí, čo len dokazuje jeho význam na hudobnej scéne. Zároveň to však znamenalo, že niekto len chcel sedieť na svojom mieste, kývať sa do rytmu a spomínať na časy, kedy songy počúval, zatiaľ čo iní mali chuť skákať a rapovať spolu s hlavným duom aj tie technicky najnáročnejšie skladby.

Svetový stage

Oficiálny začiatok celej akcie bol o 8-mej. Do varu ľudí hodinu dostával DJ Tager, ktorý bavil kvalitnou hudbou, no len malá časť publika na jeho set odpovedala. Každý čakal, kedy sa na gigantický stage s ledkou veľkou ako 8-poschodová bytovka dostaví hlavné trio.

Mimochodom, samotný stage bol skutočne na svetovej úrovni. Svetlá, pyro, dizajn, ledky, gigantická planéta Zem, okolo ktorej naprieč celou arénou krúžil lietajúci Mesiac? Chalani nastavili latku neuveriteľne vysoko a bude náročné ju prekonať - ak sa o to vôbec niekto pokúsi. Za celým dizajnom stál Čech Martin Hruška, ktorý je podpísaný pod tými najvýraznejšími a najveľkolepejšími šou doma i zahraničí.

image

Adele sa po šiestich rokoch vracia späť do Európy. Pre jej koncerty postavia špeciálnu arénu pre 80-tisíc ľudí

Tesne po 8-mej už celá hala vybuchla do obrovského jasotu. Na pódiu sa objavili Rytmus, Ego a Anys a fanúšikov zobrali na cestu časom naprieč dvadsiatimi rokmi profesionálnej kariéry a tvorby, ktorá zásadne zmenila vnímanie hip hopu na Slovensku. To všetko zabalené do unikátnej vizuálnej šou, ktorá dokázala strhnúť aj človeka, ktorý na ne chodí pravidelne.

Neuveriteľná šou

Dvojici raperov v pozadí kryl okrem Anysa v pozadí aj vynikajúci Opoštáris Band. Práve oni sa postarali o to, aby skladby na koncerte vo vypredanej aréne dostali hĺbku a zneli najlepšie, ako pomohli. Bez nich by táto šou bola vo výsledku o niekoľko tried nižšie. Diváci ich aj napriek tomu na ďakovačke v závere príliš neocenili, čo je veľká škoda.

Počas večera zazneli desiatky legendárnych skladieb aj niekoľko prekvapivých hostí. Kontrafakt zadelil aj skladbu JLo, ktorú nahrali spolu s Mirezom, Dokkeytinom, Dalybom, Zayom a Porsche Boyom. Na úplný záver zaznelo aj Všetko má svoj koniec spolu s Tinou. 

image

Koncert Kontrafaktu

IG/rytmusking, mafiarecordsofficial

Počas šou však došlo aj na momenty, ktoré arénu nechali v nemom úžase. Bola ním napríklad gigantická zemeguľa, ktorá sa na stagi rozprestrela pri skladbe Mesiac, zaznela však aj skladba Polnočná Pi*akoláda s Nate Doggom. Tej predchádzal záznam telefonického rozhovoru medzi Egom a dnes už zosnulým americkým raperom.

Svetlá telefónov rozžiarili najviac sálu pri songu Počkaj tam na nás hore, kedy sa na veľkej ledke objavili fanúšikovia Kontrafaktu, ktorí už nie sú medzi nami, nechýbal však ani emotívny odkaz na Jána Kuciaka. 

Kto nebol, ten môže ľutovať

Dve veci si však musel v hale všimnúť každý. Občas sa stalo, že na malý okamih aréna stíchla - akoby ľudia zabudli, že Kontrafakt nemá len bangre v štýle JBMNT a Keď jazdíme my. Keď však došlo na legendárne hymny, človek mal pocit, že každú chvíľu sa zrúti strecha.

Druhá vec (a neukrižujte ma) je, že na pódiu mal Rytmus bezpochyby navrch. Lepšie pracoval s publikom, mal lepší prejav a celkovo bol výraznejší. Ego v tomto smere za ním niekoľkokrát zaostával. 

Nič to však nemení na tom, že koncert Kontrafaktu na bratislavskom štadióne Ondreja Nepelu bol jedinečných hudobným aj vizuálnym zážitkom, ktorý sa navždy zapísal do histórie slovenskej hudby a hip hopu. Kto nebol, ten môže ľutovať - táto jazda naprieč ikonickými rapovými hymnami totiž skutočne stála za to.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. apríl 2024 15:54