Žena s teplomerom.Bermix Studio/Unsplash
StoryEditor

Máš horúčku a nemáš doma lieky? Toto sú babské rady, ktoré by ti mohli pomôcť

Nikola Michalkova29.01.2023., 13:00h

Horúčka nie je príjemná vec a určite každému z nás dokáže niekedy aj narušiť plány. Prinášame ti rady čo robiť, ak máš zvýšenú teplotu a doma žiadne lieky.

Lajkuj Brainee.sk na

Horúčku v prvom rade nemôžeme brať úplne ako zlú vec. Je to náš obranný mechanizmus, vďaka ktorému sa z tela vyplavujú škodlivé látky. Dôležité ale je, že ak sa jej nedokážeš zbaviť ani radami, ktoré ti tu napíšeme, určite vyhľadaj lekára. 

Oddychuj

A to aj v prípade, ak máš len horúčku a nič iné ťa okrem nej netrápi. Akákoľvek náročnejšia aktivita totiž môže teplotu ešte viac zvýšiť. Preto si dopraj oddych a nezabudni ani na spánok, ktorý môže podporiť tvoj imunitný systém a pomôcť ti vyliečiť sa z ochorení, ako prechladnutie a chrípka, píše sa na portáli Vicks.

image

Pil si už dnes vodu? Ak nebudeš dodržiavať pravidelný pitný režim, môžeš prísť o niekoľko rokov života

Pitný režim

Je veľmi dôležitý nielen vtedy, keď horúčku už máš, pretože teplota ti môže stúpnuť aj pri dehydratácii. Príjem dostatočného množstva tekutín je tiež veľmi dôležitý pri horúčke, ktorú spôsobili infekcie. Vďaka tomu sa pri príjme tekutín infekcia vylúči z tela rýchlejšie nielen potením, ale aj častou návštevou toalety. Samozrejme, najlepšie urobíš, ak budeš piť najmä čistú vodu, sladké vody ti smäd príliš neuhasia. Pokiaľ ti čistá voda príliš nechutí, alternatívou sú aj čaje, ktoré neprispievajú k dehydratácii. Ale ak nie si ani fanúšikom čaju, môžeš si zvoliť aj cmúľanie ľadu, prípadne zamrazeného ovocia, odporúča sa na stránke Prevention. 

Nemusíš sa prikrývať

Pokiaľ nemáš triašku a zimnicu, nemusíš sa prikrývať množstvom teplých diek a paplónov, aby si horúčku vypotil Niektoré správy totiž tvrdia, že príliš teplé oblečenie alebo prikrývky môžu teplotu ešte viac zvýšiť. Odporúča sa nosiť ľahké oblečenie, ktoré je vzdušné a v miestnosti udržiavať nižšiu teplotu. Takisto sa odporúča spať pod ľahkou prikrývkou alebo na plachte, uvádza sa na stránke Mayo Clinic. 

Studené zábaly

Ako sa uvádza na stránke K Health, najúčinnejšie je položiť studený uterák na čelo, krk a zápästia. Okrem toho sa odporúča aj vlažný kúpeľ, ale určite nemusí byť až ľadovo studený. Najmä ak si ten typ, čo mu zo sprchy za bežných okolností tečie horúca voda. Vlažnú vodu ešte určite zvládneš. 

image

Teplotu môžeme znížiť studenými zábalmi, oddychom, pitným režimom, či vlažným kúpeľom.

Matteo Fusco/Unsplash

Nezabudnite ani na stravu

Pri horúčke zvykne ubúdať chuť do jedla, ale odporúča sa zjesť aspoň niečo ľahké. Horúčku totiž môže vyvolať aj hlad, keďže telo neprijíma dostatok výživy a energie. Pri horúčke nemusíš zjesť veľké porcie a rýchlo, ale je potrebné nezostať úplne hladný, pretože tak sa horúčky určite nezbavíš. Takisto nezabúdaj ani na ovocie a zeleninu, ktoré obsahujú vitamíny. Na stránke Prevention sa uvádza, že ak ale naozaj nedokážeš nájsť chuť do jedla, musíte ju nahradiť aspoň tekutinami. Pretože ani jedenie nasilu nie je úplne najlepšie. Akonáhle sa ti vráti chuť do jedla, daj si niečo, na čo máš chuť. Telo sa ti určite poďakuje. 

Ak horúčka trvá, navštív lekára

Samozrejme, niekedy si sami doma jednoducho nepomôžeme a pokiaľ žiadne rady nepomôžu, určite niekomu zavolaj, aby ti priniesol lieky. Ak ani tie nezaberú, určite vyhľadaj lekára. Nie každá horúčka je neškodná a niekedy treba hľadať skutočnú príčinu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. apríl 2024 18:14