Unsplash/Klara Kulikova
StoryEditor

Príbehy slávnych jedál: Na chuť jej prišiel takmer každý. Toto je história milovanej pizze

Miroslav Kamody09.02.2022., 15:30h
Len máloktoré jedlo je celosvetovo tak populárne, ako práve pizza. Jeho história siaha do ďalekej minulosti.
Lajkuj Brainee.sk na

Len v Spojených štátoch sa zje za sekundu približne 350 kúskov, ľudia si na ňu dávajú všetko od artičok, plody mora až po ananás a neexistuje azda nikto, kto by ju aspoň raz v živote neochutnal. Pizza navždy zmenila dejiny Talianska, zapísala sa do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a stala sa jedným s najpopulárnejších jedál planéty. Ako sa vznikla?

Od starovekého Egypta až po Neapol

Historici udávajú, že už Egypťania v staroveku poznali plochý chlieb, na ktorý si dávali rôzne omáčky. Podobne na tom boli aj Rimania alebo Gréci, ktorí si obľúbili verziu s bylinkami a olejom. Tá sa však podobala skôr na dnešnú focacciu. Samotné slovo pizza bolo prvýkrát zdokumentované v roku 997 v talianskom mestečku Gaeta.

Unsplash/Karthik Garikapati

​Moderným rodiskom pizze je bezpochyby Neapol, hlavné mesto talianskeho regiónu Kampánia. Začiatkom 19. storočia bol prosperujúcim pobrežným mestom, v ktorom boli zásadné majetkové rozdiely. Neapol bol preslávený takzvanými lazzaroni, ktorí predstavovali najchudobnejšiu vrstvu spoločnosti. Väčšina z nich bola žobrákmi, iní sa živili ako nosiči.

„Čím bližšie ste boli k zálivu, tým bola ich populácia hustejšia a veľká časť ich života bola sa odohrávala vonku, niekedy v domácnostiach, ktoré boli o niečo väčšie ako jedna miestnosť,” hovorí Carol Helstosky, autorka knihy Pizza: A Global History a docentka histórie na univerzite v Denveri.

Jedlo chudobných

Títo ľudia potrebovali lacné jedlo, ktoré sa dalo rýchlo skonzumovať. Chlebové placky s rôznymi omáčkami sa preto stali ideálnou voľbou. Ranné verzie pizze pre nemajetných obsahovali paradajky, syr, olej, ančovičky či cesnak. Postupne sa však prísady začali obmieňať. Už v roku 1843 slávny spisovateľ Alexandre Dumas popísal rozmanitosť omáčok na pizzu.

​Najzásadnejším pre rozmach pizze je rok 1889. Taliansko už bolo zjednotené a kráľ Umberto I. a kráľovná Margherita sa rozhodli navštívili Neapol. Nepotvrdená legenda hovorí, že pár už nudila strava, ktorú im dookola pripravovali a tak požiadali miestnu pizzeriu Brandi, aby im pripravili chutné jedlo.

Pizzaiolo (taliansky výraz pre pekára pizze, pozn.) Raffaele Esposito vytvoril tri rôzne verzie pizze, ktorej farby mali reprezentovať Taliansko. Kráľovnej Margherite najviac chutila pizza zdobená paradajkami, mozzarellou a bazalkou a ty už pravdepodobne tušíš, čo nasledovalo. Faktom ale je, že takto namixované prísady sa používali desaťročia predtým, takto len pizza získala svoj slávny a všeobecne známy názov.

Unsplash/amirali mirhashemian

Nárast popularity expanzia do Spojených štátov

Ani kráľovská sláva však nepomohla tomu, aby sa pizza rozšírila do celého sveta. Boli to až neapolskí migranti, ktorí koncom 19. a začiatkom 20. storočia prichádzali do Spojených štátov za prácou. Našli ju hlavne v New Yorku, Trentone, New Havene, Bostone, Chicagu a St. Louis. Pôvodne sa však nikto nesnažil spôsobiť kulinársku revolúciu. 

Keď však začali vznikať prvé pizzerie, vôňa z nich veľmi rýchlo zaujala okoloidúcich. Jednou z prvých zdokumentovaných amerických pizzerií ​​bola Lombardi's na Spring Street v Little Italy na Manhattane. Bola prvou, ktorá mala už v roku 1905 povolenie na predaj pizze. Dovtedy išlo viac-menej o domáce jedlo dodávané nelicencovanými predajcami.

Aj keď už Lombardi's nesídli na rovnakom mieste ako v minulosti, stále „má rovnakú pôvodnú pec“, poznamenáva potravinový kritik John Mariani, autor knihy How Italian Food Conquered the World (Ako talianske jedlo dobylo svet). Ten medzi najlepšie pizze v New Yorku označil Totonno’s na Coney Island (otvorená v roku 1924), Mario’s v Bronxe (otvorená v 1919) a Pepe’s v New Havene (otvorená v 1925).

Unsplash/Juan Manuel Núñez Méndez

Talianska, americká, svetová

Po druhej svetovej vojne nastala doslova pizza-explózia. Migrácia spôsobila, že jedlo sa stalo populárne po celých Spojených štátoch. Začali vznikať netradičné kombinácie surovín, napríklad v Kalifornii si na ňu dávali čokoľvek od grilovaného kurčaťa po údeného lososa.

Postupne sa z pizze stalo jedlo, ktoré sa dalo rýchlo pripraviť takmer kdekoľvek. Vznikli reťazce fast foodov, ako Domino's Pizza či Pizza Hut, pričom obe dnes nájdeš aj na Slovensku, konkrétne v Bratislave. Aby toho nebolo málo, pripravili sme si pre teba aj ďalšie drobné zaujímavosti o tomto chutnom pokrme:

  • Pizza Havaj nepochádza z Havaja. Vymyslel ju v roku 1962 Kanaďan gréckeho pôvodu Sam Panopoulos z Ontária, ktorý rád experimentoval a zo zaujímavosti chcel skúsiť spojenie sladkého ananásu so slaninou. Jeho nápad si obľúbili aj hostia jeho reštaurácie.
  • Drobný plastový „stolček”, takzvaný pizza saver, vznikol v roku 1985, keď si ho dala patentovať Carmela Vitale. Týmto drobným vynálezom zachránila množstvo chutných pízz pred nalepením sa na vrch papierového obalu.
  • Najdrahšia pizza na svete stojí 12-tisíc dolárov (približne 10 400 eur). Pizzu Louis XIII dostaneš v Renato Viola v Salerne. Jej výroba trvá 72 hodín a nájdeš na nej tri druhy kaviáru, organickú Mozzarella di Bufala a sedem ďalších odrôd syra, austrálsku ružová soľ z rieky Murray, rôzne krevety a homára. K tomu ešte aj koňak Remy Martin Louis XIII a fľašu šampanského Krug Clos du Mesnil z roku 1995
  • Október je americkým národným mesiacom pizze, pričom v Las Vegas sa každoročne koná aj Pizza expo.
  • Prvá mrazená pizza sa na trh dostala už v roku 1962.
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 04:29