Bryndzové halušky buď miluješ, alebo nenávidíš. Nič to však nemení na tom, že ide o naše národné jedlo, na ktoré môžeme byť právom hrdí. Nasvedčuje tomu aj nový zoznam na Taste Atlas, kde sa v TOP 50 Slovensko umiestnilo až trikrát.
Jasné pravidlá
Ide o zoznam 50 Best Rated DUMPLINGS in the World, ktorý bol aktualizovaný len pred tromi dňami. Slovo dumplings môžeme do slovenčiny preložiť ako halušky či knedle, podľa samotného webu ide o širokú triedu jedál, ktoré pozostávajú z kúskov vareného cesta vyrobených z rôznych druhov škrobu.
Často môžu byť plnené, no toto podľa Taste Atlas nie je nevyhnutnosťou. Aj preto podľa nich do tejto kategórie patria napríklad aj gnocchi.
Na úplne prvom mieste v zozname sa umiestnili čínske guotie - knedlíky, ktoré sa zvyčajne plnia mletým bravčovým mäsom, čínskou kapustou, cibuľkou, zázvorom, ryžovým vínom a olejom zo sezamových semienok.
Slovenskí favoriti
Zo slovenských jedál sa najvyššie umiestnili bryndzové halušky, ktorým patrí 16. miesto. „Je to skromné a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch zložiek: halušky, bryndza a slanina,” píše sa na webe spolu s tým, že sú zo strúhaných surových zemiakov a múky.
„Druhou nevyhnutnou ingredienciou tohto jedla je bryndza, chutný syr z ovčieho mlieka, autentický pre Liptov. Treťou a poslednou časťou tohto jedla je slanina, zvyčajne nakrájaná na kúsky, vyprážaná na panvici a posypaná na vrch misky.”
Ako Taste Atlas dopĺňa, „toto výdatné jedlo je pre Slovákov symbolom hrdosti a symbolizuje slovenskú kuchyňu takú, aká je: jednoduchá, priamočiara a tradičná.”
Halušky a halušky
O to väčším prekvapením je, že na 23. mieste opäť nájdeme halušky zo Slovenska. Tentokrát však portál vyzdvihuje samotné nastrúhané zemiaky s múkou. Opäť však nechýba pripomenutie, že najčastejšie sa kombinujú s bryndzou a slaninou. Dokonca opisuje aj dve možnosti ich prípravy:
„Zvyčajne sa varia tak, že sa cesto rozloží na drevenú dosku a malé kúsky cesta sa nakrájajú a dávajú priamo do vriacej vody. Iný, modernejší prístup, využíva špeciálne sitko na halušky, cez ktoré sa cesto jemne stlačí a ponorí do vody, pričom sa vytvoria drobné halušky. Výsledkom oboch techník sú nepravidelne tvarované halušky, ktoré majú jemnú štruktúru a bledú farbu.”
Milované pirohy
Tretie jedlo sa nachádza na 44. priečke a ide o bryndzové pirohy. „Slovenskú verziu známeho poľských pierogi tvorí tenké zemiakové cesto, ktoré je omotané kombináciou strúhaných zemiakov a tradičného ovčieho syra známeho ako bryndza.”
Ako dodáva portál, „tieto knedlíky v tvare polmesiaca sa zvyčajne varia a občas vyprážajú. Pri podávaní sa tradične prelievajú opraženou slaninkou, pažítkou a kúskom kyslej smotany.”
Čo sa týka ostatných krajín, v zozname sa nachádzajú aj české ovocné knedlíky (33. miesto), poľské pierogy (4. miesto), ukrajinské varenyky (12. miesto), ruské pelmeni (29. miesto), gnocchi (28. miesto) či rakúsky käseknödel (46. miesto).