Streamerku odporci hry dohnali k slzám.Girlfriend Reviews/Instagram
StoryEditor

Pomáhate šíriť homofóbne názory, hovoria odporcovia novej Harry Potter hry. Streamerku dohnali až k slzám

Honza SrpiDnes.cz08.02.2023., 10:00h

Embargo na informácie o hre Hogwarts Legacy konečne padlo a stovky novinárov a streamerov na internete zdieľajú svoje zážitky z hry. Niektorí sú pre to terčom nenávistných útokov zo strany odporcov spisovateľky J. K. Rowlingovej.

Lajkuj Brainee.sk na

Tak trochu sme dúfali, že po embargu na Hogwarts Legacy zo sveta Harryho Pottera utíchnu debaty o názoroch spisovateľky J. K. Rowlingovej a ľudia začnú konečne riešiť samotnú hru (ktorá je mimochodom ďaleko lepšia, než sme sa odvážili dúfať, ako si môžete prečítať v recenzii). Ale nie, aj keď už majú všetci dostatok indícií, že autori hry nijak nezdieľajú jej, povedzme, konzervatívny pohľad na delenie pohlaví (hráč si môže urobiť nebinárnu postavu, medzi NPC nájdeme transsexuálov), stále im niektorí nemôžu odpustiť, že nenávidenej „radikálnej feministke“ pomáhajú zarábať ďalšie peniaze, píše sa na iDnes. 

Urážky a nadávanie

A vo svojom presvedčení sú tak utvrdení, že dokonca šikanujú streamerov, ktorí sa o hre rozhodli informovať. Ako príklad môže poslúžiť youtobový kanál Girlfriend Reviews, ktorého autori Shelby a Matt na internete až neobyčajne láskavou formou informujú o novinkách na hernej scéne. 

image

RECENZIA Hogwarts Legacy nie je dokonalá, ale pre fanúšika Pottera povinná jazda. Pokecáš si aj s transrodovou postavou

Akonáhle dostali povolenie streamovať jednu z najočakávanejších hier tohto roka, okamžite tak urobili. U divákov ale rozhodne nevyvolali len vďačnosť, naopak, niektorí im okamžite začali nadávať. 

Množstvo osobných urážok bolo tak silných, že Shelby po niekoľkých minútach so zlomeným hlasom oznámila, že s vysielaním končí. Celá situácia je k zhliadnutiu na Twitchi. „Skoro premýšľam o tom, že sa jednoducho odpojím. Som len u druhej bitky a zakaždým, keď sa pozriem na chat, tá konverzácia ma jednoducho obťažuje,“ hovorí na začiatku Matt, na čo Shelby s nalomeným hlasom odpovedá, že si potrebuje urobiť malú prestávku a odíde z miestnosti. 

Už raz pod paľbou kritiky boli pre inú hru

Áno, môžeme namietnuť, že človek verejne činný musí mať vypestovanú hrošiu kožu a kritiku anonymných ľudí brať s nadhľadom. Na druhej strane, podobné správanie je v slušnej spoločnosti jednoducho neakceptovateľné a nemali by sme pred ním zatvárať oči len preto, že tak sa to dnes bežne robí. 

Paradoxné na celej situácii je, že Girls Reviews boli terčom podobných útokov v prípade druhého The Last Of Us, len z druhej strany politického spektra. Zatiaľ čo teraz je im hovorené, že sú „málo pokrokoví a svojou prácou pomáhajú šíriť homofobné názory“, predtým ich kritizovali, že sú „pokrokoví až príliš a pomáhajú šíriť homosexualitu.“ Lenže The Last Of Us bola hra pre dospelých s radikálnym príbehovým zvratom, ktorý slabšie povahy dokázal poriadne vykoľajiť, Hogwarts Legacy je príbehovo krotká hra na motívy detskej knihy. 

Pestrosť názorov je, samozrejme, dobrá vec. Prečo by sme ale mali počúvať niekoho, kto nevie svoje myšlienky vyjadriť slušným spôsobom, obzvlášť keď ide o tak citlivú vec, ako sú práva spoločenských menšín? Z urážania na internetových fórach ešte nikdy nič dobré nevzniklo. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:21