Ilustračné fotoYt/studiomoontv/
StoryEditor

Kofeínová bomba ohrozuje školákov. Populárny energetický nápoj desí odborníkov aj rodičov

Tomáš Lánský07.11.2023., 11:30h

V českých základných školách vypukla panika. Nové nápoje Prime od amerického výrobcu, ktoré propagujú youtuberi a influenceri, sa stali hitom medzi tamojšími deťmi. Niektoré druhy týchto energetických nápojov majú v jednej pollitrovej fľaši 200 miligramov kofeínu, čo je rovnaké množstvo ako štyri šálky espressa, dva RedBully alebo šesť plechoviek Coca-Coly.

Lajkuj Brainee.sk na

Vysoký je aj obsah draslíka. Odborníci tvrdia, že 700 miligramov je príliš veľa pre detské obličky, informuje portál IDnes.cz.

Školy a odborníci na závislosti teraz hromadne vyzývajú rodičov, aby im tento nápoj nekupovali. „Máme problém s piatou triedou. Je tam asi dvadsaťpäť detí a pani učiteľka, žiaľ, odhalila, že problém sa týka úplne všetkých, každého jedného,“ lamentuje Jan Proll, riaditeľ základnej školy v Tučapoch v Juhočeskom kraji.

Škola sa pripojila k výzve na Facebooku, ktorú podpísali desiatky ďalších základných škôl. Výzva apeluje na rodičov, že takýto silný energetický nápoj nie je pre deti vhodný.

image

Najbohatší mileniál si od prevzatia obrej spoločnosti pripísal svoju prvú „výplatu“. Dedič Red Bullu získal pol miliardy eur

„Žiaľ, na našej škole ho pili už aj prváci. Môj syn dostal jeden od Vietnamcov a celú noc nespal,“ uviedla Petra Půlpánová, zástupkyňa riaditeľa ZŠ Dolný Lánov, ďalšia signatárka výzvy.

Školy nemajú páky na to, aby nápoj deťom zakázali, keďže je voľne dostupný. Obsahuje síce miniatúrne upozornenie, že jeho konzumácia nie je vhodná pre deti, ale to je pre mnohých mladých ľudí dôvod, aby ho ochutnali.

„Počas obeda som urobil medzi deťmi anketu, aby som zistil, koľko našich druhákov ho už vyskúšalo. Polovica rúk išla hore. Dali sme to vedieť rodičom, ale, bohužiaľ, zvyčajná odpoveď znie: Čo vám do toho,“ povedala Jiřina Kříčková, riaditeľka jednej zo základných škôl.

Podľa Jana Boženského, primára detského oddelenia Vítkovickej nemocnice v Ostrave, je Prime veľký problém. Môže spôsobiť poruchy správania u detí.

„Predstavte si, že vypijete štyri alebo päť káv v jednom okamihu. To dospelému človeku urobí poriadny zmätok. U detí dochádza k neuveriteľnej stimulácii kardiovaskulárneho systému, najprv k nepríjemným pocitom spojeným so zvýšením srdcovej frekvencie, potom k obrovskej eufórii a nakoniec k ochabnutiu organizmu. Dlhodobými účinkami sú poruchy spánku a správania,“ vysvetľuje pediatrička.

Na pôde parlamentu sa už diskutuje o tom, ako znížiť dostupnosť energetických nápojov pre deti. V hre je ich úplný zákaz do 18 rokov alebo nejaká miernejšia forma regulácie.

image

VIDEO Zombie droga urobila z Filadelfie desivé mesto. Spôsobuje paralýzu, ľudia sú ako chodiace mŕtvoly

Najmä ministerstvo zdravotníctva by chcelo regulovať energetické nápoje vo všeobecnosti, keďže mu vadí ich vysoký obsah cukru a umelých sladidiel, ako aj prítomnosť kofeínu a iných stimulantov.

„Naše ministerstvo teraz pripravuje návrh, o ktorom chceme najprv diskutovať s poslancami. O konkrétnej podobe návrhu zákona je zatiaľ predčasné hovoriť, ale mohlo by ísť o obmedzenie predaja energetických nápojov, reguláciu toho, čo musia mať na obale, alebo zriadenie fondu, do ktorého by výrobcovia museli povinne prispievať a z ktorého by sa platili vzdelávacie aktivity a kampane medzi mladými ľuďmi,“ povedal pre MF DNES námestník ministra zdravotníctva Jozef Pavlovič (Piráti).

Každé desiate dieťa

Podľa správy Štátneho zdravotného ústavu je každý desiaty mladý Čech náchylný piť energetické nápoje v rizikovom množstve.

Podľa skoršieho prieskumu HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) pije pravidelne energetické nápoje desať percent českých školákov vo veku 13 až 15 rokov. Často ich konzumujú aj mladšie deti.

Mnohé európske krajiny už zakázali predaj energetických nápojov deťom. V Británii a Nórsku platí zákaz predaja do 16 rokov, vo Fínsku si ich nemôže kúpiť nikto mladší ako 15 rokov, vo Švédsku musíte byť plnoletí, aby ste si mohli kúpiť Red Bull a ďalšie.

Za nápojmi Prime stoja dvaja globálni influenceri a hviezdy YouTube, bývalý wrestler Logan Paul a boxer a YouTuber s prezývkou KSI. Obaja majú veľký vplyv na správanie mladých ľudí.

Marketing nápoja Prime je veľmi sofistikovaný. Spolieha sa na to, že posolstvo sa medzi potenciálnymi používateľmi šíri „spontánne“, bez investícií do tradičnej reklamy. Napríklad počas návštevy Mníchova v Nemecku dav ľudí agresívne zasypával Logana Paula a KSI fľašami ich nápoja. O udalosti, ktorú by za normálnych okolností nezverejnili žiadne médiá, zrazu informovali mnohé z nich. Neskôr sa ukázalo, že vrhačov fliaš si najal manažment skupiny Prime. Neskoro. Medzitým o nápoji čítal celý svet. „Bola to ďalšia majstrovská trieda marketingu,“ napísal Logan Paul.

Umelé sladidlá a kofeín

Prime nie je svojím zložením medzi energetickými nápojmi výnimočný. Až na množstvá niektorých zložiek. Rad Prime Hydration sa skladá z 10 percent kokosovej vody, vitamínov, antioxidantov, ovocnej príchute a umelých sladidiel. Okrem toho rad Prime Energy obsahuje kofeín a taurín. Problémom je napríklad 700 miligramov draslíka v edícii Prime Hydration.

„Využitie by som videl u dospelých pri špeciálnych diétach alebo ako rehydratačný roztok pri hnačke. Ak dieťa (a vlastne aj dospelý) vypije viac týchto fliaš, hrozí zdravotné riziko zo zvýšenej hladiny draslíka. Konkrétne sa najviac obávame porúch srdcovej činnosti a dokonca zástavy srdca,“ varoval na sieti X pracovník stredočeskej záchranky, ktorý verejne vystupuje pod menom Simmar.

Draslík je naozaj problém. Telo sa bude snažiť draslíka zbaviť, takže to výrazne zaťaží obličky,“ súhlasí pediatr Jan Boženský.

S následkami nadmerného pitia energetických nápojov s draslíkom má skúsenosti aj fyzioterapeutka Jindřiška Mlčková.

„Skončilo to obličkovým kameňom, ktorý sa uvoľnil. Pacientka pila energetické nápoje dlhodobo. Nakoniec jej do močového mechúra zaviedli hadičku,“ zverila sa Mlčková.

Varovanie: Pite radšej vodu

Pred pitím Prime varuje aj Inštitút modernej výživy a ďalší odborníci. Margit Slimáková, odborníčka na výživu a zdravotnú prevenciu, energetickým nápojom vyčíta, že sa tvária ako zdraviu prospešné, pričom ich prínos je otázny.

„Je to vlastne predražená kokosová voda,“ hovorí Slimáková v reakcii na to, že v Prime stojí 80 až 100 korún, ale často je k dispozícii za ceny presahujúce 200 korún. Niekedy je miestami vypredaná, čo zvyšuje stigmu nedostupnosti a posilňuje dojem, že ide o exkluzívny a prémiový produkt. To potom „ospravedlňuje“ jeho vysokú cenu. „Jeho marketing a slogan v názve je „rehydratácia“. Ale to je to, čo robím, keď pijem vodu. Nepotrebujem koktail umelých sladidiel, ktorý deti len privykne na neprirodzene sladkú chuť,“ upozornila Slimáková.

MF DNES zaslala otázky o svojom výrobku americkému výrobcovi, spoločnosti Prime Hydration LLC. Spoločnosť je možné kontaktovať len písomne. Do uzávierky neboli doručené žiadne odpovede.

Portál IDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého spadá aj Brainee.sk

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 15:54