Pexels.com/Анастасия Латунова/Daria Shevtsova
StoryEditor

Problémy s chudnutím, erekciou či pamäťou? Pomoc nájdeš aj v obľúbenom nápoji

ipH. Antošíková30.10.2021., 15:00h
Tento nápoj by nemali piť len muži, ale aj ženy. Vieš prečo?
Lajkuj Brainee.sk na

Obľúbený stimulant má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. Káva obsahuje viac ako tisíc prísad, najznámejšou je však kofeín. A tiež najúčinnejšou. Kofeín však nájdeme aj v kakaových bôboch, čajových listoch, bobuliach guarany alebo semenách koly. 

Dôvody, prečo by mali kávu piť nielen muži, ale aj ženy, si pozri v galérii.

​Aktivujú sa obranné mechanizmy 

V tele pôsobí približne 15 až 30 minút. Vstupuje do krvi zo žalúdka a tenkého čreva, distribuovaný je do celého tela a končí až v mozgu. Látka sa po niekoľkých hodinách rozloží v pečeni a z tela ju vylúčia obličky močom.

Povzbudzujúci efekt kofeínu môže trvať jednu až dve hodiny, je to však individuálne. Keď pijeme kávu, uvoľňuje sa adrenalín a kortizol, teda hormóny, ktoré nás napríklad chránia v prípade nebezpečenstva.

​Aktivujú sa obranné mechanizmy, cievy sa sťahujú, krvný tlak stúpa a zlepšuje sa zásobovanie buniek kyslíkom. Telo je po jej vypití čulejšie a výkonnejšie. Všeobecne platí, že tri až štyri šálky kávy denne majú pozitívny vplyv na naše zdravie.

Nemalo by to však byť viac, pretože priveľa kofeínu môže byť pre telo škodlivé. V prípade niektorých chorôb lekári neodporúčajú konzumáciu kávy vôbec. Potom je, samozrejme, možné piť kávu bez kofeínu.​

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:58