Jan Kešelák/Soňa Makranská/Katarína Pšenak
StoryEditor

Chute sú rovnaké a tradície podobné, hovoria vegánky o štedrej večeri

Dominika Pacigová24.12.2021., 13:00h
Zisťovali sme, ako zvyknú sviatkovať vegáni. Vyskúšal by si vegánsku štedrú večeru aj ty?
Lajkuj Brainee.sk na

Kapustnica, kapor či majonézový šalát. Vianoce sa neodmysliteľne spájajú so štedrou večerou a rôznymi dobrotami. Čoraz viac ľudí však prechádza na rastlinnú stravu, a preto sme zisťovali, ako zvyknú sviatkovať vegáni.

Soňa Makranská

Soňa je spolumajiteľkou bistra Simply Vegan. Vegánstvo ovplyvnilo jej život v každom smere. „V prvom rade, našla som samu seba. Vďaka vegánstvu mám prácu, ktorá ma napĺňa a taktiež aj lásku, ktorú som spoznala na prvej vegánskej večeri. Okrem toho môžem byť súčasťou zmeny, ktorá je vo svete potrebná,“ hovorí pre Brainee Soňa Makranská.

Doma majú podobnú štedrú večeru ako väčšina rodín. Jediným rozdielom je, že všetko je vo vegánskom šate. „Máme kapustnicu, šalát a ‚nerybu‘, koláčiky, nevaječný likér a domáce oblátky s javorovým sirupom,“ približuje. 

Mladá vegánka pritom poukazuje na to, že Vianoce sú pre ňu najmä o mieri. O vďačnosti za všetko, čo má a o hodnotách, ktoré pre ňu začínajú na tanieri.

​Prvé vegánske Vianoce mala približne pred desiatimi rokmi. „Chute sú rovnaké a tradície sú zachované, aj keď v modernejšom a ohľaduplnejšom šate. Bruchá sú plné a spokojné, a to je ten najkrajší pocit,“ dodáva.

​​Nikoleta Kováč

Vegánstvo ovplyvnilo jej život vo viacerých smeroch. Viacerí ju poznajú pod menom Surová dcérka. Venuje sa vydávaniu kuchárskych kníh, foodblogov či receptov. „Pokračujem v rodinnej tradícii. Mama bola cukrárka, otec je zas vyučený kuchár. Vďaka vegánstvu som sa dostala k vareniu, ktoré ma baví,“ objasňuje.

Kedysi sa venovala modelingu, prvé skutočné vegánske Vianoce mala pred siedmimi rokmi, keď sa vrátila z Ázie. „Menu je veľmi podobné, ako to tradičné. Chuťovo sa nezmenilo nič,“ dopĺňa.

​Posledné dva roky trávi Vianoce s priateľom v Prahe. Keďže obaja majú radi vegánske bryndzové pirohy, pripravujú si ich ako predjedlo. Nikoleta začína štedrú večeru sušeným ovocím. „Potom nasleduje polievka – buď kapustnica, alebo vianočná hubová. Klasický majonézový šalát robíme úplne vegánsky, kapra sme nahradili tofu,“ prezrádza s tým, že všetky koláče sú taktiež vegánske.

Marta Fandlová

Marta sa označuje za 100 % vegetariánku a 80 % vegánku. Občas si totiž dá vajíčko. „Vegetariánstvo ovplyvnilo môj život v pozitívnom slova zmysle, cítim sa zdravšie, ľahšie, lepšie a mám pocit, že robím aj niečo dobré pre našu planétu,“ poznamenáva.

Vianoce trávi každý rok so širšou rodinou. Štedrá večera je u nich veľmi tradičná. Marta však ako jediná má na tanieri niečo iné ako ostatní.

Prvé vegetariánske Vianoce mala pred tromi rokmi. „Líšia sa tým, že si sama uvarím kapustnicu bez mäsa, urobím si vegánsky vianočný šalát a tofu – rybu. Tieto chody si následne prinesiem k štedrovečernému stolu,“ uzatvára.

Marta Fandlová a vegánske Vianoce Katarína Pšenak

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 01:05