BanksyTwitter/i_d
StoryEditor

Odhalenie Banksyho je irelevantné. Odborník na kriminológiu hovorí, že nejde o jednu osobu, ale obrovskú mašinériu

Miroslav Kamody12.10.2023., 10:30h

Banksy sa má postaviť pred súd, no jeho odhalenie nič nezmení, myslí si docent v sociológii a kriminológii z York St John University. Banksy totiž nie je jedna osoba, ale jedna obrovská mašinéria.

Lajkuj Brainee.sk na

Umelec známy ako Banksy môže byť odhalený v nadchádzajúcom prípade ohovárania v súvislosti s používaním Instagramu na pozvanie zlodejov, aby išli do obchodu Guess, pretože použil jeho snímky bez povolenia. Prípad by sa dal považovať za pokus prinútiť Banksyho vzdať sa anonymity, čo bolo v priebehu rokov dôležité pre jeho úspech, píše portál The Conversation.

Existuje veľa špekulácií o identite umelca a mnohí si myslia, že ide o Robina Gunninghama z Bristolu, ktorý bol menovaný ako spoluobžalovaný v žalobe za ohováranie. Aj keď nebolo potvrdené, že Banksy je Gunningham, poukázanie na to nie je v žiadnom prípade odhalením. Navyše, snažiť sa zistiť Banksyho identitu v konečnom dôsledku nemá význam, hovorí Tyson Mitman, docent v sociológii a kriminológii z York St John University.

image

Zistíme konečne skutočnú identitu Banksyho? Grafity umelec čelí súdu, je obvinený z ohovárania

Príbeh prvého Banksyho

„Uskutočnilo sa mnoho vyšetrovaní identity umelca a už roky je to téma seriózneho novinárskeho a akademického vyšetrovania, ale nikto nedokázal úplne spojiť Gunninghama a Banksyho. Okrem Gunninghamovho priznania je úplná istota nepravdepodobná.”

Ak sa však Banksyho identita odhalí, policajné sily po celom svete by mohli jednotlivcovi vzniesť obvinenia z vandalizmu, ničenia majetku, zločineckú neplechu alebo ešte horšie obvinenia. Odhalenie Gunninghama by tiež zničilo mystiku okolo Banksyho.

„Je nepravdepodobné, že by sám seba vykradol alebo poškodil značku. Dôležitejším dôvodom, prečo nezáleží na tom, že Gunningham je Banksy, je ten, že neexistuje žiadny Banksy – žiadny jednotlivec, ktorý by aj tak bol Banksy,” tvrdí odborník.

image

Banksyho najnovšie dielo sa objavilo na stene obytnej budovy poškodenej ostreľovaním v ukrajinskom meste Boroďanka.

Instagram/Banksy

Podľa neho kedysi existoval jeden Banksy, ktorý mal graffiti kariéru a slávny „beef“ v subkultúre s londýnskou graffiti legendou Robbom. Tá doba je ale preč.

Kolektív umelcov

„Banksy je teraz kolektívom umelcov, ktorí spoločne vytvárajú premyslené, provokatívne a podvratné kusy a inštalácie. Rozsah a utajenie Banksyho väčších diel si vyžaduje spoluprácu mnohých jednotlivcov na ich orchestrácii, réžii a produkcii. „Zábavný park“ Dismaland (zlovestný pohľad na zábavné parky v štýle Disneylandu), Hotel Walled Off (Banksyho hotel a komentár ku konfliktu medzi Izraelom a Palestínou) v Palestíne a Better Out Than In (Banksyho umelecká rezidencia v New Yorku) sú toho príkladom.”

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že v kolektíve je veľa známych a etablovaných umelcov. Bristolský pouličný umelec John D‘oh je medzi tými, o ktorých sa hovorí, že sú zapletení, rovnako ako graffiti a pouličný umelec James AME72 Ame a možno dokonca aj spevák Massive Attack Robert Del Naja, medzi inými. Toto je špekulácia. A opäť, na tomto podľa Mitmana vôbec nezáleží.

image

Ukrajinský Banksy, ktorý žije na Slovensku: Pero je môj kalašnikov, hovorí umelec. Denne tvorí protivojnové plagáty

„Dôležité je, prečo bol Banksy nedávno na súdoch. Dôležitejšie ako súčasná žaloba za ohováranie je zamietnutie Banksyho ochrannej známky zo strany EÚ v roku 2021,” pokračuje. Išlo o výsledok Banksyho bitky s výrobcom pouličných umeleckých pohľadníc Full Color Black, ktorý bez povolenia použil Banksyho obrázok opice s transparentom. Rozhodnutie používa Banksyho vlastné slová v rozhodnutí, v ktorom sa uvádza:

V rozsudku sa uvádza, že pouličný umelec výslovne uviedol, že verejnosť má morálnu a právnu slobodu reprodukovať, meniť a inak používať akékoľvek diela chránené autorskými právami, ktoré sú jej vnútené tretími stranami. „Autorské práva sú pre porazených“, povedal Banksy vo svojej vlastnej knihe z roku 2017, Wall and Piece.

Svet plný falzifikátov

Banksyho falzifikáty sú všade. „Umelcova popularita a skutočnosť, že väčšinu Banksyho diel tvoria šablóny – ktoré ľahko reprodukuje každý, kto má talent, čas a nôž Exacto – zaisťuje, že sa budú aj naďalej vyrábať falzifikáty a kópie. Na boj proti tomu má Banksy kohortu dôveryhodných predajcov umenia a overovaciu službu s názvom Pest Control, ktorá prenasleduje a legitimizuje pôvod Banksyho diel.”

image

Banksyho dielo v britskom Lowestofte z roku 2021

Reuters

Aj keď je úplne legitímne, aby si každý umelec chcel zachovať svoju jedinečnú identitu a kontrolu nad svojím umeleckým dielom, podľa odborníka je pre umelca zriedkavé udržiavať celé personálne oddelenie, ktoré sa tomu venuje. Nie že by autori graffiti nehájili svoje autorské práva. Mnohí to urobili a najali si právnikov, nikdy však celé oddelenie.

Takže, aký má toto všetko zmysel? „No, Banksy bol v istom momente individuálnym pouličným umelcom. Toto bol pravdepodobne Robin Gunningham. Banksy je však teraz kolektívom umelcov, ktorí pracujú pod značkou Banksy na produkcii diel, ktoré Banksyho overovacia služba, Pest Control, oficiálne vyhlasuje ako Banksyho diela. Banksy je tiež tím právnikov, obchodníkov s umením a kurátorov, ktorí zabezpečujú, aby certifikovanú Banksyho pečať získali iba diela oficiálne spojené so značkou Banksy.”

Odhalenie záujem nezníži

Podľa Mitmana nič z toho nie je tajné, ale nezverejnilo sa to, pretože byť súdnym umeleckým kolektívom, ktorý je rovnako oddaný produkcii umenia ako aj údržbe značky, nevyvoláva imidž sólo, tajného a provokatívneho rozprávača, o ktorý sa Banksy snaží.

image

Čistokrvné šialenstvo či tvorivý zámer? Títo slávni umelci sa rozhodli zničiť svoje unikátne diela

„Mať tím právnikov, ktorí sa starajú o to, aby boli takto označovaní iba skutoční Banksyovia, neprispieva k vášmu presvedčeniu ulice. Napriek tomu verejné odhalenie pravdepodobne nezníži záujem o Banksyho ani neovplyvní cenu, ktorú sú ľudia ochotní zaplatiť za opičie šablóny alebo sebazničujúce umenie,” dodáva na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 23:06