Unsplash/Josh Pereira
StoryEditor

Príbehy slávnych jedál: Hot Dog má naozaj pôvod v psom mäse, jedol sa v Bielom dome aj na Mesiaci

Miroslav Kamody22.11.2021., 15:00h
Jednoduché jedlo, ktoré si dokážeš pripraviť na nekonečné množstvo spôsobov. Pozri sa spolu s nami na zaujímavú históriu obľúbených Hot Dogov.
Lajkuj Brainee.sk na

Hot Dog patrí k najpopulárnejším outdoorovým fast foodom na svete. Niet sa preto čomu čudovať, keď sme si po pizzi vybrali do nášho seriálu príbehov slávnych jedál práve túto pochúťku. Rovnako, ako pizza, aj Hot Dog si svoju popularitu získal hlavne tým, že si ho vieš pripraviť na obrovské množstvo spôsobov. 

Ako teda toto jedlo vzniklo, kde získalo svoju popularitu a prečo má vlastne taký uletený názov? To všetko sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch. Dopredu ti prezradíme iba nechutné tajomstvo - názov sčasti naozaj súvisí so psami.

Objav v starovekom Ríme

Ak chceme vystopovať pôvod Hot Dogu, musíme sa podľa historikov vrátiť niekoľko tisíc rokov do minulosti, konkrétne do Rímskeho cisárstva. Nad ríšou vtedy vládol tvrdou rukou Nero. Tento príbeh ale nie je o ňom, ale o jeho kuchárovi Gaiusovi.

Hot Dogy Pexels/Caleb Oquendo

​V starom Ríme bolo zvykom jeden týždeň pred zabitím vyhladovať ošípané. Ako hovorí legenda, Gaius dával pozor na svoju kuchyňu, keď si uvedomil, že jedno prasa je úplne upečené, ale nedobre vyčistené. Zapichol nôž do brucha, aby zistil, či je pečienka jedlá, a z neho vyliezli črevá - prázdne kvôli diéte a nafúknuté z tepla.

Podľa legendy Gaius zvolal: „Objavil som niečo veľmi dôležité!” Črevá naplnil mletým mäsom z diviny zmiešaným s korením a pšenicou — a vznikla prvá klobása. Tá potom kolovala po celej Európe, aby sa nakoniec dostala aj do Nemecka a započala vznik jednej z najväčších gastro-vojen v histórii.

Súboj dvoch miest

O vznik pôvodného Hot Dogu totiž súperia dve mestá - Frankfurt a Viedeň. Prví tvrdia, že ich slávny „frankfurter“ vynašli pred viac ako 500 rokmi, konkrétne v roku 1484, osem rokov predtým, ako Kolumbus odplával do Ameriky. Obyvatelia Viedne však nesúhlasia a tvrdia, že jediným originálom je ich „wienerwurst“.

​Ako to však už pri fast foodových jedlách býva, Európania ho museli priniesť do Spojených štátov, aby sa stalo skutočne masovo populárnym. Nemecký prisťahovalec menom Feuchtwanger z Frankfurtu bol údajne priekopníkom tejto praxe na americkom stredozápade.

Existuje hneď niekoľko verzií tohto príbehu s rôznymi detailmi. Podľa jednej Feuchtwangerova manželka navrhla použitie žemle v roku 1880 - Feuchtwanger vtedy predával párky v uliciach St. Louis v štáte Missouri a poskytoval svojim zákazníkom rukavice, aby mohli manipulovať s klobásami bez toho, aby si popálili ruky.

Rukavice, pečivo a historici

Feuchtwangerova manželka však prišla o peniaze, keď zákazníci nevrátili rukavice, a preto navrhla podávať klobásy v rožku. V inej verzii Antoine Feuchtwanger alebo Anton Ludwig Feuchtwanger podávali klobásy v rožku na Svetovej výstave – buď v roku 1904 na Louisiana Purchase Exposition v St. Louis, alebo skôr na World's Columbian Exposition v roku 1893 v Chicagu. Opäť údajne preto, že biele rukavice, ktoré poskytovali na ochranu, si zákazníci odkladali ako suveníry.

Hot Dog Pexels/Jer Chung

​Ďalším možným pôvodom podávania párkov v rožku je Charles Feltman, ktorí ich predával na Coney Island v New Yorku. V roku 1867 dal vyrobiť vozík so sporákom, na ktorom sa varili klobásy, a priehradkou na žemle, aby zostali čo najdlhšie čerstvé. V roku 1871 si prenajal pozemok na vybudovanie stálej reštaurácie a podnik rástol a predával oveľa viac než len „Coney Island Red Hots“, pod ktorým boli známe.

O najväčšiu propagáciu sa však paradoxne nepostaral ani Nemec, ani Rakúšan. Volal sa Nathan Handwerker a bol to židovský prisťahovalec z Poľska. V roku 1915 pracoval v stánku s Hot Dogmi na Coney Island, kde si krájaním žemlí zarobil neuveriteľných 11 dolárov týždenne (dnes by to bolo viac ako 300 dolárov). Historici sa však s toto verziou nevedia úplne stotožniť.

Historik párkov v rožku Bruce Kraig, Ph.D., emeritný profesor na Rooseveltovej univerzite na dôchodku, má na príbeh tiež ťažké srdce. Hovorí, že každý chce tvrdiť, že párok v rožku je svoj vlastný vynález, ale najpravdepodobnejším scenárom je, že prax bola odovzdaná nemeckými prisťahovalcami a postupne sa rozšírila v americkej kultúre.

Hot Dogy Pexels/RODNAE Productions

V Bielom dome aj na Mesiaci

Keď sa párok v rožku dostal z východu na západ, stal sa v americkej kultúre mimoriadne populárny. Ľudia ho začali mixovať s rôznymi omáčkami a prílohami. Objavil sa na záhradných grilovačkách, oslavách štvrtého júla a stal sa neodmysliteľnou súčasťou baseballových zápasov, kde sa podával spolu s pivom.

Dokonca sa dostal na jedálny lístok v Bielom dome. V roku 1939 anglický kráľ Juraj VI. a kráľovná Alžbeta uskutočnili prvú kráľovskú návštevu Spojených štátov. Franklin D Roosevelt a prvá dáma usporiadali piknik, na ktorom sa Eleanor rozhodla podávať Hot Dog. Kráľovná, ktorá nikdy predtým nič nevyskúšala, sa spýtala: „Ako to ješ?“

​Úspech Hot Dogov je teda nesporný. Nie je vôbec prekvapujúce, že v roku 2019 Američania minuli 2,3 miliardy dolárov na párky v rožku. Hot Dogy sú obľúbené najmä v letných mesiacoch a priemerný Američan zje 70 párkov v rožku ročne. Štatistiky o Slovensku žiaľ neexistujú, niet však pochýb o tom, že Hot Dogy sú aj u nás mimoriadne populárne.

Na záver sme si pre teba pripravili výber krátkych zaujímavostí o tomto milovanom jedle: 

  • Podľa oficiálnej príručky o etikete jedenia párkov v rožku jednej americkej asociácie obchodu s mäsom je nevkusné doplniť ho kečupom, ak máš viac ako 18 rokov, a zdanlivo ho konzumovať pomocou riadu.

  • Termín Dog sa používa ako synonymum pre klobásu od roku 1800, pravdepodobne z obvinení, že výrobcovia klobás používali vo svojich klobásach psie mäso. V Nemecku bola konzumácia psieho mäsa bežná v Sasku, Sliezsku, Anhaltsku a Bavorsku počas 19. a 20. storočia. Podozrenie, že párky obsahujú psie mäso, bolo „občas oprávnené“.

  • Astronautom na misii Apollo 7 v roku 1968 veľmi nechutila lyofilizovaná zmrzlina, ktorú im mali podávať vo vesmíre. Jedným z klasických jedál, na ktorých si neskôr členovia posádky – vrátane tých na misii Apollo 11 – skutočne pochutnali, boli párky v rožku.
  • V roku 2014 sa najdrahší Hot Dog na svete predával v Seattli vo Washingtone za 169 dolárov. Syrová klobása bola udusená v masle, Teriyaki, grilovanej cibuľke, hubách Maitake, hovädzom mäse wagyu, foie gras, oholených čiernych hľuzovkách, kaviári a japonskej majonéze.

  • Štandardný hovädzí Hot Dog má 190 kalórií, obsahuje 7 gramov bielkovín a 30 percent dennej hodnoty vitamínu B12, ktorý je kľúčovou živinou pre normálny metabolizmus, vývoj mozgu u detí a duševnú jasnosť u dospelých.
  • Najlepšie miesto mimo newyorskej Central Park Zoo stojí predajcov Hot Dogov takmer 300-tisíc dolárov ročne.

  • Sovietsky premiér Nikita Chruščov jedol párok v rožku počas prvej návštevy sovietskeho premiéra v USA v roku 1959 a priznal, že Američania Sovietov porazili pri výrobe klobás.
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 11:03