Mesiac bez alkoholu ti môže ušetriť peniazeBrainee X Canva/
StoryEditor

Priprav sa na suchý január. Ak vydržíš mesiac bez alkoholu, môžeš ušetriť poriadny balík peňazí

nik29.12.2023., 13:30h

Vianoce a Nový rok sú obdobia, keď sa je a pije vo veľkom. Január zvyčajne býva mesiac, keď sa niektorí rozhodnú dať si pauzu. My ti prezradíme, koľko by si ušetril, keby si na mesiac prestal piť alkohol.

Lajkuj Brainee.sk na

Suchý január (alebo Dry January) spočíva v tom, že ľudia sa rozhodnú celý mesiac nepiť alkohol. Okrem toho, že niektorí toto rozhodnutie urobia najmä po prehýrenom Silvestri, keď alkohol asi najčastejšie tečie potokom, celkovo to má aj pozitívny vplyv na zdravie. Suchý január je teda istým spôsobom výzva upustiť od alkoholu na 31 dní. Určené je to najmä pre ľudí, ktorí sa obávajú, že pijú častejšie a chceli by spomaliť.

Na základe štúdií má pitie alkoholu negatívny vplyv na zdravie. Ženy sú dokonca náchylnejšie na poškodenie mozgu a srdca. Výskumy preto hovoria jasne. Ak sa alkoholu vzdáš na jeden celý mesiac, prinesie ti to zdravotné benefity, ako napríklad zlepšenie spánku, viac energie a pozitívne to ovplyvní aj tvoje orgány, píše sa na portáli UC Davis Health. A samozrejme, uvoľní aj tvoju peňaženku.

image

Počul si už o výzve triezvy október? Vedci ponúkajú návod, ako ho čo najlepšie zvládnuť

Koľko by si ušetril?

Samozrejme, občasné návštevy podnikov ti peňaženku až tak nezaťažia, ale sú aj takí, ktorí popíjajú skutočne často a zo supermarketov bežne vychádzajú aj z niekoľkými fľašami. Výskum sa vykonával v Spojenom kráľovstve, avšak nič to nemení na fakte, že keby si si sám spočítal, koľko mesačne míňaš práve na alkohol, sám si by si videl, že by si ušetril nemalú sumu.

Výskumníci uviedli, že ak vypiješ napríklad päť litrov piva týždenne, pri priemernej cene päť libier (5,75 eur), by si mesačne ušetril približne 200 libier (230 eur), píše sa na portáli LadBible. Existuje ešte jeden mesiac - október, keď sa táto výzva spája aj s príspevkom na charitu. Ľudia sa na mesiac vzdajú alkoholu a ušetrené peniaze darujú na charitu. 

image

Pivo

Unsplash

Niektorí sa rozhodnú upustiť od alkoholu aj po lete, keďže práve toto obdobie je tiež lákadlom pre rôzne alkoholické drinky. „Po lete môže mesačná prestávka pomôcť nielen zlepšiť vaše zdravie a pohodu, ale aj zvýšiť stav vašich úspor pred sviatočným obdobím,“ dodáva Maxine McCreadieová, špecialistka na dlhové poradenstvo.

„Mnohí ľudia pravidelne minú aspoň päť eur za drink v bare. To sa môže rýchlo zrátať, najmä ak ste zvyknutí si po práci odskočiť na drink,“ vysvetľuje.

Takže ak sa aspoň na mesiac vzdáš alkoholu, nepoďakuje ti len tvoje zdravie, ale možno aj tvoja peňaženka. Peniaze si môžeš tiež odložiť na svoje ciele či vysnívanú dovolenku

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:38