Tieto potraviny a nápoje ti počas horúčav škodia.Unsplash/Christine Siracusa
StoryEditor

Tieto potraviny a nápoje počas horúčav dehydratujú. Pozor na ne, varujú odborníci

kov26.05.2023., 14:00h

Dehydratácia je počas obrovského tepla častým a nebezpečným javom, nemalý vplyv na ňu môžu mať aj niektoré potraviny.

Lajkuj Brainee.sk na

Celý svet a Slovensko nevynímajúc zasiahla tento týždeň vlna horúčav. V juhozápadnej časti našej krajiny dokonca vo štvrtok ortuť v teplomeroch prekonala extrémnu hranicu 40 stupňov Celzia.

Pravdepodobne si to ani neuvedomuješ, ale niektoré potraviny či nápoje ti v takomto teple vyslovene škodia, pretože ťa dehydrujú. A to môže mať v extrémnych horúčavách veľmi nepríjemné dôsledky. Britskí odborníci vytvorili zoznam potravín a nápojov, ktorým by si sa mal počas horúcich dní radšej vyhýbať, píše web Mirror

Mango, špargľa, fenikel, artičoky

Všetky tieto potraviny sú prírodné diuretiká, to znamená, že sú močopudné a telo zbavujú prebytočnej tekutiny. Počas horúčav by tvoje telo malo byť dostatočne hydratované. Konzumáciou týchto potravín, rýchlo prídeš o vodu, môžeš byť dehydrovaný a hroziť ti môže dokonca kolaps.

image

Tieto potraviny ti počas horúčav škodia.

Unsplash/Charles Deluvio

Chlieb

Bochník chleba síce nemá vysoký obsah soli, avšak často vedie k tomu, že ľudia jedia jedlá s príliš vysokým obsahom soli. Tie zase vedú k vyššej produkcii moču, čo môže, podobne ako pri vyššie spomínaných potravín, viesť k dehydratácii. Deje sa to kvôli tomu, že mnoho ľudí chlieb konzumuje takmer ku všetkému, používa sa aj ako občerstvenie vo forme chlebíčkov či príloha ku slaným polievkam.

image

Tieto potraviny ti počas horúčav škodia.

Unsplash/Jude Infantini

Slané pochutiny

Nejeden človek ich miluje, ale ich konzumácia v extrémnom teple sa neodporúča. Príliš veľa soli škodí tvojim obličkám, takže obmedzenie príjmu soli je dôležité pre celkové zdravie. 

image

Klimatológ o suchom počasí na Slovensku: Ak nezaprší, voda bude čoskoro na prídel

image

Tieto potraviny ti počas horúčav škodia.

Unsplash/Olga Kozachenko

Sladkosti

Ani milovníci sladkostí to v lete nemajú jednoduché. Čokoládové tyčinky, koláče či keksíky majú vysoký obsah cukru. A telo potrebuje veľa vody na metabolizáciu týchto potravín. Okrem toho, obličky reagujú na nadmerné množstvo cukru podobne ako pri soli –  stiahnu vodu z iných častí tela, čiže opäť môže hroziť dehydratácia.

image

Tieto potraviny ti počas horúčav škodia.

Unsplash/Denny Müller

Smoothies

Možno ťa to prekvapí, ale vysoká hladina cukru v obľúbených nápojoch, ktoré sú mixom ovocia či zeleniny, prispieva k dehydratácii. Urobíš lepšie, ak si dáš vodu.

image

Tieto potraviny ti počas horúčav škodia.

Unsplash/Jyoti Singh

Alkohol, energetické nápoje, káva

Je známym faktom, že alkohol organizmus dehydruje. Obzvlášť v čase teplotného pekla je však dobré si to pripomenúť. Obľúbený mok totiž znižuje produkciu antidiuretického hormónu (ADH), ktorý sa tvorí v hypotalame. Tým následne dochádza k obmedzeniu spätnej resorpcie vody. To isté platí aj pre nápoje, ktoré obsahujú kofeín. 

Medzi ďalšie potraviny, ktoré odborníci neodporúčajú konzumovať v extrémnych teplách, patria údeniny a vysoko spracované potraviny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 09:15