HaluškyArchív HN
StoryEditor

Bryndzové halušky či pirohy. Naše národné jedlá sa dostali do prestížneho zahraničného rebríčka

Miroslav Kamody16.03.2023., 15:00h

Naše obľúbené národné jedlá to dotiahli do prestížneho zoznamu. Nechýbajú v ňom halušky, pirohy a prekvapivo ani... zase halušky.

Lajkuj Brainee.sk na

Bryndzové halušky buď miluješ, alebo nenávidíš. Nič to však nemení na tom, že ide o naše národné jedlo, na ktoré môžeme byť právom hrdí. Nasvedčuje tomu aj nový zoznam na Taste Atlas, kde sa v TOP 50 Slovensko umiestnilo až trikrát.

Jasné pravidlá

Ide o zoznam 50 Best Rated DUMPLINGS in the World, ktorý bol aktualizovaný len pred tromi dňami. Slovo dumplings môžeme do slovenčiny preložiť ako halušky či knedle, podľa samotného webu ide o širokú triedu jedál, ktoré pozostávajú z kúskov vareného cesta vyrobených z rôznych druhov škrobu.

image

Univerzitné jedálne zdraželi. Študenti priznali, že si jedlo radšej varia sami alebo chodia do reštaurácií

Často môžu byť plnené, no toto podľa Taste Atlas nie je nevyhnutnosťou. Aj preto podľa nich do tejto kategórie patria napríklad aj gnocchi.

Na úplne prvom mieste v zozname sa umiestnili čínske guotie - knedlíky, ktoré sa zvyčajne plnia mletým bravčovým mäsom, čínskou kapustou, cibuľkou, zázvorom, ryžovým vínom a olejom zo sezamových semienok.

Slovenskí favoriti

Zo slovenských jedál sa najvyššie umiestnili bryndzové halušky, ktorým patrí 16. miesto. „Je to skromné ​​a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch zložiek: halušky, bryndza a slanina,” píše sa na webe spolu s tým, že sú zo strúhaných surových zemiakov a múky.

image

Halušky

Archív HN

„Druhou nevyhnutnou ingredienciou tohto jedla je bryndza, chutný syr z ovčieho mlieka, autentický pre Liptov. Treťou a poslednou časťou tohto jedla je slanina, zvyčajne nakrájaná na kúsky, vyprážaná na panvici a posypaná na vrch misky.”

Ako Taste Atlas dopĺňa, „toto výdatné jedlo je pre Slovákov symbolom hrdosti a symbolizuje slovenskú kuchyňu takú, aká je: jednoduchá, priamočiara a tradičná.”

Halušky a halušky

O to väčším prekvapením je, že na 23. mieste opäť nájdeme halušky zo Slovenska. Tentokrát však portál vyzdvihuje samotné nastrúhané zemiaky s múkou. Opäť však nechýba pripomenutie, že najčastejšie sa kombinujú s bryndzou a slaninou. Dokonca opisuje aj dve možnosti ich prípravy: 

„Zvyčajne sa varia tak, že sa cesto rozloží na drevenú dosku a malé kúsky cesta sa nakrájajú a dávajú priamo do vriacej vody. Iný, modernejší prístup, využíva špeciálne sitko na halušky, cez ktoré sa cesto jemne stlačí a ponorí do vody, pričom sa vytvoria drobné halušky. Výsledkom oboch techník sú nepravidelne tvarované halušky, ktoré majú jemnú štruktúru a bledú farbu.”

image

Pirohy

Archív HN

Milované pirohy

Tretie jedlo sa nachádza na 44. priečke a ide o bryndzové pirohy„Slovenskú verziu známeho poľských pierogi tvorí tenké zemiakové cesto, ktoré je omotané kombináciou strúhaných zemiakov a tradičného ovčieho syra známeho ako bryndza.”

Ako dodáva portál, „tieto knedlíky v tvare polmesiaca sa zvyčajne varia a občas vyprážajú. Pri podávaní sa tradične prelievajú opraženou slaninkou, pažítkou a kúskom kyslej smotany.”

Čo sa týka ostatných krajín, v zozname sa nachádzajú aj české ovocné knedlíky (33. miesto), poľské pierogy (4. miesto), ukrajinské varenyky (12. miesto), ruské pelmeni (29. miesto), gnocchi (28. miesto) či rakúsky käseknödel (46. miesto). 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:12