Rusko vo veľkom zakazuje knihyUnsplash/Daniel
StoryEditor

Od Platóna cez Dostojevského až po Kinga. Rusko zakazuje stovky diel kvôli údajnej LGBTI+ propagande

Michal Čiernikpb22.02.2024., 16:00h

Ruské vydavateľstvo Megamarket potvrdilo agentúre RIA Novosti existenciu zoznamu literárnych diel, ktoré majú zakázané ponúkať zákazníkom. Ide o 250 položiek údajne obsahujúcich LGBTI+ propagandu.

Lajkuj Brainee.sk na

„Megamarket sa podieľal na diskusiách o zozname a jeho príprave, a rovnako ako všetci účastníci trhu stiahol z ponuky všetky tituly, ktoré na ňom boli,“ potvrdila spoločnosť agentúre RIA Novosti.

image

Ruský súd zakázal v krajine všetky LGBTI+ organizácie. Považuje ich za extrémistické a ich členov plánuje zatvárať

Zoznam vznikol podľa Megamarketu pod hlavičkou asociácie elektronického obchodu s cieľom splniť požiadavky zákona o zákaze LGBTI+ propagandy, ktorý nadobudol platnosť v decembri 2022, uvádza iDnes.cz. Tento zákon prikazuje prevádzkovateľom audiovizuálnych služieb a televíznym staniciam identifikovať prípadnú LGBTI+ propagandu v obsahu, ktorý zdieľajú alebo vysielajú a vylúčiť všetok taký obsah z ponuky.

Nutnosť plniť požiadavky daného zákona ešte podčiarklo rozhodnutie ruského Najvyššieho súdu z novembra 2023 – vydané na základe požiadavky ruského Ministerstva spravodlivosti – ktoré označuje „medzinárodné verejné hnutie LGBT“ za extrémistickú organizáciu.

Za pozornosť stojí, že v ruských médiách býva skratka LGBTI+ označovaná hviezdičkou a sprevádzaná vysvetlivkou, že ide o skratku pre extrémistické hnutie, ktoré je v Rusku zakázané.

Od Platóna po Kinga

V zozname sú diela svetovo uznávaných autorov ako Stephen King, Haruki Murakami, Marcel Proust, Oscar Wilde, Stefan Zweig, Paulo Coelho a ďalší. Okrem toho je na zakázanom zozname román Netočka Nezvanova od ruského spisovateľa Fjodora Dostojevského či diela od Platóna.

image

LGBT propagamdu údajne šíril aj Dostojevskij.

Profimedia

Okrem kníh sa začiatkom februára dohľadový orgán nad obsahom internetu, Roskomnadzor, rozhodol vyšetriť aj platformu pre výučbu jazykov Duolingo. Dôvodom je, že niektoré úlohy v aplikácii majú obsahovať „LGBTI+ propagandu“. Ide predovšetkým o to, že spomínané úlohy obsahujú neutrálne pojmy „rodič 1“ a „rodič 2“ namiesto pojmov „otec“ a „matka“.

Šéf výboru ruskej snemovne pre informačnú politiku sa v tej súvislosti nechal počuť, že ak sa problém nepodarí vyriešiť, bude regulátor musieť Duolingo v Rusku zablokovať.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 16:14