kávaUnsplash/Mike Kenneally
StoryEditor

Päť zaujímavých faktov o káve, ktoré si (možno) nevedel

kov02.10.2021., 21:29h
Aj zlá káva je lepšia ako žiadna káva.
Lajkuj Brainee.sk na

Ani ty si nevieš predstaviť ráno bez nej? Jej vôňa, jej horkastá chuť a najmä prísun kofeínu ťa ráno zaručene nakopnú a nemusí to byť len ráno. Káva je druhý najpopulárnejší nápoj na svete, denne sa vypije viac ako 2, 3 miliardy šálok tohto čierneho moku. No stále dokáže niečím prekvapiť.  Prinášame ti 5 zaujímavých faktov o káve.

Pôvod

Hovorí sa, že kávu objavil etiópsky pastier Kaldi, ktorý si všimol, že jeho kozy pojedajú zrelé kávové zrná. Po konzumácii kozy vyzerali omnoho nabudenejšie ako predtým, Kaldi sa rozhodol vyskúšať to tiež. Účinok sa dostavil okamžite a pastier údajne tancoval okolo svojich kôz. Svoju skúsenosť podal ďalej miestnym mníchom, ktorí to využili, aby vydržali hore pri dlhých modlitbách.

jorge-salvador-tqXeLOBzJsI-unsplash kozy Unsplash/Jorge Salvador

Kávové zrná majú rôznu farbu

Na začiatku sú zelené a počas dozrievania sa menia podľa odrody na žltú, oranžovú alebo červenú.

rodrigo-flores-sn87TQ_o7zs-unsplash káva Unsplash/Rodrigo Flores

Káva je ovocie

Keď sa hovorí o káve, pravdepodobne si predstavíš jemný mletý hnedý prášok (alebo hnedé zrná, ak máš chuť a pomelieš si vlastné), ale začína to ako ovocie. Na kávovníku vyrastajú malé červené bobule, ktoré sa volajú kávové čerešne. Káva ako ju väčšinou poznáme je už pražená a mletá.

rodrigo-flores-T5qjs-63kqQ-unsplash kava Unsplash/Rodrigo Flores

​Havaj je jediným americkým štátom, ktorý pestuje kávu

Dobré podmienky na pestovanie kávy závisia od premenných, akými sú vysoké nadmorské výšky, tropické podnebie a bohatá pôda. Napriek všetkým bohatým a rozmanitým štátom Spojených štátov amerických  je Havaj jediným štátom vhodným na pestovanie kávovníkov. Dokonca vyrábal kávu ešte predtým, ako bol štátom.

cristian-guerrero-B1UtwAqpdZM-unsplash havaj Unsplash/Cristian Guerrero

Vynález webkamery a káva spolu súvisia 

Je to smiešne, ale tieto dve zdanlivo úplne odlišné veci spolu súvisia. Vedci v Cambridge totiž skonštruovali prvú webkameru na svete, aby mohli z pohodlia za svojimi pracovnými stolmi sledovať vlastné kávovary v inej miestnosti.

waldemar-brandt-VAoSKP_ocN0-unsplash webcamera Unsplash/Waldemar Brandt

​No nie je to zaujímavé?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:23