Spor slovenských rapperov.Instagram/Separ__dms, Clashofthestars/
StoryEditor

Spor slovenských raperov graduje: Separ vraj klame fanúšikov a Rytmus si kupuje poslucháčov

Antiyoutuber04.12.2023., 11:00h

Spotify Wrapped je tu a na Slovensku to rapperom nedá spať. Separ sa stal najpočúvanejším interpretom, za čo fanúšikom poďakoval. Svojim poslucháčom poďakoval aj Rytmus, ten však tvrdí, že nevie, ako streamovacie platformy fungujú. Separ ho následne obvinil z kupovania mesačných poslucháčov, na čo Rytmus reagoval tým, že ohlásil koncert v pražskej O2 aréne.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Spotify Wrapped, teda rebríčky a štatistiky najväčšej streamovacej platformy, sa každoročne tešia nielen poslucháči, ale aj interpreti. Môžu totiž vidieť, ako veľmi ich fanúšikovia počúvali a mnohí im za to tiež poďakovali. Lenže na Slovensku je to celé trochu inak. Najpočúvanejším interpretom sa stal Separ a Rytmus, ktorý sa v rebríčku neumiestnil, sa do neho na sociálnych sieťach pustil, uvádza Barbora Bahníková pre Antiyoutuber.cz

image

Pozná ich celé Slovensko. Uhádneš ale, aké sú skutočné mená známych raperov?

Na základe štatistiky pre Slovensko, sa ukázalo, že rapper Separ ovládol takmer všetky kategórie. Stal sa najpočúvanejším interpretom za rok 2023, jeho najnovší album Flowdemort bol prvý rebríčku albumov a niektoré skladby z neho sa dostali medzi tie najstreamovanejšie.

Najpočúvanejší je Separ 

„Chcem vám znova poďakovať za to, že som už niekoľko rokov najpočúvanejší slovenský interpret. Flowdemort je zatiaľ môj najúspešnejší album, ktorý prepísal hneď niekoľko rekordov,“ píše Separ na Instagrame. Dodáva, že sa mu ako prvému slovensky tvoriacemu interpretovi podarilo presiahnuť hranicu pol milióna mesačných poslucháčov. Oproti minulému roku sú jeho počúvania na Spotify vraj trikrát vyššie. „Po tých dvadsiatich rokoch, čo sa hudbe venujem, to má stále význam,“ uzatvára poďakovanie.

Fanúšikom poďakoval aj rapper Rytmus, jeden z najznámejších a najdlhšie tvoriacich slovenských rapperov. Jeho hudbu síce neocenilo toľko fanúšikov, aby sa umiestnil v rebríčku Spotify Wrapped, ale napriek tomu je jeho fanúšikovská základňa nezanedbateľná. Lenže Rytmus tvrdí, že vlastne ani nevie, čo streamovacie platformy sú. Vraj je ešte z doby „cédeček“ a tak nevie, ako sa má k celej situácii postaviť. Aj napriek tomu poďakoval, že ho fanúšikovia podporujú na iTunes, teda platforme konkurenčnej spoločnosti, ktorá umožňuje zakúpenie jednotlivých skladieb.

Medzi oboma interpretmi už dlhú dobu trvá o mesačných poslucháčov spor, preto sa Separ vyjadril aj tentoraz. Podľa neho Rytmus klame, že v roku 2023 nevie, čo je to Spotify. „Toto už nie je ani smiešne,“ napísal na Instagram. Síce Rytmus tvrdí, že mu na počte poslucháčov alebo pozretí nezáleží, Separ si myslí opak. Na oboch ukazovateľoch záleží podľa neho každému.

Kúpení poslucháči 

Spor medzi rappermi tak ožil a každým dňom sa stupňuje. Včera totiž Separ poďakoval fanúšikom znova a okrem iného obvinil Rytmusa z kupovania si mesačných poslucháčov. Na Spotify totiž ide zobraziť ich počet pravidelne. Rytmus by mal mať k dnešnému dňu 481,1 tisíc poslucháčov a Separ 487,8 tisíc. Dalo by sa tak očakávať, že sa Rytmus umiestni v rebríčku v tesnom závese za Separom, čo sa nestalo. Mnoho užívateľov na sieťach tak štatistiku nechápe. „No, mesačné poslucháčov si môžeš aj kúpiť, lenže sa to neobjaví potom v tých štatistikách,“ vysvetľuje im Separ na Instagrame. Celé vysvetlenie doplnil emotikonom klauna.

A čo na to Rytmus? V piatok na livestreame na Instagrame oznámil, že plánuje koncert v pražskej O2 aréne. „Nepotrebujem nahrávať diss, môj diss je tento obrázok,“ vysvetlil a ukázal na plagát k plánovanému koncertu. Do O2 arény sa chystá druhýkrát už 14. septembra budúceho roka. „Som ten čo buduje svoj cikánsky sen,“ píše.

Podobný spor mali rapperi už na začiatku minulého roka. Rytmus vtedy obvinil Separa z „magorenia“ fanúšikov. Vraj totiž falšuje čísla na streamovacích platformách a núti ostatných, aby jeho skladby počúvali, aj keď spia, len kvôli tomu, aby mal viac počúvaní. Zdá sa tak, že vlani ešte princíp Spotify poznal.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 09:54