JedloPixabay/
StoryEditor

Vyvoláva v tebe pocit hladu hnev a nervozitu? Vedci prvýkrát potvrdili stav „hangry“

Alexandra Ševčíková09.07.2022., 08:00h

Možno si také slovo ani nepočul, ale keď sa zamyslíš, skutočne dáva zmysel.

Lajkuj Brainee.sk na

Roky ho používali mileniáli na sociálnych sieťach. Pojem „hangry“ sa natoľko uchytil, že v roku 2018 bol pridaný do Oxfordského anglického slovníka, píše portál Mail Online. Teraz vedci tvrdia, že tento pojem je pravdivý. Zistili priame spojenie medzi hladom a našou emocionálnou pohodou.

Účastníkov požiadali, aby si päťkrát denne pomocou aplikácie zapisovali, ako sa cítili, keď boli hladní. Vedúca profesorka Viren Swami, psychologička z Anglia Ruskin University v Londýne povedala, že existuje len málo výskumov venujúcich sa hladu.

image

Hlad.

Unsplash/sigmund/

„Sledovaním ľudí v každodennom živote sme zistili, že hlad súvisí s úrovňou hnevu, podráždenosti a potešenia,“ dodala. Vysvetlila, že síce štúdia nepredkladá spôsoby, ako zmierniť negatívne emócie vyvolané hladom, ľudia budú aspoň vedieť rozoznať, že sa hnevajú kvôli pocitu hladu a nie pre ničo iné. Podľa Viren Swami by väčšie povedomie o hnevu z hladu mohlo znížiť negatívne následky tohto javu.

image

Známy supermarket má problémy. Pravidelne ho vykráda čajka

Ako vysvetľuje Mail Online, výskumníci sledovali 64 ľudí zo strednej Európy, ktorí zaznamenávali svoju úroveň hladu a rôzne miery emocionálnej pohody počas 21-dňového obdobia. Päťkrát denne hlásili hlad a svoje emócie v aplikácii na telefóne.

image

„Sledovaním ľudí v každodennom živote sme zistili, že hlad súvisí s úrovňou hnevu, podráždenosti a potešenia,“ vysvetlili vedci.

Pixabay/

Na základe výsledkov sa zistili, že hlad bol spojený s 37 percentami rozptylu podráždenosti, 34 percent hnevu a 38 percent uspokojenia. Účinky boli značné, a to dokonca aj po zohľadnení faktorov ako vek, pohlavie, index telesnej hmotnosti, stravovacích návykov a individuálnych osobnostných čŕt.

Pojem „hangry“ pochádza z roku 1956, keď sa objavil v psychoanalytickom časopise. Svoju popularitu si získal až nedávno. Napríklad v roku 2019 časopis BBC Good Food ho zaradil ako súčasť gastronomického slovníka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 14:17