Odborníci odhalili, o koľko ti už jeden alkoholický nápoj denne môže skrátiť život.Unsplash/Kelsey-chance/
StoryEditor

Po tomto si dnes asi pivko nedáš. Odborníci odhalili, o koľko ti už jeden alkoholický nápoj denne môže skrátiť život

Michal Čiernik12.07.2024., 02:00h

Ak si dávaš jedno chladené každý večer po práci, mal by si to zrejme prehodnotiť. Reálne ti to totiž môže skrátiť dĺžku života.

Lajkuj Brainee.sk na

Na tom, že je alkohol návykový a škodlivý, sa zrejme zhodneme všetci. Napriek tomu je jeho pitie v kultúre hlboko zakorenené a nič nenasvedčuje tomu, že by mala prísť zmena.

Ale okrem krátkodobých problémov, ktoré môže priniesť prílišná konzumácia alkoholu, vedec z Kanadského inštitútu pre výskum užívania návykových látok odhalil, koľko alkoholu vplýva na dĺžku tvojho života.

image

Mohol z neho piť aj Ježiš? Objavili 2000 rokov staré víno, zachovalo sa v tekutom stave

Dr. Tim Stockwell v rozhovore pre The Daily Mail povedal, že pravidelné pitie len jedného alkoholického nápoja denne - je jedno či je to pohár vína, piva alebo pohárik tvrdého, ti môže prekvapivo skrátiť život približne o dva a pol mesiaca.

Pre tých, ktorí pijú podstatne viac alkoholu a vypijú asi 35 alkonápojov týždenne, môžu stratiť až ohromujúce dva roky.

Zatiaľ čo Stockwell bol predtým za konzumáciu alkoholu s mierou, na základe výskumu za posledných päť rokov, ako aj jeho vlastného, ​​teraz hovorí, že žiadne množstvo nie je dobré.

image

Len jeden alkoholický nápoj denne - je jedno či je to pohár vína, piva alebo pohárik tvrdého ti môže prekvapivo skrátiť život približne o dva a pol mesiaca.

Unsplash/Vinicius-amnx-amano/

„Alkohol je naša obľúbená rekreačná droga. Používame ho pre potešenie a relaxáciu a posledná vec, ktorú chceme počuť je, že spôsobuje nejaké škody,“ preradil v rozhovore.

„Je upokojujúce myslieť si, že pitie je dobré pre naše zdravie, ale bohužiaľ, je to založené na veľmi slabých vedeckých dôkazoch,“ vysvetli výskumník.

2,6 milióna úmrtí 

Nedávny výskum ukázal, že akákoľvek konzumácia alkoholu môže zvýšiť riziko určitých zdravotných stavov, ako je rakovina, srdcové choroby, vysoký krvný tlak, mŕtvica, ochorenie pečene a ďalšie.

Podľa najnovšej správy WHO ročne zomrie na následky alkoholu ročne až 2,6 milióna ľudí. Stále viac sa však zaujímave o svoje zdravie, aj z hľadiska konzumácie alkoholu.

Dôkazom je aj účasť na suchom januári, ktorá sa za posledné desaťročie niekoľko násobne zvýšila. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 20:27