Nigérijský hip-hopový producent spojil rap so slovenským folklóromFacebook/Kolo, TASR/Michal Svítok
StoryEditor

VIDEO Nigérijský hip-hopový producent spojil rap so slovenským folklórom. Kolo sa postaral o neskutočne znejúcu bombu

Miroslav Kamody24.01.2024., 13:00h

Neočakávaná, no skvelá kombinácia ovládla sociálne siete.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenské ľudovky síce patria k nášmu folklóru, do mainstreamu však prenikajú len málokedy. Mnohí z nás si však zrejme doteraz neuvedomovali, že s trochou šikovnosti sa z neho veľmi rýchlo môže stať trend v úplne inom žánri. Tento popud ale neprišiel od nás Slovákov, ale z Nigérie.

Karička a hip-hop idú dokopy

Kolo Gana, nigérijský hip-hopový producent a raper na svojom instagramovom profile pravidelne sampluje skladby z celé sveta. A pred niekoľkými dňami pridal video, v ktorom svojim vyše 230-tisíc fanúšikom pustil slovenský folklór. „Ak chceš spraviť skvelý rapový beat, sampluj hudbu zo Slovenska,“ odkazuje mladý umelec v úvode svojho videa.

Následne sledovateľom pustí menej známu folklórnu skladbu Karička od ĽH Samka Smetanu (celú skladbu si môžeš vypočuť na tomto odkaze). Potom sa pustil do práce - zo skladby urobil originálny a chytľavý sample, ktorý sa ti okamžite vryje pod kožu.

Ľudia nešetria chválou

Kolo do tohto beatu následne zarapoval niekoľko riadkov, pričom výsledok skutočne stojí za to. Video má už takmer milión pozretí a zaradilo sa medzi najsledovanejšie, ktoré Kolo kedy pridal.

image

Spor slovenských raperov graduje: Separ vraj klame fanúšikov a Rytmus si kupuje poslucháčov

Slováci v komentároch výsledok chvália a mnohí si pýtajú aj celú verziu skladby. Iní nezabudli dodať, že slovenskí hudobníci si doteraz ani neuvedomili, s akým podkladom môžu pracovať.

ANKETA
Čo hovoríš na skladbu?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 09:57