Hektický týždeň pre Eda Sheerana.John Minchillo/Tasr
StoryEditor

Hektický týždeň pre Eda Sheerana. Vydal nový album, vyšiel mu štvordielny dokument a vyhral súd

Michal Čiernik05.05.2023., 10:00h

V piatok 5. mája vydal pesničkár Ed Sheeran nový album Subtract. Vo štvrtok vyhral súdny proces v ktorom bol obvinený z plagiátorstva a od 3. mája je k dispozícií na streamovacom kanáli Disney+ jeho nový dokument.

Lajkuj Brainee.sk na

„Pracoval som na doske desať rokov, snažil som sa nahrať dokonalý akustický album. Napísal a natočil som stovky piesní, mal som jasnú predstavu, ako by malo znieť. Začiatok roku 2022 sa ale niesol v znamení série udalostí, ktoré prevrátili naruby môj život, moje duševné zdravie a vlastne aj spôsob, akým vnímam hudbu,“ napísal tento rok v marci Ed Sheeran vo vyhlásení, ktoré zverejnil na svojom Instagrame.

„Prvýkrát v živote sa nesnažím vytvoriť album, ktorý sa ľuďom bude páčiť. Vydám niečo, čo je úprimné, pravdivé a zodpovedá fáze života, v ktorej sa práve nachádzam,“ dodal.

Štvordielny dokument

Vydaniu albumu predchádza štvordielny dokument Ed Sheeran: The Sum Of It All, ktorý je od 3. mája k videniu na streamovacom kanáli Disney+, píše Jindřich Göth pre iDnes.cz.

Hoci Sheeran navonok pôsobí ako pohoďák, starostí, sĺz a smútku si globálna superhviezda užila svoje. To potvrdzuje aj dej svižne zostrihaného a chytľavo komponovaného dokumentárneho seriálu, ktorý sa točí okolo smrť jeho najlepšieho kamaráta Jamala Edwardsa. Zakladateľa hudobnej platformy SB.TV, ktorý bol spevákovi verne po boku od prvých kariérnych krôčikov.

Sheeran sa k nemu počas štyroch epizód niekoľkokrát vracia, hovorí o ňom, pripomína archívne videozáznamy a na špeciálnej akcii, kde spieva pesničky z novinky Subtract, nedokáže potlačiť slzy. To si neskôr vyčíta ako slabosť a hovorí o tom, že jeho prianím je publikum pobaviť a nie na neho prenášať svoje chmúry.

image

Premiéry na Disney+ v máji. Tešiť sa môžeš na Kardashianky, príbeh ženskej sekty aj dramatické skrývanie rodiny pred nacistami

Lenže život nie je len rozjasaný štadión plný úsmevov, svetiel a konfiet, ale aj zákerná choroba, ktorá postihla jeho manželku Cherry, keď jej lekári diagnostikovali rakovinu počas jej tehotenstva.

Súdny proces

Aby toho nebolo málo, najnovšou ranou v spevákovom osude bol súd ohľadom sporného spevákovho autorstva skladby Thinking Out Loud. Ten našťastie vo štvrtok vyhral.

image

Edovi Sheeranovi hrozí pokuta 100 miliónov. Jeho hit z roku 2014 má byť plagiát

Žalovali ho dediči legendárneho speváka Marvina Gayea, ktorý si mysleli, že Sheeran vykradol jeho skladbu Let‘s Get It On. Dediči spoluautora inkriminovanej skladby podľa súdu dostatočne nepreukázali, čo tvrdili. Totiž že Thinking Out Loud je postavená na akordovom slede, rytme a melódii Let‘s Get It On.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 11:15