Frontman kapely RammsteinTwitter/demonstar_/
StoryEditor

Rammstein v Trenčíne: Železnice reagujú na kritiku. Otvoria stanicu aj cez noc a navýšia kapacity spojov?

Miroslav Kamody13.06.2023., 10:00h

Spojov je podľa návštevníkov koncertu málo, železnice sa však bránia a odkazujú, že mimoriadne spojenia nemôžu pridávať ako sa im zachce.

Lajkuj Brainee.sk na

Už o pár hodín, v stredu, vypukne v Trenčíne metalové šialenstvo. Na koncert nemeckej skupiny Rammstein vyrazí takmer 50-tisíc ľudí, čo znamená, že dopravná situácia v meste a jeho okolí sa môže s blížiacim sa začiatkom koncertu komplikovať.

Aj preto organizátori vyzývajú ľudí, aby na koncert autom dorazili s dostatočným predstihom, prípadne využili alternatívne spôsoby prepravy. Jednou z nich je vlak, ktorý sa však stal terčom kritiky. Ľudia totiž kritizovali železnice za to, že miesto pridávania vozňov k existujúcim vlakom nepridali žiadny mimoriadny spoj.

image

Najväčší koncert v histórii Slovenska je za rohom. Takto si Rammstein na trenčianskom letisku užiješ najlepšie

Pridané vozne

Ako už predtým informovala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), pre koncert posilnila o pridané vozne nasledujúce spojenia:

  • REX 1741 (Bratislava hl.st. 14:55 – Trenčín 16:20), 
  • R 711 (Bratislava hl.st. 15:55 – Trenčín 17:20 – Žilina 18:29), 
  • Ex 613 TATRAN (Bratislava hl. st. 17:27 – Trenčín 18:37 – Košice 22:53), 
  • R 615 TATRAN (Bratislava hl. st. 22:57 – Trenčín 00:23  – Košice 4:41), 
  • Ex 604 TATRAN (Košice 09:07 – Trenčín 13:21 – Bratislava hl. st. 14:33),
  • Ex 606 TATRAN (Košice 11:07 – Trenčín 15:21 – Bratislava hl. st. 16:33), 
  • R 614 TATRAN (Košice 23:45 – Trenčín 04:03 – Bratislava hl. st. 05:33). 

V praxi to teda znamená, že po skončení koncertu budú musieť návštevníci čakať niekoľko hodín na železničnej stanici v Trenčíne. Vo facebookovej skupine Rammstein - Slovak Republic sa preto strhla vlna negatívnych komentárov na adresu ZSSK.

image

Vlaková stanica v Trenčíne

Wikipedia/

Kapacitu nemôžu zvýšiť svojvoľne

Aj preto sme sa rozhodli Železničnú spoločnosť osloviť priamo, aby sa k celej situácii vyjadrila. „V súvislosti s mimoriadnymi prepravami je návštevníkom komerčných akcií potrebné povedať, že Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nemôže svojvoľne zvýšiť kapacitu pravidelných vlakov, prípadne vypraviť mimoriadne vlaky za cenu cestovného dotovaného zo štátneho rozpočtu,” vysvetľuje Tomáš Kováč, hovorca ZSSK.

Jedinou možnosť je podľa neho realizovanie komerčného posilnenia kapacity existujúcich vlakov, prípadne komerčné vypravenie mimoriadneho vlaku, v ktorom stanovuje cestovné, a finančné riziko znáša objednávateľ tejto prepravy.

image

Kauza pokračuje. Nikdy som netvrdila, že ma spevák Rammstein znásilnil, háji sa fanúšička

„Preto organizátori týchto mimoriadnych akcií sami iniciatívne oslovujú ZSSK so žiadosťou o spoluprácu a hľadajú spoločné riešenie prepravy svojich zákazníkov. V tomto konkrétnom prípade sme s partnerom rokovali a v spolupráci s organizátorom koncertu sme zabezpečili posilnenie kapacity pravidelne vedených vlakov podľa našich kapacít, možností objednávateľa a spoločnej dohody,” pokračuje Kováč.

Vypredané vlaky

Ako dodal, pri nastupovaní na posilnené vozne je potrebné myslieť aj na dĺžku nástupísk. „Prosíme cestujúcich, aby z bezpečnostných dôvodov v prípade nastupovania/vystupovania v stanici Žilina využívali maximálne desiaty vozeň od rušňa.”

Čo sa týka vlakov smerujúcich do Bratislavy, ešte aj teraz bez problémov zoženieš miesto. V prípade vlaku do Košíc s odchodom z Trenčína o 00:23 je situácia horšia - vlak je beznádejne vypredaný a ďalší odchádza až 6:38.

image

Rammstein už o pár hodín vystúpi v Trenčíne

Ticketportal/

Bezpečnosť na stanici

Existuje veľká pravdepodobnosť, že na stanici tak zostanú čakať desiatky až stovky ľudí. Aj na toto však železnice spolu s organizátorom mysleli. „Čo sa týka situácie na stanici, podľa našich informácií organizátor podujatia potvrdil zabezpečené otvorenie priestorov stanice pre cestujúcich aj v nočnom čase. Organizátor podujatia bude dohliadať na bezpečnosť a bezproblémový priebeh,” dodáva hovorca Kováč.

Situácia a bezpečnosť na stanici tak bude závisieť hlavne od samotných ľudí, ktorí po koncerte zostanú čakať na spojenia domov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:41