Godzilla ramenProfimedia
StoryEditor

Godzilla ramen je len pre skutočných odvážlivcov a milovníkov gastra. Z polievky totiž trčí končatina krokodíla

iDnes.cz31.08.2023., 16:00h

Akoby sa z taniera drala jašteria príšera. Akoby sa sápal z vývaru s vajcami, kukuricou a ďalšími ingredienciami, aby sa pomstil tomu, kto sa ho chystal zjesť. Taiwanské mesto Tou-liou ponúka polievku, ktorá je nazvaná godzilla ramien, veľmi príhodne.

Lajkuj Brainee.sk na

Väčšina položiek receptu je celkom obvyklá - prepeličie vajíčka, bravčové mäso, sušené bambusové výhonky. Nechýbajú huby, rybia pasta, kukurica. V prepočte zaň zaplatíš vyše 40 eur. Svetové renomé si však pokrm reštaurácie Nu Wu Mao Kwai nevydobyl len tak. Zaslúžila sa o to najviditeľnejšia prísada polievky, píše portál iDnes.

Len dve porcie denne

Je ňou krokodília noha, konkrétne tá predná. Reštaurácia však servíruje iba dva taniere denne. Nielen preto, že akokoľvek sa v krajine krokodíly môžu chovať na mäso celkom legálne, je obstarávanie týchto plazov celkom náročné. Uspokojiť dopyt vyššou frekvenciou podnik nestíha aj kvôli náročnosti prípravy.

image

Ervin otvoril v Bratislave bistro Banchan: V Kórei ti naservírujú niečo, čo na teba z taniera žmurká. Za dva mesiace som tam schudol 25 kíl

Nohu je najskôr potrebné starostlivo umyť, potom sa potrie alkoholom a zmesou prísad, v ktorej nechýba zázvor, cesnak ani jarná cibuľka. Následne sa dve hodiny dusí vo vývare, samozrejme podľa vlastného, stráženého receptu reštaurácie. Celkovo obnáša proces prípravy krokodílej nohy tri hodiny, zhŕňa pre server CNN majiteľka podniku.

Polievka obsahuje viac ako štyridsiatku druhov korenia a iných prísad. Kuchári reštaurácie sa však neuspokojujú ani s exotickým hlavným lákadlom, ani s bohatou a pestrou paletou ingrediencií, siahajú k lyrike, a vývar s krokodílou končatinou ospevujú romantikou. Je tak podľa nich treba „všetky zložky a energiu zmiešať a nakoniec variť so všetkými výrazmi lásky, ktoré k vám patria“.

Nielen to, láskou sú potom prestúpení aj stravníci. „Srdce vám bije, nemôžete si pomôcť, môžete lapať po dychu, vývar pijete a zrazu prezriete cez všetky zdania a prebudíte vo svojom srdci najrýdzejšiu a najbezpodmienečnejšiu lásku,“ sľubuje reštaurácia, ktorej názov sa hlási k čarodejníctvu cez gurmánstvo a kuchyňu.

Obor na tanieri

Podnik pritom pomyselne prevzal štafetu od reštaurácie v hlavnom meste Taiwanu. Tamojší Restaurant Ramen boy v Taipei totiž začal už na jar 2023 ponúkať ramen s tým, čo nazval „ingredienciou všetkých snov“. Stal sa jej obrovský rovnonožec so štrnástimi nohami.

„Je veľmi atraktívny vďaka tomu, ako vyzerá – veľmi roztomilo,“ predstavil serveru CNN svoju interpretáciu kôrovca vyzerajúceho ako rekvizita z béčkového hororu bizarne uskladneného na silnom kuracom a rybom vývare majiteľ podniku.

image

Aj takúto kreatúru ti pripravia na tanieri

Wikipedia

Taiwanský expert podľa CNN identifikoval rovnonožku ako Bathynomus jamesi, vyskytuje sa pri Prataských ostrovoch v Juhočínskom mori. Reštaurácia stavila na veľmi jednoduchú prípravu, kôrovca jednoducho pred uložením navrch polievky varí desať minút v pare.

Odborníci podľa CNN varujú pred ekologickými následkami, ktoré by masívnejší lov priniesol, aj zdravotnými. Málo známe živočíšne druhy totiž môžu obsahovať toxíny alebo ťažké kovy.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 16:18