Sto rokov Disney v znení kontroverzných melódií.Disney/
StoryEditor

Temná strana obľúbených Disney piesní: Rasistický kontext či podporovanie stereotypov

Michal Čiernik28.06.2023., 10:00h

Niektoré z nich sú populárne dodnes, iné sa už kvôli kontroverzným textom pomaly vytrácajú a prerábajú. Spoločnosť, ktorá sa dnes hrdo hlási k podporovaniu LGBTI+ komunity a k boju proti rasizmu však vo svojej storočnej histórii spravila tiež pár prešľapov.

Lajkuj Brainee.sk na

Rasistický Disney

Je pravda, že rasistické kontexty a narážky, boli v minulom storočí viac tolerované ako dnes. To však neospravedlňuje jedného z najväčších tvorcov rozprávok, vkladať ich do detských programov. Asi najkontroverznejším príkladom je mimochodom oscarová pieseň „Zip-a-dee-doo-dah“ z filmu Song of the South.

image

Štrajk scenáristov v Hollywoode. Zábavný priemysel prišiel za dva dni o 10 miliárd, v ohrození je každý tvoj obľúbený seriál

Táto inak veselá melódia získala Oscara za najlepšiu pôvodnú pieseň, ako aj čestného Oscara pre talentovaného černošského amerického herca a speváka Jamesa Basketta v jeho poslednej filmovej úlohe strýka Remusa, píše BBC.

Bohužiaľ, snímka je vďaka zidealizovanému plantážnickému životu a hierarchii veľmi nepríjemným dobovým filmom a Pieseň o Juhu sa postupne vytratila z Disneyho repertoáru. Do nedávna však bola táto pieseň ešte súčasťou Disney parkov. Konkrétne išlo o jazdu na tobogane Splash Mountain, ktorá bola inšpirovaná práve týmto filmom. Začiatkom tohto roka bola táto atrakcia v amerických Disney parkoch, práve kvôli tejto kontroverzii, zatvorená.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. máj 2024 22:05