Hľadáš udržateľnejšie mäso na gril?Wikimedia/Rushenb/
StoryEditor

Hľadáš udržateľnejšie mäso na gril? Vyskúšaj štvormetrový steak z pytóna, môže sa stať jednotkou jedálnička po celom svete

Michal Čiernik16.03.2024., 13:00h

Sú šupinaté, majú vidlicový jazyk a môžu dosahovať dĺžku až piatich metrov. Okrem toho však podľa najnovšieho výskumu môžu pytóny byť aj jedným z najekologickejších zvierat chovaným na mäso.

Lajkuj Brainee.sk na

Skupina vedcov študovala dva veľké druhy pytónov počas dvanástich mesiacov na farmách v Thajsku a Vietname – kde sa hadie mäso považuje za pochúťku – a zistila, že ich chov bol efektívnejší ako iné hospodárske zvieratá.

Ich výskum, publikovaný v časopise Scientific Reports, naznačuje, že chov pytónov by mohol ponúknuť riešenie rastúcej potravinovej neistoty na celom svete, ktorú zhoršuje zmena klímy.

Nenáročné na krmivo

Vedci, ktorí študovali viac ako 4 600 pytónov, zistili, že pytóny barmské aj pytóny mriežkované dosiahli požadovanú veľkosť už veľmi rýchlo v prvom roku života. Okrem toho si vyžadovali aj menej potravy - v zmysle toho, čo je známe ako konverzia krmiva: množstvo krmiva potrebného na produkciu kilogramu mäsa - ako iné druhy zvierat chovaných na mäso vrátane kurčiat, hovädzieho dobytka, ošípaných, lososov a dokonca aj cvrčkov.

image

Invázne druhy rastlín a živočíchov zamorujú planétu. Šíria sa nekontrolovateľnou rýchlosťou

Hady boli kŕmené zmesou potravy z miestnych zdrojov, vrátane hlodavcov ulovených vo voľnej prírode a vedľajších produktov z bravčového a rybacieho mäsa. Získali až 45 gramov denne, pričom samice rástli rýchlejšie ako samci.

Výskumníci zistili, že plazy vydržali bez potravy po dlhú dobu beztoho, aby stratili veľkú časť telesnej hmotnosti. To znamenalo, že spotrebovali menej krmiva, ako tradičné hospodárske zvieratá. „Potrebujú veľmi málo vody. Pytón môže žiť z rosy, ktorá sa tvorí na jeho šupinách,“ povedal podľa Washington Post Daniel Natusch, herpetológ a odborník na biodiverzitu, ktorý sa na výskume podieľal. „Teoreticky by ste ho mohli prestať kŕmiť na rok,“ dodal.

Vo svete, kde vedci predpovedajú, že zmena klímy povedie k extrémnejším poveternostným a environmentálnym šokom, je druh, ktorý je odolný voči teplu, nedostatku potravy a dokáže produkovať bielkoviny oveľa efektívnejšie než čokoľvek iné, čo sa doteraz skúmalo, „takmer splnený sen,“ povedal Natusch.

Chutí ako kura

Hady sú už dlho obľúbené v Ázii, kde sa používajú v tradičnej medicíne a aj v jedlách, ako napríklad v slávnej hongkonskej hadej polievke. V posledných rokoch sa v juhovýchodnej Ázii a Číne objavili hadie farmy, ktoré uspokojujú rastúci dopyt po hadom mäse a kožiach používaných v luxusnom odevnom priemysle.

image

Hady sú už dlho cenené v Ázii, kde sa používajú v tradičnej medicíne a aj v jedlách, ako je napríklad v slávnej hongkonskej hadej polievke. 

X/Kitchen_foods/

Počas svojho výskumu Natusch jedol hada na viacero spôsobov a jeho chuť prirovnal ku kuraciemu mäsu. Vedec dodal, že vďaka jednoduchej stavbe hadieho tela, sa pri jeho spracovávaní takmer nič nevyhodí.

Napriek tomu Natusch uznáva, že hady pravdepodobne nebudú v dohľadnej dobe tvoriť veľkú časť západnej stravy. „Ľudia sa ich boja,“ priznal.

V Spojených štátoch sú barmské pytóny považované za invázny druh, premnožili sa najmä na Floride, kde sa lovia. V minuloročnej štúdii US Geological Survey opísal problém s pytónmi na Floride ako „jeden z najnáročnejších problémov inváznych druhov na celom svete“.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 14:43