Nechali vyrásť skutočné mäso v zrnkách ryže.Brainee/Canva, X/Spectatorindex/
StoryEditor

Vedcom sa podarilo vypestovať naozaj prapodivné jedlo. Nechali vyrásť skutočné mäso v zrnkách ryže

Michal Čiernik16.02.2024., 08:00h

Tri kopčeky ryže s plátkom mäsa je nudná klasika. Predstav si však ryžu, ktorá by obsahovala skutočné mäso.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci v Južnej Kórei pri hľadaní nového zdroja bielkovín, ktorý by bol šetrný k planéte, po prvýkrát vypestovali skutočné hovädzie bunky v zrnách ryže, čím vytvorili to, čo opisujú ako „výživné a chutné hybridné jedlo“. 

image

Na túto hovädziu delikatesu sa čaká neuveriteľných 43 rokov. Malé rodinné mäsiarstvo však rozširovať neplánuje

Doslova naočkovali kmeňové bunky z kravských svalov do jednotlivých zŕn ryže a nechali ich rásť v Petriho miske deväť až jedenásť dní.

Výživnejšie a ekologickejšie jedlo

Výsledným produktom je výživnejšia ryža, ktorej výroba je lacnejšia a šetrnejšia k životnému prostrediu. „Predstav si, že všetky potrebné živiny získaš z bielkovinovej ryže vypestovanej na bunkovej kultúre,“ povedala hlavná autorka štúdie Sohyeon Park z univerzity Yonsei. „Ryža má už teraz vysoký obsah živín, ale pridaním buniek z dobytka ho možno ešte zvýšiť,“ dodala podľa portálu Metro. 

Analýza ukázala, že hovädzia ryža má o osem percent viac bielkovín a o sedem percent viac tuku ako bežná ryža. „Potrebné bielkoviny zvyčajne získavame zo živočíšnej stravy, ale mäsový priemysel spotrebuje veľa zdrojov a vody a uvoľňuje veľa skleníkových plynov,“ povedala Park.

Tím uviedol, že jeho hovädzia ryža produkuje menej ako 6,3 kilogramov oxidu uhličitého na každých 100 gramov vyrobených bielkovín v porovnaní s takmer 50 kilogramami hovädzieho mäsa. Ak by sa hybridná ryža rozšírila na komerčnú produkciu, odhaduje sa, že cena za kilogram by bola približne dve eurá v porovnaní so 14 eurami v prípade hovädzieho mäsa.

Na prípravu pokrmu tím najprv obalil zrná v rybej želatíne. To pomohlo bunkám prichytiť sa na ryžu, ktorá potom fungovala ako lešenie pre rast hovädzieho mäsa.

Výskumníci uviedli, že konečný výrobok spĺňa požiadavky na bezpečnosť potravín a má nízke riziko vyvolania potravinových alergií. Dúfajú, že vďaka relatívne jednoduchému výrobnému procesu budeme jedného dňa všetci jesť hovädziu ryžu, ale dovtedy pracujú na tom, aby bola ešte výživnejšia.

„Nečakala som, že bunky budú v ryži tak dobre rásť,“ povedala Park. „Teraz vidím celý svet možností pre túto hybridnú potravinu na báze obilnín. Jedného dňa by mohla pri hladomore, alebo dokonca ako potrava vesmírnych kolonizátorov,“ dodala vedkyňa.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 14:51