Rebríček každoročne zostavuje portál Taste atlas, ktorý publikuje recepty, uverejňuje recenzie kritikov a prináša tiež odborné články o jedle a populárnych ingredienciách.
Mimoriadny úspech
Do úzkeho výberu sa podarilo dostať aj dvom slovenským špecialitám, na ktoré Slováci nedajú dopustiť. Ide o mimoriadny úspech. Finálna stovka najlepších receptov totiž bola vybraná spomedzi 10 927 svetových jedál. Rebríček bol zostavený na základe viac ako 395-tisíc hodnotení.
Naše tradičné jedlá prekonali aj svetové špeciality ako lazane, talianske rizoto, či ramen. Na 57. mieste sa umiestnili notoricky známe bryndzové halušky. O niekoľko priečok nižšie sa vyníma aj tradičná polievka, ktorá nesmie chýbať na žiadnom štedrovečernom stole. Kapustnica si vyslúžila 80. priečku.
Na prázdno nevyšli ani naši susedia
Zadarilo sa tiež Poľsku. Jeho národná špecialita prekonala dokonca aj tie slovenské. Ich pirohy si vyslúžili 34. priečku. Keďže ide o jedlo, ktoré sme si natoľko osvojili, že ho považujeme za naše národné, môžeme to brať ako pochvalu aj pre Slovensko.
Našim severným susedom sa ušlo ešte jedno miesto v prestížnom rebríčku. Tesne pred koncom sa na 98. priečke umiestnila ich tradičná polievka Žurek.
Ani naši českí bratia nevyšli na prázdno a ušlo sa im jedno miesto uprostred rebríčka. Česká cesnačka si vybojovala 50. priečku.
Jednotka na svete
Do prvej desiatky sa dostali národné špeciality Brazílie, Malajzie, Thajska, Číny, Indie, Ruska, a ako inak, aj Talianska. Jeho povestná pizza Napoletana si však vyslúžila až štvrté miesto. Prekvapivo ju predbehli menej známe jedlá.
Top trojku uzatvára populárny thajský recept na kura s bazalkou a chilli s názvom Phat kaphrao. Druhé miesto si vyslúžil tradičný malajzijský chlieb zvaný Roti canai. A na prvom mieste skončil brazílsky hovädzí rez Picanha.