Ako sa z vegánskej hvizdy stala kriminálničkaNetflix
StoryEditor

Bad Vegan: Ako sľub, že pitbull bude nesmrteľný a vidina bohatstva viedli k pádu slávnej šéfkuchárky

som09.04.2022., 11:00h
Takmer neuveriteľný príbeh niekdajšej slávnej vegánskej šéfkuchárky Sarmy Melngailisovej v sebe spája multimiliónový podvod, nesmrteľného psa a manipulátorstvo.
Lajkuj Brainee.sk na

Po dokumente The Tinder Swindler Netflix predstavil ďalší dokument zo sveta zločinu a manipulácie. Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives je bizarný a znepokojujúci.

Štvordielna séria od režiséra Fyre Chrisa Smitha popisuje zahmlený pád vegánskej šéfkuchárky Sarmy Melngailisovej a jej reštaurácie Pure Food and Wine, rušného manhattanského hotspotu, ktorý bol kedysi v popredí hnutia „raw food“ a veľkým magnetom na celebrity. Sarma sa v ňom dokonca spriatelila s hercom Alecom Baldwinom, ktorý sa neskôr v jej príbehu stáva kľúčovým.

​Symbol sily vegánstva

Melngailisová bola známou tvárou uhladeného a zdravého životného štýlu. Jej dve kuchárske knihy z rokov 2005 a 2009 propagovali recepty zo surovej stravy. Jej tvár zdobila ich obal – stelesnenie energie, jasnosti a zdravia ako symbol vegánstva.

O pár rokov neskôr sa jej tvár objavila na titulkách novín, no o žiare sa hovoriť nedalo. Zničená a strhaná vegánska hviezda bola v roku 2016 zatknutá za miliónové podvody spolu so svojim manželom Anthonym Strangisom. Zatkli ich v hotelovej izbe. Usvedčila ich "nevegánska" syrová pizza. Skôr než podvodu s peniazmi sa média chytili pizze nasledovným spôsobom. "Niekoho, kto nás poučoval, ako máme jesť, si dal namiesto vegánskeho jedla pizzu“.

Súd Melngailisovú odsúdil na šesť mesiacov v newyorskom väzení Rikers Island a päťročnú podmienku. Podľa seriálu dosiahli Melngailisovej dlhy spolu okolo 6 miliónov dolárov, vrátane 400 000 dolárov, ktoré Strangis vybral od jej matky.

Ako sa dostala z výslnia na samé dno?

Dá sa povedať, že film ukazuje ako sa krásne, vzdelané, úspešné dievča, ktoré balí Alec Baldwin, zamiluje do hrubého rozvedeného gamblera a vyznávača junk food.

Vegánstvo nebola iba Melngailisovej práca, ale aj životný štýl. Svoj podnik chcela rozšíriť do celého sveta. Plány vytvoriť vegánske impérium sa jej začali rúcať, keď stretla dnes už svojho bývalého manžela Anthonyho Strangisa prostredníctvom Twittru, kde vystupoval pod falošným menom Shane Fox. Komentoval príspevky jej priateľa Baldwina.


Jej sa zdali vtipné. Nejakú chvíľu si písali. Neskôr sa stretli a priviedla ho aj do podniku.

Vysoký muž, podľa mnohých pôsobiaci ako medveď, nebol zo začiatku jej zamestnancom podozrivý. Keď sa však začal objavovať a zasahovať do chodu reštaurácie častejšie a nikto netušil, čo vlastne robí, mnohí ho začali podozrievať. 


Podľa slov Melngailisovej ju mal zmanipulovať, aby ukradla peniaze od investorov a nevyplatila zamestnancov.

Strangis jej sľuboval bohatstvo aj zaplatenie pôžičiek. To však nebolo všetko. Vystupoval v akejsi úlohe poloboha a sľuboval jej, že keď podnikne ťažké testy vrátane emocionálnych či sexuálnej degradácie, spraví ju a jej psa Leona nesmrteľným. (Pozor, Leon stále žije a má vlastný instagramový profil). Musela mu však stopercentne dôverovať a spraviť všetko, čo od nej žiadal.

Polobožská skupina

Podobne ako Tinder Swidnler, Strangis sa vydával aj za špeciálneho operačného dôstojníka, ktorý je neustále sledovaný. Presvedčí ju, že by mu mala poskytnúť prístup k svojim digitálnym účtom pre svoju vlastnú bezpečnosť; že peniaze, ktoré mu dala zo svojho ziskového podnikania – v konečnom dôsledku milióny dolárov – sa jej nakoniec vrátia; že tajomná polobožská skupina zvaná „Rodina“ by jej udelila špeciálne schopnosti a ochranu, ak by sa preukázala ako hodná. 

Keď Sarma prejaví náznak nesúhlasu, Strangis sa správa agresívne. Často jej pripomínal, akú majú dohodu, ak chce dosiahnuť "Happily Ever After“.

„Ak ti poviem, aby si niečo urobila, urob to... Má to byť pre teba ťažké, má ťa to prinútiť pochybovať. Má ťa to prinútiť spochybniť všetko. Je to viera, je to skúška ohňom,“ píše sa v mailovej komunikácii Strangisa s Melngailisovou, ktorú vegánka poskytla tvorcom dokumentu.

Strangis na rozdiel od nej miloval filmy a príbehy. Sharma tvrdí, že na ňu použil kúzlo svengali. Svengali je postava  z románu Trilby od Georgea du Mauriera. Ide o muža, ktorý hlavnú hrdinku ovláda silnými manipulatívnymi technikami.

Vzťah pre peniaze?

Anthony, na rozdiel od Sharmy, nebol vegán a jeho telo sa stále viac guľatelo. Aj na to mal „mystické“ vysvetlenie: „Vždy hovoril, že jeho veľké priberanie bolo úmyselné. Mala som z neho byť znechutená a všetko to bola len ďalšia skúška,“ hovorí v dokumente. „Bolo to vraj niečo, čo musí urobiť v rámci celého tohto bizarného procesu, ktorým som prechádzala.

Mnohí známi boli prekvapení, aký mal ich vzťah rýchly spád. Niektorým dokonca ani nepovedala, že sa zosobášili. „Nikdy to neopisovala ako manželstvo z lásky. Povedal, by som že je veľká šanca, že si ho zobrala pre peniaze. Na jej podniku jej veľmi záležalo, je to niečo, čo mohla preto spraviť, hovorí jej otec v závere dokumentu. „Je to niečo, čo môže byť nepochopené tými, ktorí nevedeli, akú ma oddanosť svojej reštaurácii.“ Potvrdzuje to aj jej setra:„Sarma prezentovala vzťah s Anthonym ako vzťah z finančných dôvodov, nebol to vzťah z lásky.“

Netflix

​Zdá sa, že sa Melngailisová, ako v seriáli, tak aj mimo neho, obáva kritiky. V blogu zverejnenom deň po premiére napísala, že je „veľa vecí je v Bad vegan interpretovaných správne“, ale „je ťažké nezaseknúť sa na veciach, ktoré nie sú správne," povedala v rozhovore Vanity Fair „Dojem z dokumentu je taký, že som sa zámerne vydala za Anthonyho, aby mi mohol previesť peniaze. To úplne neplatí. V určitom momente Anthony urobil niečo zo svojich trikov a prinútil ma, aby som si ho vzala."

Na záver dokumentu si s ním Melngailisová zatelefonuje, je počuť, že Strangis nikdy nevyšiel zo svojej roly.

"Uvedomuješ si, že musíš konečne vystúpiť zo svojho mäsového obleku a objaviť sa na jednorožcovi,“ hovorí mu vegánka s iróniou v hlase. „Ja to viem a už na tom vo svojej mysli pracujem. Niečo sa chystá,“ odpovedá Strangis.

Melngailisová sa na túto a záverečnú scénu série pozerá kriticky.  Úryvok z telefonátu so Strangisom znie priateľsky. Označila ho za „znepokojivo zavádzajúci“, keďže „nebola v kontakte s Anthonym Strangisom“.  Telefonát sa uskutočnil v auguste 2019, krátko pred jej hlavným rozhovorom s tvorcami filmu. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sarma Melngailis (@sarmamelngailis)

Režisér Chris Smith a Ryann Fraser v rozhovore pre Newsweek  k záverečnej scéne uviedli: „Zahrnutie posledného telefonického hovoru neznamená, že Sarma a Anthony si boli stále blízki. Hovor je datovaný „22 mesiacov po väzení“ – a Anthony jasne hovorí na konci hovoru „bolo pekné počuť tvoj hlas“ – čo podľa nás ukazuje, že komunikácia medzi nimi nebola bežná... V tomto hovore sme zistili, že Sarma je sebavedomá a silná – robí si srandu z Anthonyho príbehov. Povedala mu, že sa musí ukázať na jednorožcovi, aby došlo k nejakému zmiereniu (to znamená, že žiadne zmierenie neexistuje).“

„Bola by som rada, keby sa moja situácia stala prípadovou štúdiou vo všetkých smeroch,“ povedala v rozhovore pre Vanity Fair. „Chcem, aby to slúžilo ako poučenie, nielen ako bulvárna zábava pre ľudí.“

Zamestnancov mala vyplatiť

Veľkú časť Bad Vegan tvoria monológy zamestnancov, ktorí pracovali pre Pure Food and Wine. Väčšina z nich buď odišla z reštaurácie, alebo nakoniec vstúpila do štrajku kvôli nevyplácaniu výplat. Peniaze, ktoré obdržala za poskytnutie rozhovoru a osobnej komunikácie so Strangisom, údajne posunula svojmu právnikovi, ktorý ním vyplatil dlh bývalým zamestnancom.

Anthony Strangis  sa odmietol zúčastniť natáčania dokumentu a jeho právnik podľa informácií Vanity Fair poprel akékoľvek obvinenia, ktoré v sérii zazneli. Kde sa momentálne nachádza, nikto netuší.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 10:42