Tradičná slovenská kuchyňa je pre zahraničných turistov pomerne ťažká a na prvý pohľad nie úplne vábivá. My ju však milujeme a vyzerá to tak, že svetoví odborníci to vnímajú rovnako.
Naša milovaná kapustnica sa totiž zaradila v prestížnom zozname 50 najlepších polievok sveta portálu TasteAtlas. V aktualizovanom aprílovom vydaní sa umiestnila na skvelom 22. mieste.
Pred Čechmi a za Čechmi
„Táto slovenská polievka z kyslej kapusty je výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou, pochádzajúce z rôznych pridaných údených produktov z bravčového mäsa, klobás a sušených húb,” píše sa na webe gastronomického webu.
Ako ďalej opisujú slovenskú polievku, „kapustnica je príbuzná viacerým podobným polievkam vo východnej a strednej Európe, no na Slovensku sa občas podáva s bryndzovými haluškami.”
V rámci rebríčka sa nám tak podarilo predbehnúť maďarskú polievku húsleves, vietnamské pho, malajzijskú laksu, ale napríklad aj českú zelňačku.
Na druhú stranu treba povedať, že pred našou kapustnicou sa umiestnil guláš (Maďarsko), pozole (Mexiko), miso ramen (Japonsko), česnečka (Česko) či tom yum (Thajsko).
Svetoví favoriti
Na treťom mieste v rebríčku nájdeš mercimek çorbası, obľúbenú tureckú polievku vyrobenú z červenej šošovice, kuracieho vývaru, cibule a mrkvy.
Strieborná priečka patrí Żureku. Táto tradičná poľská polievka je charakteristická svojou výrazne kyslou chuťou, ktorá pochádza z kysnutia alebo kvasenia chleba a ražnej múky. Polievka obsahuje aj mäso, ako sú klobásy, slanina alebo šunka, a zeleninu, ako sú zemiaky a huby.
Absolútne najlepšou polievkou sveta je podľa TasteAtlas tonkotsu ramen. Predstavuje „jedinečný štýl ramenu pozostávajúci z mimoriadne bohatého, mastného bravčového vývaru, čerstvých rezancov, vajíčok s mäkkým žĺtkom a jemného bravčového bôčika, ktorý sa rozpúšťa v ústach.”