Umelé mäso je pod paľbou kritikyBrainee x Canva
StoryEditor

Kritika umelého mäsa silnie. Táto európska krajina ho chce úplne zakázať, vraj úplne ničí náš civilizačný model

iDnes.czČTK09.05.2023., 11:00h

Laboratórne vypestované potraviny môžu byť zdraviu nebezpečné, povedal v rozhovore s agentúrou Reuters taliansky minister poľnohospodárstva Francesco Lollobrigida. Jedlo tohto pôvodu označil za „brečku“, ktorá nikdy nemôže chutiť ako skutočné mäso alebo ryba.

Lajkuj Brainee.sk na

Talianska pravicová vláda v marci navrhla zákon, ktorý zakazuje dovoz a výrobu potravín vzniknutých kultiváciou buniek či tkanív získaných z stavovcov. Norma obdobne cieli aj na krmivá pre zvieratá laboratórneho pôvodu.

image

Nová štúdia prekvapila vedcov. Muži môžu odmietať zníženú konzumáciu mäsa zo strachu, že by to ohrozilo ich mužnosť

„Odmietame myšlienku štandardizácie produktov – aby boli všetky z laboratórií rovnaké. To vymaže kultúru spätú s našou krajinou,“ konštatoval Lollobrigida, vysoko postavený člen strany Bratia Talianska premiérky Georgii Meloniovej.

Pomoc v boji s klimatickou krízou

Zákon, ktorý musí ešte schváliť parlament, nahneval organizácie, podľa ktorých výroba mäsa bez chovu zvierat zmierni klimatickú zmenu a obmedzí emisie skleníkových plynov.

image

Umelé mäso je pod paľbou kritiky

Unsplash/Jez Timms

Organizácie, ako sú ochrancovia zvierat z organizácie LAV, sa domnievajú, že Rím obmedzuje možnosti spotrebiteľov, ktorí sa zaujímajú o dobré životné podmienky zvierat. Lollobrigida však túto kritiku odmieta.

Talani v tom vidia len biznis

Chov zvierat je podľa neho v Taliansku udržateľný a minister odmieta porovnávanie priemyselného a poľnohospodárskeho znečistenia. Poukázal na to, že laboratórne pestované potraviny potrebujú aj veľa energie.

image

Bezmäsité mäso malo zachrániť svet, realita vyzerá inak. Firmy doň naliali vyše miliardy, ľudia oň nemajú záujem

„Nadnárodné spoločnosti do tohto odvetvia investujú, z ich pohľadu je to dobrý biznis,“ argumentuje taliansky minister poľnohospodárstva. Firmy podľa neho potom budú môcť zriadiť továrne, kde sú nízke náklady na energiu a pracovnú silu, a zvýšiť tak svoje tržby.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 23:37