Talianski vedci zistili, že espresso pomáha pri liečbe Akzheimerovej choroby.Unsplash/say Thanks/
StoryEditor

Kávičkovaním proti Alzheimerovi. Vedci zistili, že espresso priaznivo pôsobí na zhluky bielkovín v mozgu

26.07.2023., 08:00h

Talianski výskumníci zistili, že pitím espressa sa udržiavajú bielkoviny pri Alzheimerovej chorobe pod kontrolou. Táto nová štúdia poukazuje na kľúčové zložky kávy espresso, ktoré dokážu chrániť pred zhlukovaním bielkovín v mozgu. Práve spomínaný proces je spájaný s týmto degeneratívnym ochorením.

Lajkuj Brainee.sk na

Talianska štúdia odhalila, že espresso udržiava pod kontrolou zhluky bielkovín Alzheimerovej choroby. Hoci okolo tejto zákernej choroby je množstvo nejasností, vedci sa rozhodli zamerať sa na agresívne zhluky bielkoviny, ktorá sa nazýva tau v mozgu a ktorá je pri normálnych hladinách úplne v poriadku. 

Ako postupovali? Tím vedcov z Veronskej univerzity v Taliansku sa zameral na konkrétne účinky kávových zlúčenín a ich pôsobenie na zhluky bielkoviny tau. Nadväzovali na predchádzajúci výskum, v ktorom spájali kávu a kofeín s ochranou pred poklesom kognitívnych funkcií, ako píše portál sciencealert

Vedci vo svojom odbornom článku uvádzajú, že "Tieto výsledky prispievajú k poznaniu neuroprotektívneho potenciálu kávy espresso a navrhujú kandidátske molekulárne lešenia na navrhovanie terapií zameraných na monomérne alebo fibrilizované formy tau proteínu."

 

image

Pozornejší a pripravenejší na akciu. Špeciálne výhody pitia kávy nespôsobuje iba kofeín

Šálky espressa prešli detailným výskumom, keď za použitia špeciálnej techniky spektroskopia jadrovej magnetickej rezonancie, skúmali chemické zloženie obsahu jednotlivých šálok. Pomocou tejto techniky magnetických poli sa dajú kontrolovať a následne  analyzovať látky na atómovej úrovni. Vybrané kľúčové zložky ako kofeín, trigonelín, genisteín a teobromín prešli ďalšími laboratórnymi experimentami. Molekuly týchto zlúčenín sa inkubovali s tau proteínmi až 40 hodín a vedci dospeli k výborným zisteniam. Zvyšujúca sa koncentrácia zložiek (kofeínu, genisteínu alebo celého extraktu z espressa) sa zhluky bielkovín skracovali alebo dokonca nevytvárali väčšie skupiny tak často. 

Experimenty zároveň ukázali, že skrátené fibrili neboli toxické a nepôsobili ani ako semená", z ktorých by sa mohli tvoriť ďalšie zhluky. 

V našom tele to ale bude fungovať inak. Výskumníci si sú vedomí toho, že ich čaká ešte dlhá cesta. Dúfajú však, že tieto výsledky môžu nakoniec viesť k preventívnej alebo terapeutickej liečbe Alzheimerovej choroby a iných ochorení mozgu, pri ktorých sú ovplyvnené kognitívne schopnosti.

V súčasnosti vedci ani lekári nedokážu túto zákernú chorobu zvrátiť. Snažia sa preto o čo najlepšie pochopenie Alzheimerovej choroby. Zameriavajú sa na skúmania liekov, no tiež na zmeny životného štýlu, ktoré môžu oddialiť jej príznaky. 

Ako vidíš káva má mnohé blahodárne účinky, nielen to, že si bez nej nevieš predstaviť ráno. V minulosti bola spájaná aj so znižovaním rizika rakoviny či ochorenia pečene. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:34