Sto rokov Disney v znení kontroverzných melódií.Disney/
StoryEditor

Temná strana obľúbených Disney piesní: Rasistický kontext či podporovanie stereotypov

Michal Čiernik28.06.2023., 10:00h

Niektoré z nich sú populárne dodnes, iné sa už kvôli kontroverzným textom pomaly vytrácajú a prerábajú. Spoločnosť, ktorá sa dnes hrdo hlási k podporovaniu LGBTI+ komunity a k boju proti rasizmu však vo svojej storočnej histórii spravila tiež pár prešľapov.

Lajkuj Brainee.sk na

Vrámci stého výročia značky Disney, nemôžme vynechať ani ikonické piesne a melódie, ktoré neodmysliteľne patria k jej bohatej tvorbe. Nádherné a legendárne piesne sú neochvejnou súčasťou Disney filmov už od ich začiatkov. Nájdu sa však medzi nimi aj také, ktoré majú viac či menej kontroverzné pozadie.

Prvej snehulienke sa dostalo uznanie až po 60 rokoch

Prvý celovečerný animovaný film priniesol hneď niekoľko hitov, ktoré sú populárne dodnes, zložili ich Frank Churchill a Larry Morey. Divákom tento film však predstavil aj prvú Disney princeznú v podaní vtedy len 18-ročnej Adriany Caselotti. Okrem toho, že darovala Snehulienke svoj hlas naspievala aj všetky jej piesne vrátane legendárnej Someday my Prince Will Come.

image

Svet Star Wars sa rozrastie o ďalšie tri filmy. Toto všetko vieme o návrate do milovanej preďalekej galaxie

Disney však mladú talentovanú herečku využil, zaplatil jej len 900 dolárov, čo by dnes predstavovalo približne 20-tisíc. Pretože Disney chcel zachovať ilúziu skutočných postáv, zakázal okrem toho herečke vystupovať v ďalších hlasových úlohách, aby jej hlas mali diváci spojený len so Snehulienkou. Žiaľ, tento trend sa preniesol aj mimo štúdia a Caselotti musela prerušiť aj svoje pôsobenie v rádiu.

V neskorších rokoch sa Caselotti opäť viac zapojila do Disney filmov. V roku 1972 sa objavila v The Julie Andrews Hour a spievala piesne zo Snehulienky s Julie Andrews. Objavila sa aj na propagačných akciách k filmu, vrátane jeho opätovného uvedenia v roku 1987. Nakoniec bola vyhlásená za jednu z Disney legiend až v roku 1994, keď mala 78 rokov. Dlho si však slávu neužívala, pretože o dva roky neskôr zomrela na rakovinu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 02:33