Najlepšie galérie v BratislaveKoláž Brainee
StoryEditor

Ikonické diela, moderné umenie aj dokonalé fotky na sociálne siete. Pozri si náš zoznam galérií, ktoré nájdeš v Bratislave

Miroslav Kamody14.08.2023., 14:00h

Známe inštitúcie aj skryté klenoty, ktoré možno navštíviš ako prvý spomedzi svojich známych. Tieto galérie v Bratislave jednoducho musíš vidieť na vlastné oči.

Lajkuj Brainee.sk na

Bratislava je nielen hlavné mesto Slovenska, ale aj kultúry v našej krajine. Nájdeš tu nespočetné množstvo unikátnych pamiatok, galérií či múzeí, ktoré ťa vezmú na cestu do minulosti, prítomnosti i budúcnosti.

My sme sa dnes pozreli na tie najzaujímavejšie galérie, ktoré ťa zabavia pokojne aj celé hodiny, pričom na teba čakajú nielen zaujímavé informácie, ale aj zábava či skvelý materiál na obohatenie tvojich profilov na sociálnych sieťach.

image

GALÉRIA Omrzeli ťa obchodné centrá a hrad? Máme pre teba desať skvelých tipov na menej známe miesta Bratislavy

Slovenská národná galéria

Na dobré sa oplatí čakať, a v prípade Slovenskej národnej galérie to platí dvojnásobne. Po niekoľkoročnej rekonštrukcii víta svojich návštevníkov v unikátnych priestoroch s nádhernými výhľadmi na mesto aj unikátnymi zbierkami vo svojich útrobách.

image

Slovenská národná galéria

SNG/Martin Deko

Množstvo expozícií je doplnených o výstavy, nechýbajú však ani rôzne ďalšie špeciálne podujatia, vďaka ktorým budeš aj ty na okamih súčasťou slovenskej kultúry. Oddýchnuť si môžeš na nádvorí, v kaviarni, kníhkupectve či kreatívnom Otvorenom ateliéri, pričom všetky menované patria do bez-lístkovej zóny, a teda sú pre všetkých návštevníkov bezplatné.

image

Slovenská národná galéria

TASR/Jaroslav Novák

Galéria mesta Bratislavy

Jedinečný projekt PASÁŽ od umelca Majeta Kréna je inštalovaný v Pálffyho paláci a dosahuje ilúziu nekonečného priestoru z kníh. Inštalácia bola ocenená mnohými svetovými odborníkmi, vizualizácie a fotografie boli publikované v najvýznamnejších svetových  magazínoch o výtvarnom umení.

Hlavnú cenu získala aj v celosvetovej výtvarnej súťaži Promotion of the Arts, ktorú organizuje UNESCO v Paríži. Prejsť sa touto unikátnou pasážou prináša fascinujúci zážitok, ktorý sa ti vryje pod kožu. A to ani nehovoríme o unikátnych fotografiách, ktoré ti budú závidieť​ aj tvoji známi.

image

Pasáž Mateja Kréna

Visit Bratislava

Kunsthalle

Okolie Starej tržnice v centre mesta patrí k mimoriadne obľúbeným spotom. Každý mesiac sa tu koná Street Food Park a pre mnohých miestnych je hlavným stretávacím bodom. Okrem toho sa rovno oproti nachádza známa Kunsthalle.

image

Kunsthalle Bratislava

Visit Bratislava

Cez výkladové okná si vieš vo dne aj v noci pozrieť výber diel slovenských aj zahraničných umelcov, no pokiaľ máš chuť nasávať umenie o niečo hlbšie, pokojne vojdi do vnútra a vychutnaj si množstvo zaujímavých výstav, ktoré ti otvoria brány poznania.

image

Kunsthalle Bratislava

Visit Bratislava

Galéria Nedbalka

Guggenheimovo múzeum v New Yorku patrí k najvýznamnejším galériám moderného umenia na svete. Jeho slovenskou alternáciou je Galéria Nedbalka, ktorej unikátne priestory nájdeš priamo v centre mesta. Na vlastné oči si tak môžeš pozrieť diela slovenských velikánov, ktorí vytvorili časť nášho kultúrneho dedičstva.

image

Galéria Nedbalka

Visit Bratislava

Štvorica stálych expozícií je vždy doplnená o aktuálnu výstavu a nechýbajú ani rôzne ďalšie podujatia. Okrem toho sa pred galériou nachádza fotogenická dáždniková ulica, ktorú lemujú známe podniky. A nechať si ujsť jedno z najfotografovanejších miest v centre mesta by bola veľká škoda.

image

Dáždniková ulica

Visit Bratislava

Flatgallery

Už si počul, aby mal niekto v obývačke galériu? Andrej Jaroš a Albert Vlk sa v roku 2012 rozhodli otvoriť netradičnú galériu vo veľkorysom štýlovom byte pod Michalskou bránou, ktorý vždy ponúka výberovú výstavu súčasného slovenského umelca.

Na Slovensku tento netradičný koncept galérie zahŕňa výstavnú a edukačnú činnosť, pričom výstavy sa obmieňajú v pravidelných mesačných až dvojmesačných intervaloch.  Postupne pribudnú i zahraniční autori, hosťujúci kurátori ako aj rezidenčné pobyty. 

image

Flatgallery

Visit Bratislava

DOT. Contemporary Art Gallery

Táto galéria vznikla v roku 2015 a aktuálne sa nachádza v unikátnych priestoroch zrekonštruovanej Jurkovičovej teplárne v centre Downtownu. Venuje sa vystavovaniu a prezentácii súčasného slovenského umenia, vyhľadávaniu a podpore talentov mladej výtvarnej generácie či organizovaniu kultúrnych eventov.

image

DOT. Contemporary Art Gallery

Instagram/dot.contemporary

Práve na tomto mieste budeš v spojení nielen s históriou, ale aj očarujúcou prítomnosťou a pri sledovaní mladých slovenských talentov aj začiatkov budúcnosti umenia, ktoré nás možno jedného dňa bude vo veľkom reprezentovať v zahraničí. To všetko v modernom srdci mesta, ktoré sa raketovým tempom mení priamo pred očami.

image

DOT. Contemporary Art Gallery

Instagram/dot.contemporary

Galéria Multium

Ponor sa do sveta zrkadiel a zaži ilúziu nekonečna. V tejto jedinečnej galérii autor vytvoril šesť zdanlivo nekonečných priestorov, ktoré si doslova zamiluješ. Okrem toho si tu môžeš vytvoriť jedinečné umelecké fotografie, ktoré ti bude okolie závidieť.

Myšlienku na vznik múza vnukla autorovi aj práca japonskej umelkyne Yayoi Kusama, ktorej infinity mirror room je jedna z veľkých atrakcií New Yorku. Základným prvkom sú dve protiľahlé zrkadlá, ktorými sa dajú vytvárať rôzne efekty a dojem nekonečna.

image

Galéria Multium

Multium.sk

LOM

Jedno z najväčších sídlisk v strednej Európe ukrýva priamo na svojich terasách unikátnu galériu venovanú zvukom a hudbe. V zvukovom laboratóriu, kde okrem iného prebieha aj výroba hudobných a zvukových zariadení, sa pravidelne konajú workshopy, výstavy, prednášky a dokonca aj tiché koncerty.

Pokiaľ si bol niekedy v Berlíne, určite vieš, ako vyzerá tamojšia undergroundová umelecká atmosféra. Presne takú istú môžeš zažiť aj v Bratislave, priamo medzi petržalskými panelákmi. Nemusíš cestovať stovky kilometrov, do LOM-u sa bez problémov dostaneš na bicykli popri chorvátskom ramene.

image

LOM

LOM

Gandy Gallery

Nadine Gandy sa narodila vo Francúzsku, no celý život sa zaujímala najmä o umenie „Novej Európy“ a jeho vývin po páde Berlínskeho múru. Aj preto sa v roku 2005 rozhodla presťahovať do Bratislavy, kde otvorila galériu.

To sa zameriava na prezentáciu autorov z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Prostredníctvom svojich výstav Nadine Gandy skúma hlavne témy týkajúce sa tela, identity, migrácie a transformácie.

image

Gandy Gallery

Instagram/Gandy Gallery

Galéria Horský park

Vychutnať si umelecké diela priamo na čerstvom vzduchu? Aj to je v Bratislave možné. Návštevu tejto galérie môžeš spojiť s výstupom na Slavín, odkiaľ sa ti naskytne dych berúci výhľad na naše hlavné mesto. Neďaleko od neho stojí Horáreň prerobená na kaviareň a samotná galéria s inštalovanými dielami významných slovenských umelcov 20. a 21. storočia.

Okrem toho tento rozľahlý priestor v mimoriadne navštevovanej „zelenej“ zóne mesta ponúka oddych a pokoj, ktorý by si v iných európskych metropolách hľadať len veľmi ťažko.

image

Galéria Horský park

Facebook/Galéria Horský park/M. Marenčin

To samozrejme ani zďaleka nie je všetko. Okrem vyššie spomínaných galérií môžeš v Bratislave navštíviť napríklad aj výstavný priestor ATELIER XIII, Galériu Cit, Viktoria’s Gallery, Galériu Satelit, Galériu Romana Fečíka v historickom meštianskom dome, Galériu HIT zameranú na najnovšie trendy v súčasnom umení či Slovenské centrum dizajnu.

Galéria ÚĽUV je zase miestom konania tematických výstav, venovaných rôznym aspektom tradičného remesla a ľudovej umeleckej výroby v súčasnosti, v Mirbachovom paláci nájdeš zbierky gotických malieb na skle, obrazy holandských a flámskych majstrov zo 17. a 18. storočia a diela talianskych majstrov zo 17. a 18. storočia. Ide o Galériu mesta Bratislavy.

Danubiana

Pokiaľ nie si nadšencom rušného veľkomesta, výlet za jeho hranice sa ti bude určite páčiť, a to najmä ak ho spojíš s výletom loďou. Tá sa dopraví priamo na breh tohto moderného symbolu hlavného mesta, kde si môžeš plnými dúškami vychutnať výstavy najprestížnejších osobností slovenskej, európskej a svetovej výtvarnej scény.

image

Danubiana

Visit Bratislava

Súčasťou tohto pôvabného polostrova je aj sochársky park a prejsť sa môžeš aj po streche múzea, ktorá ponúka neopozerané výhľady nielen na Bratislavu, ale aj Malé Karpaty a majestátny tok Dunaja. Samozrejmosťou je aj občerstvenie v kaviarni, takže návštevou galérie Danubiana môžeš pokojne stráviť aj celý deň.

image

Danubiana

Visit Bratislava/Robert Kucmen

Veríme, že sme ťa navnadili na návštevu miest, ktoré si možno doteraz veľmi neregistroval. V Bratislave zažiješ naozaj všetko – jazerá, historické mesto, lesy, fontány. Galérie a múzeá teraz môžeš zažiť so zľavou. Mesto ponúka kartu, vďaka ktorej vieš mať niektoré vstupy lacnejšie aj o polovicu. Vybavíš ju pár klikmi a dostane ťa lacnejšie napríklad do SNG, Nedbalky či Danubiany. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 03:38