Slovenské špeciality sa ocitli v rebríčku najlepších jedál na svete.Istock/
StoryEditor

V rebríčku najlepších jedál sveta sa umiestnili hneď dve slovenské pochúťky. Hviezdi aj Česko či Poľsko

Viktória Revajová19.03.2024., 11:00h

Slovenská gastronómia nie je márna. Naše tradičné špeciality sa umiestnili v prestížnom rebríčku 100 najlepších jedál na svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Rebríček každoročne zostavuje portál Taste atlas, ktorý publikuje recepty, uverejňuje recenzie kritikov a prináša tiež odborné články o jedle a populárnych ingredienciách.

Mimoriadny úspech

Do úzkeho výberu sa podarilo dostať aj dvom slovenským špecialitám, na ktoré Slováci nedajú dopustiť. Ide o mimoriadny úspech. Finálna stovka najlepších receptov totiž bola vybraná spomedzi 10 927 svetových jedál. Rebríček bol zostavený na základe viac ako 395-tisíc hodnotení. 

Naše tradičné jedlá prekonali aj svetové špeciality ako lazane, talianske rizoto, či ramen. Na 57. mieste sa umiestnili notoricky známe bryndzové halušky. O niekoľko priečok nižšie sa vyníma aj tradičná polievka, ktorá nesmie chýbať na žiadnom štedrovečernom stole. Kapustnica si vyslúžila 80. priečku.

image

Brunch je v Bratislave čoraz populárnejší. ZOZNAM našich obľúbených podnikov, kde ťa čaká z neskorých raňajok gastrozážitok

Na prázdno nevyšli ani naši susedia

Zadarilo sa tiež Poľsku. Jeho národná špecialita prekonala dokonca aj tie slovenské. Ich pirohy si vyslúžili 34. priečku. Keďže ide o jedlo, ktoré sme si natoľko osvojili, že ho považujeme za naše národné, môžeme to brať ako pochvalu aj pre Slovensko.

Našim severným susedom sa ušlo ešte jedno miesto v prestížnom rebríčku. Tesne pred koncom sa na 98. priečke umiestnila ich tradičná polievka Žurek.

Ani naši českí bratia nevyšli na prázdno a ušlo sa im jedno miesto uprostred rebríčka. Česká cesnačka si vybojovala 50. priečku.

image

Američan za celý život zjedol viac ako 34-tisíc Big Macov. O svetový rekord ho už zrejme nikto nikdy nepripraví

Jednotka na svete

Do prvej desiatky sa dostali národné špeciality Brazílie, Malajzie, Thajska, Číny, Indie, Ruska, a ako inak, aj Talianska. Jeho povestná pizza Napoletana si však vyslúžila až štvrté miesto. Prekvapivo ju predbehli menej známe jedlá. 

Top trojku uzatvára populárny thajský recept na kura s bazalkou a chilli s názvom Phat kaphrao. Druhé miesto si vyslúžil tradičný malajzijský chlieb zvaný Roti canai. A na prvom mieste skončil brazílsky hovädzí rez Picanha.

image

Rebríček najlepších jedál na svete.

Instagram/taste Atlas/
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 12:32