Slováci a hudba v roku 2022Instagram/Calin, Unsplash/KOBU Agency
StoryEditor

Slováci a hudba v roku 2022: CD-čka sú mŕtve, kupujeme platne. Najpredávanejším interpretom je mladý Čech

TASR03.04.2023., 09:59h

Príjmy hudobného priemyslu na Slovensku za rok 2022 činia 21 miliónov eur, oproti roku 2021 vzrástli o 18,6 percenta. Celkové štatistiky však odhaľujú množstvo zaujímavostí.

Lajkuj Brainee.sk na

Hlavným lídrom trhu sú streamingové služby, ktoré v uplynulom roku zaznamenali nárast o viac ako 20 percent, čo je spôsobené zvýšením záujmu o počúvanie hudby on-line aj vďaka covidovým obmedzeniam.

Pomer digitálnych predajov k predaju fyzických nosičov je 82: 18 %. TASR o tom informoval zástupca Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu IFPI CZ Leoš Bednář.

image

Príbeh Spotify: Keď sa hudobný priemysel rúcal kvôli pirátstvu, táto platforma všetko zmenila

Streaming vedie, milujeme vinyl

Počty platiacich užívateľov streamingových služieb odpovedajú smerovaniu hudobného trhu v uplynulom období. V roku 2022 išlo o prírastok zhruba 110-tisíc užívateľov, čo je oproti medziročnému porovnaniu 2020/2021 mierny nárast.

Malý nárast (3 %) zaznamenal segment predaja fyzických nosičov. Predaj CD nosičov tvorí 39 percent predaja fyzických nosičov, predaj vinylových platní tvorí celých 60 percent tohto segmentu. Predaj vinylových platní zaznamenal medziročný nárast o desať percent, čo dokladuje ich obľúbenosť u poslucháčov.

image

Vinylové platne zažívajú veľký boom

Unsplash/James Sutton

Slovenský interpret až na štvrtom mieste

Rebríček TOP 10 najpredávanejších titulov na Slovensku za rok 2022 vedie český interpret Calin s albumom Popstar, na druhej pozícii je skupina Imagine Dragons s albumom Mercury - Acts 1 & 2, na tretej pozícii Ed Sheeran s albumom =.

Na ďalších miestach sú Pil C (album Odsúdení na úspech), Viktor Sheen (Příběhy a sny), Dua Lipa (Future Nostalgia), Miroslav Žbirka (Posledné veci), Harry Styles (Harry‘s House), Richard Müller (Čierna labuť, biela vrana) a Miroslav Žbirka (The Best Of Miro Žbirka).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 01:56