Tohtoročný FRAJ bude aj vďaka podpore od ľudíArchív Tomáš Bálit, Fraj.sk
StoryEditor

Riaditeľa slovenského festivalu údajne vyhodili pre nesúhlas s vedením mesta. Vďaka podpore ľudí ale tohtoročný FRAJ bude

Miroslav Kamody18.07.2023., 13:00h

Organizátori sú presvedčení, že primátor Rimavskej Soboty vyhodil riaditeľa festivalu z ideologických dôvodov po jeho otvorenej kritike. Ľudia ukázali svoju podporu a peniaze, ktoré mesto zablokovalo, vyzbierali sami.

Lajkuj Brainee.sk na

Priniesť multižánrový festival do centra regiónu s najväčšou nezamestnanosťou je odvážny krok, na ktorý si trúfne len málokto. Tím ľudí okolo Tomáša Bálinta to však zobral ako výzvu, z ktorej vznikol úspešný projekt FRAJ, ktorý tento rok oslávi už svoj piaty ročník. A ako ukázali posledné mesiace, strach o návštevnosť je len jeden z menších problémov.

V priebehu mája a júna tohto roka prebehla viacerými slovenskými médiami správa, že Tomáš Bálint, riaditeľ festivalu FRAJ, bol údajne z ideologických dôvodov prepustený z miestneho Mestského kultúrneho strediska v Rimavskej Sobote. O to sa mal podľa Bálinta a zamestnancov strediska postarať primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

image

Nálepkujú nás ako liberálnu čvargu, na festivale otvoríme tému predsudkov, hovorí organizátor FRAJ-u

Zásah primátora

Urobiť tak mal po tom, čo dlhodobo kritizoval nielen samotného organizátora, ale aj samotný festival, ktorému nakoniec nepodpísal dotáciu. Mestské zastupiteľstvo v Rimavskej Sobote na návrh Komisie školstva a kultúry pri MsZ schválilo v marci dotácie na činnosť v oblasti kultúry z rozpočtu mesta. V zozname žiadateľov, ktorým bola dotácia schválená, figuroval aj festival FRAJ s pridelenou čiastkou 2 500 eur.

„Primátor mesta Jozef Šimko sa však rozhodol, že zmluvu s festivalom proti vôli komisie aj zastupiteľstva nepodpíše. FRAJ označil za „nič neriešiacu akciu“, festival dehonestoval a klamlivo sa vyjadroval na adresu jeho návštevnosti,” píšu organizátori na webe Donio.

image

Jozef Šimko primátor Rimavská Sobota - reportáž Fokus HN

Peter Mayer

Okrem toho mal Šimko avizovať stretnutie s ministerkou kultúry v súvislosti s inou pridelenou dotáciou z Fondu na podporu umenia, ktorá sa mu mala zdať privysoká. „Namiesto podpory podujatia, ktoré s obľubou navštevujú diváci a diváčky z celého Slovenska, sa tak primátor rozhodol proti festivalu bojovať a obrať ho nielen o schválenú dotáciu z mesta, ale aj ďalších grantových programov.”

Nejasná budúcnosť

Primátor Šimko, ktorý je okrem iného aj poslanec Národnej rady, kde kandidoval za ĽSNS (neskôr zo strany vystúpil kvôli názorovým nezhodám, figuroval ako nezaradený a momentálne je v strane Sme rodina), na otázky médií ohľadne tohto sporu nereagoval.

image

V Rimavskej Sobote vykopali jednu z najhlbších studní sveta. Bola taká hlboká, ako je Empire State Building vysoká

Tomáš Bálint v rozhovore pre Denník N priznal, že budúcnosť festivalu je ohrozená a nebolo jasné, či sa vôbec uskutoční. Po zablokovaní dotácie z mesta aj kraja sa preto organizátori rozhodli, že primátorovi mesta ukážu, ako skutočne vyzerá podpora akcie, ktorú podľa jeho slov navštevujú „traja-štyria ľudia“.

Rozbehli crowdfundingovú kampaň, kde sa pokúsili vyzbierať 2 500 eur, ktoré by pokryli honoráre pre vystupujúcich umelcov a umelkyne, ako aj náklady na ubytovanie a stravu. Podpora na seba nenechala dlho čakať a peniaze sa vyzbierali.

Podpora ľudí

Nastavil sa druhý cieľ vyzbierať 5-tisíc eur, vďaka čomu sa program festivalu rozšíril o zaujímavých interpretov a interpretky, skrášli sa festivalový areál a posilní tím organizátorov. Do 10. júla, kedy sa kampaň skončila, sa vyzbieralo takmer 6-tisíc eur.

image

Tomáš Bálint riaditeľ festivalu FRAJ.

Archív Tomáš Bálint

Piaty ročník festivali sa teda uskutoční a bude silnejší ako kedykoľvek predtým. Konať sa bude 28. – 29. júla 2023 v historickej budove Čierny orol v Rimavskej Sobote. Svojim návštevníkom a návštevníčkam ponúkne koncerty, divadelné predstavenia, výtvarné workshopy, výstavu vizuálneho umenia, autorské čítanie, stand-up, audiovizuálnu prednášku, live podcast, diskusiu, kvíz či filmové projekcie.

Silný ročník

Na aktuálnom ročníku sa predstavia: Fallgrapp, Hańba!, Dukla, Taomi, Bratři v tricku, Silné Reči Stand-up Comedy Show, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Michal Vašečka, Jana Kovalčíková, Lenka Libjaková, Koloman Kertész Bagala, Peter Konečný, Slavomír Hlásny, Daniela Krajčová, Helen Tóth, Boris Sirka a mnohí ďalší.

image

Festival FRAJ.

Archív Festival Fraj

Heslom tohto ročníka je „Bav sa ako (ne)zmyslov zbavený*á” a pokiaľ v termíne konania FRAJ-u ešte nemáš žiadne plány, permanentku na oba dni aktuálne zoženieš už za 25 eur. Pokiaľ si študent, zaplatíš ešte o päť eur menej. Viac sa o festivale a jeho programe dozvieš na oficiálnom webe.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 19:37