Toto sú najčastejšie chyby Slovákov pred odletom na dovolenku.Unsplash/Jeshoots.com/
StoryEditor

Bratislavské letisko sa podelilo s chybami, ktoré Slováci pri cestovaní na dovolenky robia najčastejšie. Môžeš sa z toho poučiť

Michal Čiernik03.07.2024., 14:00h

Neplatný pas, neskorý príchod či zakázané predmety v príručnej batožine. Aj na tieto chyby upozorňuje bratislavské letisko.

Lajkuj Brainee.sk na

Dovolenková sezóna začína a spolu s ňou si Letisko M. R. Štefánika v Bratislave pripravilo zoznam najčastejších chýb, ktoré Slováci pred odletom robia.

image

Hanbil si sa na to opýtať, zisťovali sme za teba. Takto bez problémov prepravíš erotické hračky cez letiská

Medzi najdôležitejšie veci, na ktoré netreba zabúdať, je cestovný pas, respektíve doba jeho platnosti. Akonáhle sa pri check-ine na letisku zistí, že máš tento doklad neplatný, alebo je jeho doba platnosti nedostačujúca pre danú krajinu, môžeš prísť o letenku aj dovolenku. Taktiež nestačí mať pri sebe len kópiu pasu.

Podmienky pre vstup do dovolenkových krajín:

  • Turecko – platnosť pasu aspoň 150 dní odo dňa vstupu do krajiny
  • Egypt - platnosť pasu minimálne 6 mesiacov od ukončenia platnosti udeleného víza
  • Tunisko - platnosť pasu minimálne 3 mesiace od vstupu do krajiny
  • Čierna Hora, Albánsko – platnosť pasu alebo občianskeho preukazu minimálne 3 mesiace po odchode z krajiny
  • Grécko, Bulharsko, Španielsko, Cyprus, Taliansko - cestovný pas alebo občiansky preukaz platný počas celej doby pobytu, ich minimálna platnosť sa nevyžaduje

Rovnako tak nemôžeš zabúdať aj na pas dieťaťa. Deťom mladším ako šesť rokov sa cestovný pas vydáva s platnosťou na dva roky. V krajinách Európskej únie stačí dieťaťu dočasný detský občiansky preukaz s fotografiou. Pri deťoch si treba dávať pozor aj na ostatné potrebné dokumenty a overiť si, či daná krajina nevyžaduje aj písomný súhlas od rodičov alebo zákonného zástupcu. Ak sa priezviská rodičov a ich detí rôznia,  je vhodné mať pri sebe rodný list detí pre prípad kontroly totožnosti osôb na hraničnej či pasovej kontrole.

Na priezviská si musia dávať pozor aj ženy pred a po svadbe. ich priezvisko musí byť rovnaké na letenke ako na cestovnom doklade – občianskom preukaze či pase. Ak sa priezviská jednej osoby na cestovnom doklade a letenke rôznia, stráca nárok na odlet. V niektorých prípadoch však môže pomôcť sobášny list.

A pri dokumentoch ešte zostaneme. Niektoré letecké spoločnosti si totiž vyžadujú  pri zdravotných komplikáciách potvrdenie od lekára nie staršie ako 6, 7, 10 či 14 dní. Takéto potvrdenie je potrebné pri zlomenine, ak cestuješ so sadrou, máš infekčné ochorenie, dva týždne pred odletom si mal poranenie hlavy, infarkt alebo mŕtvicu. Potvrdenie od lekára potrebujú rovnako aj tehotné ženy.

Ďalším bežným problémom je neskorý príchod na letisko či pomýlenie si linky a času letu. Vybavenie pri check-in pulte, bezpečnostná či pasová kontrola si totiž vyžaduje určitý čas, ktorý ti potom môže chýbať pri nástupnej bráne do lietadla. Tá sa spravidla zatvára 30 až 20 minút pred odletom. Preto sa odporúča prísť na letisko aspoň dve hodiny pred odletom, poriadne si skontrolovať bránu, odkiaľ to vlastne letí.

Zakázané predmety

Aj napriek tomu, že stále platí zákaz brania tekutín nad povolený objem v príručnej batožine, stále sa objavia cestujúci, ktorý sa snažia najčastejšie prepašovať nejakú fľašku alkoholu.  Letisko uvádza, že všetky tekutiny, pasty, gély, spreje možno mať v príručnej batožine umiestnené len v objeme do 100 ml alebo 100 gramov, uzatvorené v plastovom ZIPP vrecku s maximálnou kapacitou jeden liter. Sem sa radia aj potraviny, akými sú bryndza, treska, nátierky, paštéty, maslo a iné.

Medzi ďalšie zakázané predmety, ktoré zamestnanci bežne vyhadzujú, patria rôzne napodobeniny zbraní, granátov, nábojov, a to či už v tvare prívesku na krk, alebo príveskov na opasok. Patria sem i detské hračkárske zbrane a aj vodné pištole.

image

Ďalším bežným problémom je neskorý príchod na letisko či pomýlenie si linky a času letu.

Unsplash/Phil Mosley/

Ak ti z príručnej tašky zhabali fľašku vína, určite sa neodporúča ju rýchlo vypiť. Ak totiž zamestnanci letiska spozorujú pasažiera pod vplyvom alkoholu či inej návykovej látky, takémuto cestujúcemu nie je podľa pravidiel leteckého dopravcu umožnený odlet.  Nemá nárok ani na vrátenie ceny letenky.

Na záver letisko spomína ešte jeden častý problém, s ktorým sa pravidelne jeho zamestnanci musia vysporiadať. A to je netrpezlivosť cestujúcich. Všetky potrebné kontroly pred odletom sú nevyhnutné a vyžadujú určitý čas. Preto si netreba kaziť dovolenku zbytočnou nervozitou hneď na začiatku. Zároveň sú v letectve celkom bežné aj meškania letov, ak je však dlhšie ako tri hodiny, máš nárok na finančnú kompenzáciu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. júl 2024 14:27