Z vínnej pivnice parížskej reštaurácie zmizli vína za 1,5 milióna eurUnplash/brandy turner
StoryEditor

Veľká parížska kulinárska lúpež. Zo slávnej reštaurácie niekto ukradol desiatky fliaš vína v hodnote 1,5 milióna eur

TASR30.01.2024., 11:00h

Prestížna reštaurácia Tour d’Argent v Paríži podala trestné oznámenie pre podozrenie z krádeže niekoľkých desiatok fliaš vína najvyššej kvality, ktoré sa nachádzali v jej vínnej pivnici.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako s odvolaním sa na parížsku prokuratúru informoval denník Le Parisien, trestné oznámenie bolo podané 25. januára pre podozrenie z krádeže 83 fliaš vína. Reštaurácii Tour d’Argent tak vznikla škoda za najmenej 1,5 milióna eur.

Medzi najdrahšie ukradnuté patrí fľaša burgundského z Domaine de la Romanée Conti. Toto víno je známe ako jedno z najdrahších na svete: ročník 2011 sa predáva za 16 500 eur, ročník 1999 dokonca za 31 200 eur.

image

Z hotela zmizol prsteň za 750-tisíc eur. Majiteľka nahlásila krádež, agenti ho našli na netradičnom mieste

Víno budú mať problém predať

To, že fľaše vína najvyššej kvality chýbajú, sa zistilo na konci poslednej inventarizácie. Tá sa v tejto jednou michelinskou hviezdičkou ocenenej reštaurácii konala začiatkom roka 2024. Predpokladá sa, že ku krádeži došlo v čase medzi januárom 2020 a januárom 2024.

Le Parisien dodal, že ak sa krádež potvrdí, jej páchateľ/páchatelia budú mať problém fľaše z lupu predať, pretože každá „nesie pečať Tour d’Argent, ktorá zaručuje jej pôvod”. Okrem toho fľaše vína ocenených ako grand cru sú očíslované a ich presun po Francúzsku je sledovaný, dodal odborný časopis Revue du vin de France.

image

Reštaurácia Tour d‘Argent

Wikipedia/Davequ

Jedna z najstarších v krajine

Vínna pivnica reštaurácie Tour d’Argent je najväčšia v Paríži - obsahuje takmer 300-tisíc fliaš v celkovej hodnote 25 miliónov eur. Všetky vína sú „dovedené do dokonalej zrelosti”, uvádza reštaurácia na svojej webovej stránke.

Reštaurácia La Tour d‘Argent je jednou z najstarších reštaurácií vo Francúzsku - v prevádzke je už viac ako 400 rokov. Je vyhľadávaná aj solventnými turistami - okrem gastronómie láka aj svojím výhľadom na Seinu, katedrálu Notre-Dame a ostrov Île Saint-Louis.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 00:41