KFCUnsplash/Maxime Lebrun
StoryEditor

KFC je v Nemecku pod paľbou kritiky. Ľudí počas výročia krvavej Krištáľovej noci lákalo na syrové kura

iDnes.cz11.11.2022., 10:00h

Americký reťazec rýchleho občerstvenia KFC rozoslal v stredu používateľom svojej aplikácie v Nemecku správu, aby si pripomenuli pamiatku Krištáľovej noci syrovým kuraťom. Firma sa za reklamu o hodinu neskôr ospravedlnila. Išlo podľa nej o chybu v systéme. Na svojom serveri o tom informoval nemecký denník Bild.

Lajkuj Brainee.sk na

„Deň spomienky na ríšsku krištáľovú noc – doprajte si jemný syr s chrumkavým kuraťom. Teraz v KFCheese,“ napísal reťazec v stredu svojim zákazníkom. Ospravedlňujúcu správu potom podľa denníka Bild zverejnil zhruba hodinu potom, píše iDnes.cz

„Kvôli chybe v našom systéme sme prostredníctvom našej aplikácie odoslali nesprávnu a nevhodnú správu. Veľmi nás to mrzí, bezodkladne preveríme naše interné procesy, aby sa to už neopakovalo,“ uviedlo KFC. Nemecké KFC sa ospravedlnilo aj vo vyhlásení vydanom v časopise Newsweek.

image

Lamborghini vodka či mäsová sviečka. Slávne a známe firmy sa pri niektorých výrobkoch poriadne sekli

Podľa BBC v ňom z chyby obvinilo robota. Reťazec uviedol, že „automatické push oznámenie“ bolo „prepojené s kalendármi, ktoré zahŕňajú aj významné dni“. Za necitlivú správu sa podľa svojich slov úprimne ospravedlnil.

Masívna kritika

„Chápeme a rešpektujeme závažnosť a históriu tohto dňa a zostávame zosobášení spravodlivosti, začlenení a spolupatričnosti pre všetkých,“ uzavrela spoločnosť vyhlásenie. Daniel Sugarman, riaditeľ pre verejné záležitosti Board of Deputies of British Jews, označil pôvodnú správu KFC na Twitteri za „úplne ohavnú“.

Správu kritizovala aj riaditeľka pre európske záležitosti židovskej organizácie Anti-Defamation League Dalia Grinfeld. „Ako si niečo také môžete počas krištáľovej noci dovoliť? Hanbite sa,“ uviedla.

Začiatok holokaustu

Ako krištáľová noc sa označuje rozsiahly pogrom spáchaný v nacistickom Nemecku proti Židom v noci z 9. na 10. novembra 1938. Vypálené vtedy boli stovky synagóg a vyplienené obchody židovských majiteľov. Zabitých bolo okolo stovky Židov. Udalosť sa považuje za začiatok holokaustu.

image

Miesto, kde nacisti začali s masovým vyvraždovaním Židov. V kyjevskom Babom Jare za noc zabili vyše 33-tisíc ľudí

Nemecko berie výročie krištáľovej noci veľmi vážne. Na tento deň býva naplánovaných mnoho spomienkových akcií a diskusií, ktoré pripomínajú vyvraždenie viac ako šiestich miliónov Židov nacistami.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 22:01