Festival FRAJ.Archív Festival Fraj/
StoryEditor

Nálepkujú nás ako liberálnu čvargu, na festivale otvoríme tému predsudkov, hovorí organizátor FRAJ-u

Alexandra Ševčíková27.07.2022., 16:00h

Skvelá hudba, umenie, humor aj vážne témy. Gemerčania sa môžu posledný júlový víkend opäť tešiť na festival FRAJ.

Lajkuj Brainee.sk na

Už štvrtý rok sa v centre Rimavskej Soboty organizuje hudobný festival FRAJ. Tentokrát si organizátori pripravili zaujímavý nie len hudobný program. Posledný júlový víkend sa návštevníci na Gemeri môžu tešiť aj na diskusie zamerané na tému búrania predsudkov. Samotný organizátori sa s nimi pravidelne stretávajú, len preto, že chcú do mesta priniesť niečo iné. O pripravovaných novinkách, ale aj o samotných predsudkoch sa s nami porozprával riaditeľ festivalu Tomáš Bálint.

Teší ich, že po roku sa opäť môžu stretnúť s návštevníkmi bez rúšok či iných obmedzení. S konštatovaním o konci pandémie sú však opatrní. Tomáš Bálint hovorí, že napriek všetkým okolnostiam si chcú zachovať optimizmus. Verí, že aj tento rok sa im podarí zorganizovať „frajerský festival“.

image

Tomáš Bálint riaditeľ festivalu FRAJ.

Archív Tomáš Bálint/

Známe mená, ale aj nezávislá hudobná scéna

Návštevníci sa môžu tešiť na dva dni plné „kvalitného umenia, zábavy a unikátnej festivalovej atmosféry“. Festival, ktorý na prvý dojem pripomína malú Pohodu sa bude konať 29. až 30. júla priamo v centre Rimavskej Soboty. „Naším tohtoročným headlinerom je trojnásobná koncertná kabela roka Puding Pani Elvisovej, no vystúpia aj zástupcovia mladej nezávislej scény,“ hovorí riaditeľ festivalu. Pôjde napríklad o elektronického producenta Bulpa či alt-folkového pesničkára Zabiť Františka. Ako však dodal Tomáš Bálint, festival nebude len o hudbe. Na svoje si prídu aj fanúšikovia vizuálneho umenia, literatúry či divadla, ktoré sa „na FRAJ vracia po roku v zastúpení Divadla Zrakáč a nezávislého zoskupenia Uhol_92“.

Bálint má veľkú radosť aj z toho, že sa im do Rimavskej Sobory podarilo dotiahnuť jednu z najväčších hviezd českej alternatívnej hudby. Piatkový koncert pesničkárky Amelie Siba radí medzi najväčší highlight tohtoročného FRAJu.

Búranie predsudkov, ako hlavná téma

Lajtmotív festivalu je búranie predsudkov. „Nás samotných často nálepkujú ako slniečkarov, liberálnu čvargu či dokonca feťákov. Len preto, že do mesta prinášame čosi nové a pre väčšinu dosiaľ nepoznané,“ povedal o voľbe témy festivalu Tomáš Bálint. Vysvetlil, že ich cieľom je ukázať návštevníkom, že hudba existuje aj za hranicami rádiových staníc. Zdieľať tvorbu rôznych slovenských spisovateľov, ale aj ukázať, že „šúpolienky nie sú jediným produktom umeleckej tvorby“.

Ako vysvetlil, predsudky najmä v prostredí malomesta, panujú aj voči ľuďom, ktorí sa odlišujú jazykom, farbou pleti, sexuálnou orientáciou, „či inou banálnou inakosťou“. Práve proti ním sa rozhodli organizátori festivalu FRAJ bojovať. „Program festivalu preto symbolicky otvárame diskusiou na tému predsudkov voči Rómom, ktorí tvoria na Gemeri významnú menšinu, no zároveň sú častým predmetom rozličných mýtov a hoaxov,“ vysvetlil. Moderátorom tejto diskusie bude publicista Michal Havran a zhovárať sa na nej budú sociálny antropológ Andrej Belák, Barbora Mistríková z organizácie Divé maky a občiansky aktivista Vladimír Sendrei.

Keďže ide o pomerne citlivú tému, organizátori myslia aj na bezpečnosť. Ako zavtipkoval riaditeľ FRAJu, pre istotu si ešte skočí do posilky. „Uvedomujem si jej výbušnosť, no ak by sme sa mali zakaždým báť otvárať témy, pri ktorých potencionálne hrozí konflikt, ako spoločnosť by sme sa nikam neposunuli,“ povedal. Tomáš Bálint si myslí, že o témach, ktoré nás rozdeľujú by sme sa mali rozprávať. Práve dialóg je podľa neho cestou k vzájomnému porozumeniu. „Veríme, že aj táto diskusia napokon prispeje k väčšej tolerancii medzi majoritou a minoritou,“ dodal.

Nie len vážne témy, ale aj humor a výtvarné umenie

Nemusíš sa však obávať, že by FRAJ mal byť len o vážnych témach. Dôležitým pilierom festivalu je aj humor: „Tento rok sa predstavia Silné reči so svojou Improshow, teda akýmsi pokračovateľom niekdajšej Improligy či televíznej Partičky.“ Tomáš Bálint zdôraznil, že Silné reči s týmto formátom nevystupujú často, preto si ich vystúpenie netreba nechať ujsť.

image

Dôležitým pilierom festivalu je aj humor: „Tento rok sa predstavia Silné reči so svojou Improshow, teda akýmsi pokračovateľom niekdajšej Imprology či televíznej Partičky.“

Archív Festival Fraj/

Okrem toho si návštevníci užijú aj poriadnu dávku výtvarného umenia. V spolupráci s výtvarníčkou Natáliou Šimonovou organizujú najrozsiahlejšiu výstavu vizuálneho umenia v histórii FRAJu. Maľby, fotografie či svetelné inštalácie jedenástich mladých umelcov zaplnia celý priestor festivalu. Okrem toho si pre návštevníkov pripravili aj novú kolekciu regionálneho merchu s príznačným názvom Gemerch. „Deväť dizajnérov priamo z Gemera pre nás vytvorilo návrhy na rôzne druhy oblečenia či šperky inšpirované industriálnym dedičstvom a zabudnutou architektúrou nášho regiónu,“ vysvetlil Bálint.

Organizátori sú pripravení na všetko, a to aj vrátane horúčav. Festival sa koná v priestoroch historickej budovy, ktorá poskytuje dostatok útočísk ako pred teplom, tak aj pred dažďom. Aj väčšina programu sa bude odohrávať v interiéri. „V neposlednom rade budeme mať priamo pred festivalovým areálom zastrešenú terasu s možnosťou občerstvenia či oddychu,“ vysvetlil riaditeľ festivalu Tomáš Bálint.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 00:02