Alkohol a lieky nikdy nejdú dokopyBrainee x Canva
StoryEditor

Pravda o miešaní liekov s alkoholom. Aj jeden pohárik ti uškodí, tieto kombinácie ťa dokonca môžu zabiť

Miroslav Kamody13.02.2024., 15:00h

Alkohol a lieky jednoducho nejdú dokopy. Pozri sa, čo všetko ti môžu spôsobiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý, kto si už niekedy vypil (prípadne sa rovno opil), veľmi dobre vie, ako ľahko nám alkohol dokáže znížiť sociálne zábrany a umožní nám robiť veci, ktoré by sme normálne nerobili. Ako však píše portál The Conversation, omnoho menej ľudí si uvedomuje, že miešanie určitých liekov s alkoholom môže spôsobiť oveľa väčšie problémy, ako by sa mohlo zdať.

„Keď zmiešate alkohol s liekmi, či už na predpis alebo voľne predajné, lieky môžu zvýšiť účinky alkoholu alebo alkohol môže zvýšiť vedľajšie účinky lieku. Niekedy to môže mať za následok aj všetky nové vedľajšie účinky,” hovoria vedci docent Nial Wheat, farmaceutka Jasmine Lee a docentky Kellie Charles s Tinou Hinton z Univerzity v Sydney.

image

Kofeínová bomba ohrozuje školákov. Populárny energetický nápoj desí odborníkov aj rodičov

Účinky sa môžu znásobiť

Chemikálie v našom mozgu udržujú jemnú rovnováhu medzi excitáciou a inhibíciou - príliš veľké vzrušenie môže viesť ku kŕčom, príliš veľa utlmenia zase prináša účinky ako upokojenie a depresia. Alkohol pôsobí tak, že zvyšuje množstvo inhibície v mozgu. Možno to poznáš ako pocit uvoľnenia a zníženia sociálnych zábran, keď si vypili pár alkoholických nápojov.

S ešte väčším množstvo alkoholu si všimneš, že už nedokážeš koordinovať svoje svaly, môžeš zle rozprávať, mať závraty, stratu pamäte či dokonca zaspať. A potom sú tu lieky.

„Lieky môžu interagovať s alkoholom a vyvolať rôzne alebo zvýšené účinky. Alkohol môže narúšať spôsob, akým liek účinkuje v tele, alebo môže narúšať spôsob, akým sa liek vstrebáva zo žalúdka. Ak má váš liek podobné vedľajšie účinky ako opitosť, tieto účinky sa môžu znásobiť,” vysvetľujú vedci.

image

Lieky

Pixabay

Nie všetky vedľajšie účinky však musia byť podobné alkoholu. Napríklad zmiešanie pitia s liekom na ADHD Ritalínom môže zvýšiť účinok lieku na srdce zvýšiť srdcovú frekvenciu a riziko srdcového infarktu. Kombinácia alkoholu s ibuprofénom zase môže viesť k vyššiemu riziku žalúdočných ťažkostí a krvácania.

Môže ti ísť aj o život

„Alkohol môže zvýšiť rozklad niektorých liekov, ako sú opioidy, kanabis, lieky proti záchvatom a dokonca aj Ritalín. To môže spôsobiť, že liek bude menej účinný. Alkohol môže tiež zmeniť spôsob, akým sa liek rozkladá, čo môže potenciálne vytvárať toxické chemikálie, ktoré môžu spôsobiť vážne pečeňové komplikácie. Toto je osobitný problém s paracetamolom.”

image

Domáce DNA testy pred pár rokmi pobláznili svet. Niekdajší biotechnologický miláčik sa teraz potápa a krachuje

V najhoršom prípade môžu byť následky miešania alkoholu a liekov smrteľné. Kombinácia lieku, ktorý pôsobí na mozog, s alkoholom môže sťažiť vedenie auta alebo obsluhu ťažkých strojov a viesť k vážnej nehode. Účinky miešania alkoholu a liekov pritom nie sú u každého rovnaké. Najviac ohrození sú starší ľudia, ženy a ľudia s menšou veľkosťou tela.

Starší ľudia už v tele nerozkladajú lieky tak rýchlo ako mladší ľudia a často užívajú viac ako jeden liek. Okrem toho sú tiež citlivejší na účinky liekov pôsobiacich na mozog a budú mať viac vedľajších účinkov, ako sú závraty a pády.

Pozorne sleduj informácie

Ženy a ľudia s menšou telesnou hmotnosťou majú tendenciu mať vyššiu koncentráciu alkoholu v krvi, keď konzumujú rovnaké množstvo alkoholu ako niekto väčší. Je to preto, že v ich tele je menej vody, ktorá sa môže miešať s alkoholom.

image

Alkohol

Chuttersnap/Unsplash

A ako zistiť, kedy nemôžeš piť alkohol? Nuž, na krabičke či v príbalovom letáku je to vždy napísané. Okrem toho by ti mal vždy poradiť aj tvoj lekárnik. Najbežnejšími liekmi na predpis, ktoré interagujú s alkoholom, sú benzodiazepíny (na úzkosť, nespavosť alebo záchvaty), opioidy na bolesť, antidepresíva, antipsychotiká a niektoré antibiotiká, ako metronidazol a tinidazol.

Nejde len o lieky na predpis, ktoré by sa nemali miešať s alkoholom. „Niektoré voľnopredajné lieky zahŕňajú lieky na spanie, cestovnú nevoľnosť, prechladnutie a chrípku, alergiu a bolesť. Keď si nabudúce vyzdvihnete liek u svojho lekárnika, skontrolujte obal a požiadajte o radu, či môžete pri jeho užívaní požívať alkohol,” dodávajú odborníci na záver.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 08:27