Herec, ktorý hrá Voldermorta v sérii Harry Potter sa zastal Rowlingovej.Instagram/ Ralphfiennes.official, Jkrowling_official/
StoryEditor

Predstaviteľ Voldemorta sa zastal Rowlingovej. Slovné napádanie namierené na ňu je nechutné a otrasné

Michal Čiernik26.10.2022., 15:00h

Ralph Fiennes sa zastal J.K. Rowlingovej kvôli vyhrážkam, ktoré sa jej dostali od transrodových aktivistov. Narozdiel od mladších členov hereckého obsadenia Harryho Pottera Fiennes povedal, že chápe, odkiaľ Rowlingová „pochádza“ a obhajoval spisovateľku pred jej kritikmi.

Lajkuj Brainee.sk na

Herec, ktorý hral Voldermorta v ságe o mladom čarodejníkovi, pre The Telegraph povedal, že chápe, odkiaľ miliardárska autorka „pochádza“ a jej názor na transrodových z nej nerobí „fašistku“. Odsúdil tiež aktivistov, ktorí slovne zaútočili na Rowlingovú po tom, čo v roku 2020 napísala sériu transfóbnych tweetov. „Slovné napádanie namierené na ňu je nechutné a otrasné. Chápem, prečo sú nahnevaní na to, čo hovorí o ženách. Ale preto hneď nie je nejaký obscénny pravicový fašista,“ Hovorí Fiennes.

Fiennes je jedným z viacerých starších členov hereckého obsadenia Harryho Pottera, ktorý sa postavil proti svojim mladším kolegom. Zosnulý herec Robbie Coltrane, ktorý hral Hagrida vo všetkých ôsmich filmoch povedal, že Rowlingovej kritici jednoducho „čakali na to, kým sa môžu uraziť“. Jason Isaacs, ktorý vo filmoch stvárnil Luciusa Malfoya, pre Telegraph povedal, „že aj keď zverejnila nejaké veľmi kontroverzné veci, nikdy by ju nebodol do chrbta.“ Ďalej Rowlingovú obhajuje, hlavne kvôli jej charitatívnej činnosti. „Jedna z vecí, ktoré by o nej ľudia mali vedieť ​​je, že naliala obrovské množstvo svojho majetku do toho, aby urobila svet oveľa lepším miestom pre státisíce zraniteľných detí prostredníctvom jej charity Lumos,“ apeloval Isaacs.

Ich obhajoba slávneho autora kontrastuje s niektorými ďalšími predstaviteľmi franšízy Harryho Pottera, ktorí verejne odsúdili vyjadrenia Rowlingovej o transgender diskusii. „Transgenderové ženy sú ženy. Akékoľvek vyhlásenie o opaku vymazáva identitu a dôstojnosť transrodových ľudí a je v rozpore so všetkými radami profesionálnych zdravotníckych združení, ktoré majú v tejto veci oveľa viac odborných znalostí ako Jo (Rowlingová) alebo ja.“ Povedal Daniel Radcliffe vo vyhlásení prostredníctvom The Trevor Project neziskovej organizácie na prevenciu samovrážd pre LGBT mládež.

image

Rowlingovú obviňujú z nenávisti k trans ľuďom. Za aké výroky ju hejtujú a čo si o tom myslí herec Draca Malfoya?

K nemu sa pridali aj ďalšie hlavné postavy s filmových adaptácií Rowlingovej kníh ako napríklad Emma Watson. „Trans ľudia sú tým, kým hovoria, že sú a zaslúžia si žiť svoj život bez toho, aby ich neustále spochybňovali alebo im hovorili, že nie sú tým, kým sú,“ vyhlásila herečka ktorá stvárnila Hermionu. Spisovateľkine vyjadrenia kritizovali aj Eddie Redmayne, ktorý si zahral hlavnú postavu Newta Scamandera vo Fantastických zveroch, či Rupert Grint.

Rok po svojich bombových tweetoch však Rowlingová prehovorila o „stovkách“ výhražných správ, ktoré dostala prostredníctvom sociálnych médií. V júni minulého roka Rowlingová zdieľala tweet, ktorý dostala od používateľa, ktorý sa jej vyhrážal, že jej pošle poštou bombu. Dodala, že táto správa je jednou z mnohých. „Teraz sa mi stovky trans aktivistov vyhrážali, že ma zbijú, znásilnia, zavraždia,“ reagovala na výhražný tweet.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:22